GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o HNB-u: Komentirat ću kada dobijem cjelovitu informaciju

Plenković o HNB-u: Komentirat ću kada dobijem cjelovitu informaciju
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2022 / 12:40
Autor: SEEbiz / H
NOVSKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu nije želio detaljnije komentirati otkriće portala Index o tome da je više dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor HNB zadužen, rekavši da je "stvar kompleksna" te da će sve komentirati kada dobije cjelovitu informaciju.

Plenković, koji boravi u radnom posjetu Novskoj, rekao da je jučer nazvao guvernera Borisa Vujčića, ne znajući da će guverner neposredno nakon toga gostovati na Dnevniku HTV-a.

"Tako sam u biti većinu onog što mi je rekao ponovno čuo u njegovom nastupu na Dnevniku", napomenuo je predsjednik Vlade.

Plenković je izvijestio da je predsjednica Odbora za financije Hrvatskog sabora Grozdana Perić formalno zatražila očitovanje od HNB-a, kako bi se vidjelo kako središnja banka i njezino vodstvo vide cijelu situaciju.

"Nakon toga ćemo vidjeti što će se zbivati, ja u ovom trenutku o ovoj temi imam informacija otprilike koliko i vi", rekao je Plenković, dodajući da će također vjerojatno i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), sukladno svojim zakonskim nadležnostima, provjeriti i analizirati tu temu.

"Nakon toga ćemo imati cjelovitiju sliku. U ovom trenutku nekih drugih informacija ili saznanja nemamo", zaključio je Plenković.

Podsjetio je da je HNB u nadležnosti Sabora, kao i pod nadzorom Hanfe. "Ovo su stvari koje u biti nemaju ikakve izravne veze s Vladom, ali ćemo se informirati", izjavio je predsjednik Vlade.

Na opetovana novinarska pitanja, Plenković je rekao da je "stvar kompleksna" i da ju detaljno treba sagledati te da će se u ovoj fazi suzdržati svih komentara i špekulacija.

"Kada dobijemo cjelovitu informaciju, onda ćemo komentirati. Na temelju onoga što čitamo u medijima, to meni nije dovoljno da bih mogao komentirati", rekao je Plenković, koji trenutno nije želio odgovoriti ni na pitanje ima li guverner Vujčić njegovo povjerenje.

Kako je u ponedjeljak objavio portal Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, uključujući i guvernera HNB-a Boris Vujčića i njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, a pritom je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

HNB je u svom jučerašnjem odgovoru rekao da Vujčić i Švaljek nisu prekršili ni jednu zakonsku odredbu, pri čemu su između ostalog apostrofirali da treba razlikovati dionice i vlasničke udjele od korporativnih obveznica banaka.

Vujčić je u jučerašnjem Dnevniku HTV-a između ostalog rekao da se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi, da nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i Hanfu.

Tagovi: aNDREJ pLENKOVIĆ, hRVATSKA NARODNA BANKA
PROČITAJ I OVO
Talijanske tvrtke u Hrvatskoj: iskorištavamo li sve prilike?
DOGAĐAJI
Talijanske tvrtke u Hrvatskoj: iskorištavamo li sve prilike?
ZAGREB – Talijansko-hrvatski poslovni forum održan je u Rimu, 24. svibnja 2022., povodom petog Koordinacijskog odbora ministara vanjskih poslova Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike.
Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju
ISTRAŽIVANJE
Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju
ZAGREB - Čak 86 posto pripadnika generacije Z, mladih rođenih između 1997. i 2012., kredit bi ugovaralo posjetom poslovnici, a većina ih preferira i fizičku kupnju u trgovini, neki su od rezultata istraživanja predstavljenog u srijedu na konferenciji Digital Touchpoint.
EBRD planira prikupljanje dodatnih sredstava za Ukrajinu
PLANOVI
EBRD planira prikupljanje dodatnih sredstava za Ukrajinu
DAVOS - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira prikupljanje dodatnih sredstva za obnovu Ukrajine nakon ruske invazije, nakon što je obećala da će potrošiti milijardu eura u toj zemlji u 2022. godini.
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
BANKARI
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
RIJEKA – Kune koje će do zadnjeg dana ove godine biti deponirane u bankama, 1. siječnja 2023. »probudit« će se kao euri, rekao je Damir Odak, bivši viceguverner HNB-a i moderator okruglog stola »Očekivani utjecaj uvođenja eura na poslovanje banaka« koji se održao na nedavnoj konferenciji »Financijsko tržište« u Opatiji.
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
TRŽIŠTE
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
NEW YORK - Izjave prvog čovjeka JPMorgana Jamieja Dimona često imaju itekakvog odjeka na tržištu. Tako je bilo i danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE