GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke NLB-u

Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke NLB-u
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 21:19
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – U Ministarstvu finansija Srbije u Beogradu danas je potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke Novoj ljubljanskoj banci (NLB).

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ministar finansija Srbije Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora NLB Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Archibald Kremser potpisali su su Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23% običnih akcija Komercijalne banke a.d Beograd.

Potpisivanjem ovog ugovora, Komercijalna banka će dobiti novog strateškog partnera, koji će nakon završetka transakcije preuzeti i upravljanje bankom.

Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra.

Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno će država prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 miliona evra, a dodatno je predviđena i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Ministar Mali istakao je da je veoma zadovoljan uspešnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cenom.

„Zadovoljni smo ponuđenom cenom, koja je među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne transakcije u regionu. Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na proceni vrednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savetnik ‘Lazard’. Ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan ‘Srbija 2025’, kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti“, rekao je Mali.

On je dodao da će to dalje doprineti poboljšanju kvaliteta života građana i većem privrednom rastu.

„Srbija je postala atraktivna destinacija za investiranje i mi očekujemo još veće stope rasta, kao i dalja povećanja plata i penzija. S druge strane, Komercijalna banka je odlično radila, ali može da radi i mnogo bolje, i verujem da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru“, rekao je Mali.

On je ocenio da kada je reč o finansijskim uslugama, na otvorenom tržištu, privatnik može da bude mnogo bolji vlasnik od države.

„Reč je o ozbiljnoj banci (NBL), koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi. Dakle, vrlo smo zadovoljni procesom koji je bio u potpunosti transparentan i koji je s velikim uspehom priveden kraju. Nadamo se da će se transakcija uspešno zatvoriti u narednih nekoliko meseci“, istakao je ministar Mali.

Predsednik Izvršnog odbora NLB d.d. Blaž Brodnjak je istakao da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju Komercijalne banke.
„Ova transakcija predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB grupe nakon uspešnog završetka procesa privatizacije naše banke u 2019. godini. Jačanje prisustva u Srbiji, našem najvećem i veoma atraktivnom inostranom tržištu, predstavlja naš strateški prioritet“, rekao je Brodnjak.

On je dodao da će se kao rezultat transakcije, tržišni udeo u ukupnoj aktivi NLB-a u Srbiji povećati na preko 12 odsto, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji.

„Impresionirani smo kvalitetom i potencijalom Komercijalne banke i njenog brenda, a pohvaljujemo i posvećenost Srbije i zahvaljujemo na transparentnom i profesionalnom postupku. NLB će u potpunosti biti posvećena daljem razvoju banke, koristeći iskustvo stečeno dugogodišnjim prisustvom u regionu, pristup fokusiran na potrebe i korisničko iskustvo klijenata i veliki potencijal koji banka ima na tržištu u Srbiji“, rekao je Brodnjak.

Nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Komercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija.

Proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku započet je javnim pozivom 31. maja 2019. godine, u toku kojeg je investiciona banka Lazard, koja je savetnik Republike Srbije u ovom procesu, kontaktirala 28 renomiranih finansijskih institucija širom sveta, od čega su polovina bile banke, a druga polovina investicioni fondovi.

Pregovori s prvorangiranim ponuđačem, Novom Ljubljanskom bankom, počeli su 27. decembra 2019. godine. Po okončanju pregovora, Vlada Republike Srbije je na sednici 20. februara 2020. godine, usvojila Nacrt ugovora o kupoprodaji 83,23 odsto akcija Komercijalne banke.

Ovaj proces je jedan od reformskih ciljeva u aktuelnom aranžmanu “Instrument za koordinaciju politika” Republike Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Tagovi: Komercijalna banka, Nova ljubljanska banka, Blaž Brodnjak, Siniša Mali
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE