GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Neka guverner HNB-a objasni izjavu o rastu rata kredita

Plenković: Neka guverner HNB-a objasni izjavu o rastu rata kredita
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2021 / 17:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da je proces unutarstranačkih izbora u HDZ-u, na kojima se biraju vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija, demokratski i transparentan.

“Svatko tko je htio mogao se kandidirati, proces je transparentan i demokratski, svi koji su htjeli sudjelovati, mogli su. Ne vidim nikakvu primjedbu da je relevantna, da se nešto ne odvija sukladno demokratskim standardima u stranci”, kazao je Plenković koji je danas glasao na redovitim unutarstranačkim izborima.

Izrazio je nadu da će lokalne organizacije HDZ-a u kojima se biraju predsjednici i potpredsjednici, doprinijeti radu lokalne zajednice kao i nacionalnoj politici HDZ-a.

U nedjelju više od 200 tisuća članova stranke po načelu, jedan član - jedan glas, na 567 biračkih mjesta biraju predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija HDZ-a, a ukupno se natječe 658 kandidata.

Plenković je u nedjelju komentirao upozorenje guvernera HNB-a Borisa Vujčića u intervjuu Novom listu da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, ali je dodao i da je to vrlo malo vjerojatan scenarij.

“Ne znam, nisam gledao taj njegov intervju, neka on sam to malo objasni, koliko sam shvatio, to je bilo nekakvo potpitanje ‘eventualno, možda, u slučaju’. Ako nešto misli o tome, neka nam priopći”, poručio je Plenković i dodao da građani ne moraju “na prvi balun lupati najžešće”.

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, koji se danas obilježava, Plenković je ustvrdio i da je Vlada u Nacionalnoj razvojnoj strategiji rekla da mora napraviti sve da se smanji broj osoba koje u Hrvatskoj žive na rubu siromaštva i u siromaštvu.

“To je još uvijek preveliki broj, on je iznad 20 posto, mislim da ga kao članica EU moramo smanjivati, ne samo kroz socijalnu politiku, nego kroz politiku koja omogućuje rast plaća i opće ozračje u društvu gdje ljudi imaju jednake šanse”, istaknuo je i dodao da će politika Vlade ići u tom smjeru i u naredne tri godine.

Smatra da su napreci, koji su napravljeni u posljednjih pet godina u borbi protiv siromaštva, vidljivi.

“Oni možda nisu toliki koliki bismo mi htjeli, niti kako bi građani očekivali, ali u svakom slučaju, sve što radimo, radimo na tome da se u Hrvatskoj živi bolje”, ustvrdio je.

Podsjetio je i da je iz tog razloga Vlada u najvećoj socijalnoj, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi osigurala sredstva za razvoj, a da bi bilo pitanje koliki bi bio postotak siromašnih da nisu intervenirali kroz mjere za održavanje radnih mjesta.

Na pitanje o istrazi u slučaju policijskog nasilja prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, Plenković je ponovio taj događaj nije politika Vlade, MUP-a ni policije, nego je izolirani slučaj, a da će se učiniti sve da se ništa slično više ne ponovi.

Tagovi: Andrej Plenković, Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE