GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plasmani poduzećima rasli dvanaesti mjesec zaredom

Plasmani poduzećima rasli dvanaesti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 11:09
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem veljače premašili su 87 mlrd kuna dosegnuvši tako najvišu nominalnu vrijednost.

Godišnji rast kredita poduzećima tako je nastavljen i dvanaesti mjesec za redom, a oni su za 3,3 mlrd ili 4% viši u odnosu na kraj veljače 2020. Pritom je rast u cijelosti posljedica rasta deviznih kredita koji čine ukupno 63% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. Uz mjesečni prirast od 0,5% devizni krediti poduzećima približili su se 54,9 mlrd kuna što je 3,5 mlrd ili 6,8% više u odnosu na veljaču prošle godine. Naravno, slabljenje kune u odnosu na euro utjecalo je na viši iznos kunskog izraza deviznih kredita (1,7% na godišnjoj te 0,3% na mjesečnoj razini). S druge strane kunski krediti sektoru stanovništva nakon razmjeno snažnog rasta u siječnju, na kraju veljače zabilježili su blagi pad na mjesečnoj razini (-0,1%) spustivši se na 32,2 mlrd kuna.

Godišnji prirast plasmana rezultat je rasta kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Unatoč polaganom smanjenju i četvrti mjesec za redom (-0,2%) s iznosom od 36 mlrd kuna krediti za investicije na kraju veljače viši su 1,4 mlrd na godišnjoj razini. S druge strane nastavlja se mjesečni prirast kredita za obrtna sredstva. S mjesečnom stopom rasta od 0,8% u promatranom mjesecu premašili oni su 30 mlrd kuna te su za 905 milijuna kuna viši u odnosu na isti mjesec lani. Za razliku od kredita za investicije koji bilježe smanjenje odnosu na kraj 2020. za 194 mil. kuna (-0,5%) krediti za obrtna sredstva viši su 539 mil ili 1,7% Jači rast potražnje za investicijskim kreditima očekujemo u drugom tromjesečju, a osobito nakon obuzdavanja pandemije i smanjenja neizvjesnosti.

Ipak ponuda iz nekomercijalnih izvora (poput raspoloživih EU sredstava) supstituira potražnju za komercijalnim kreditima i alternativnim financijskim proizvodima. Dodatni negativni učinak na potražnju za komercijalnim kreditima dolazi od poduzeća koja su pogođena provedbom epidemioloških mjera. Ta su poduzeća koristila mjere za odgodu plaćanja obveza prema komercijalnim kreditorima pa im je ograničen pristup novim kreditima. Konačno, među mjerama za zaštitu poduzeća u uvjetima epidemije je i odgoda procjene kreditne sposobnosti zajmoprimaca s iskazanim padom poslovnih prihoda u razdoblju epidemije.

Tek nakon procjene kreditne sposobnosti možemo očekivati dodatnu ponudu financijskih proizvoda tim poduzećima. No, opća tendencija rasta poduzetničkog optimizma trebala bi nadmašiti privremene barijere pa u sektoru poduzeća očekujemo ubrzanje rasta kredita na razinu iznad 5% godišnje u 2021.

Tagovi: plasmani poduzećima, krediti poduzećima, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
UZLET
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
LJUBLJANA - U prva tri mjeseca ove godine NLB je ostvarila neto dobit od 64,6 milijuna eura, što je 3,5 puta više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.
Malezija tuži Deutsche Bank, JP Morgan i Coutts za krađu milijardi iz državnog fonda
TUŽBA
Malezija tuži Deutsche Bank, JP Morgan i Coutts za krađu milijardi iz državnog fonda
KUALA LUMPUR - Ugašeni malezijski stabilizacijski fond 1MDB podnio je tužbu protiv Deutsche Banka, J.P. Morgana i Couttsa, tražeći povrat nekoliko milijardi dolara ukradenih u korupcionaškom skandalu, priopćilo je malezijsko ministarstvo financija.
Koliko su hrvatske banke spremne za zelenu tranziciju?
SPREMNOST
Koliko su hrvatske banke spremne za zelenu tranziciju?
ZAGREB - Promjena klime je i na najvišoj političkoj razini prepoznata kao jedan o ključnih problema današnjice. Zašto onda banke u Hrvatskoj i dalje zanemaruju potrebu transformacije poslovanja prema ekološki održivoj ekonomiji?
HSBC testira: Petak poslijepodne bez Zooma
TEST
HSBC testira: Petak poslijepodne bez Zooma
LONDON - Britanski bankarski div HSBC planira da petkom poslijepodne prolazi bez online sastanaka na Zoomu.
Bankari čine sve ne bi li dužnike u švicarcima spriječli u tužbama
SLUČAJ FRANAK
Bankari čine sve ne bi li dužnike u švicarcima spriječli u tužbama
ZAGREB - Agencija za zaštitu prava na pristup osobnim podacima izdaje rješenja kojima nalaže bankama da građanima omoguće pristup traženoj dokumentaciji, ali banke odbijaju postupiti po tim rješenjima i pokreću upravne sporove protiv rješenja Agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE