GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plasmani poduzećima rasli dvanaesti mjesec zaredom

Plasmani poduzećima rasli dvanaesti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 11:09
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem veljače premašili su 87 mlrd kuna dosegnuvši tako najvišu nominalnu vrijednost.

Godišnji rast kredita poduzećima tako je nastavljen i dvanaesti mjesec za redom, a oni su za 3,3 mlrd ili 4% viši u odnosu na kraj veljače 2020. Pritom je rast u cijelosti posljedica rasta deviznih kredita koji čine ukupno 63% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. Uz mjesečni prirast od 0,5% devizni krediti poduzećima približili su se 54,9 mlrd kuna što je 3,5 mlrd ili 6,8% više u odnosu na veljaču prošle godine. Naravno, slabljenje kune u odnosu na euro utjecalo je na viši iznos kunskog izraza deviznih kredita (1,7% na godišnjoj te 0,3% na mjesečnoj razini). S druge strane kunski krediti sektoru stanovništva nakon razmjeno snažnog rasta u siječnju, na kraju veljače zabilježili su blagi pad na mjesečnoj razini (-0,1%) spustivši se na 32,2 mlrd kuna.

Godišnji prirast plasmana rezultat je rasta kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Unatoč polaganom smanjenju i četvrti mjesec za redom (-0,2%) s iznosom od 36 mlrd kuna krediti za investicije na kraju veljače viši su 1,4 mlrd na godišnjoj razini. S druge strane nastavlja se mjesečni prirast kredita za obrtna sredstva. S mjesečnom stopom rasta od 0,8% u promatranom mjesecu premašili oni su 30 mlrd kuna te su za 905 milijuna kuna viši u odnosu na isti mjesec lani. Za razliku od kredita za investicije koji bilježe smanjenje odnosu na kraj 2020. za 194 mil. kuna (-0,5%) krediti za obrtna sredstva viši su 539 mil ili 1,7% Jači rast potražnje za investicijskim kreditima očekujemo u drugom tromjesečju, a osobito nakon obuzdavanja pandemije i smanjenja neizvjesnosti.

Ipak ponuda iz nekomercijalnih izvora (poput raspoloživih EU sredstava) supstituira potražnju za komercijalnim kreditima i alternativnim financijskim proizvodima. Dodatni negativni učinak na potražnju za komercijalnim kreditima dolazi od poduzeća koja su pogođena provedbom epidemioloških mjera. Ta su poduzeća koristila mjere za odgodu plaćanja obveza prema komercijalnim kreditorima pa im je ograničen pristup novim kreditima. Konačno, među mjerama za zaštitu poduzeća u uvjetima epidemije je i odgoda procjene kreditne sposobnosti zajmoprimaca s iskazanim padom poslovnih prihoda u razdoblju epidemije.

Tek nakon procjene kreditne sposobnosti možemo očekivati dodatnu ponudu financijskih proizvoda tim poduzećima. No, opća tendencija rasta poduzetničkog optimizma trebala bi nadmašiti privremene barijere pa u sektoru poduzeća očekujemo ubrzanje rasta kredita na razinu iznad 5% godišnje u 2021.

Tagovi: plasmani poduzećima, krediti poduzećima, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE