GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljedica uvođenja eura: Snažan pad gotovog novca izvan kreditnih institucija

Posljedica uvođenja eura: Snažan pad gotovog novca izvan kreditnih institucija
GOTOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2023 / 09:38
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Monetarni agregat M1 ili novčana masa koji obuhvaća gotov novac izvan kreditnih institucija, depozite ostalih financijskih institucija kod HNB-a te depozitni novac kod kreditnih institucija, krajem prosinca 2022. iznosio je više od 207 mlrd. kuna.

Godišnja stopa rasta monetarnog agregata M1 ponovno je ubrzala nakon pet mjeseci uzastopnog usporavanja. U odnosu na prosinac 2021., novčana masa porasla je za 17,8 mlrd. kuna ili 9,4% (+2,3pb u odnosu na godišnju promjenu u studenom), a trend pozitivnih godišnjih stopa rasta traje od rujna 2012. godine. Na mjesečnoj razini, monetarni agregat M1 porastao je za 7,1 mlrd. kuna ili 3,5%. U 2022. godišnja stopa rasta novčane mase (M1) znatno je skromnija u odnosu na ostvarenu godišnju promjenu u 2021. Naime, na osnovi transakcija, u 2022. godini zabilježen je rast M1 od 9,4% u odnosu na 2021. (u 2021. godišnja promjena iznosila je 18%).

Očekivano, ususret uvođenju eura i ulasku RH u europodručje, u strukturi M1 snažno je pao gotov novac izvan kreditnih institucija. U odnosu na kraj 2021. u prosincu prošle godine zabilježen je pad od 59,4% ili 21,5 mlrd. kuna. U odnosu na studeni 2022. zabilježen je pad od 38,1% ili 9 mlrd. kuna. Prema navodima HNB-a, sličan intenzitet pada spomenute kategorije zabilježen je i usporedivim zemljama koje su uvodile euro. U Hrvatskoj intenziviranje dinamike pada trajalo je od svibnja. S druge strane, novčana sredstva nastavila su se povećavati na transakcijskim računima, a djelomično u cilju praktičnijeg konvertiranja kuna u eure. Depozitni novac, s iznosom od 192,3 mlrd. kuna, ostvario je rast u prosincu od 25,8% godišnje ili 39,4 mlrd. kuna, a u odnosu na studeni evidentirano je povećanje od 16,3 mlrd. kuna ili 9,3%.

Najšire definirani monetarni agregat, ukupna likvidna sredstva M4 (koji obuhvaća novčanu masu, štedne i oročene kunske i devizne depozite te obveznice i instrumente tržišta novca, kao i udjele novčanih fondova), iznosio je krajem prosinca 437,1 mlrd. kuna. Tijekom 2022. monetarni agregat M4 ostvario je solidan rast, a u posljednjem mjesecu 2022. na osnovi transakcija zabilježio je stopu rasta od 8% na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini, ukupna likvidna sredstva porasla su za 1,2% ili 5,1 mlrd. kuna. Kvazinovac je krajem 2022. zabilježio rast od 6,8% u odnosu na kraj 2021., a pojačao se i doprinos deviznih depozita rastu ukupnih depozita.

Mjesečni rast ukupnih likvidnih sredstava (M4) odraz je povećanja neto inozemne aktive (NIA) monetarnog sustava (+7,9 mlrd. kuna), dok je neto domaća aktiva (NDA) zabilježila pad od 2,8 mlrd. kuna. Kako navodi središnja banka, u strukturi NIA-e snažnim rastom istaknula se NIA HNB-a, ponajprije zbog snažnog rasta depozita domaćih banaka u sustavu TARGET2 (13 mlrd. kuna) te u manjoj mjeri i otkupa deviza od države. Tijekom prosinca 2022. Hrvatska narodna banka otkupila je dva puta po 500 mil. eura od Ministarstva financija, što je povećalo depozite središnje države kod HNB-a i posljedično smanjilo NDA.

Tagovi: gotovina, gotov novac, Hrvatska narodna banka, uvođenje eura
PROČITAJ I OVO
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka potpisali su u srpnju 2022. godine Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE