GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj

Potpora EIF-a i Erste banke inovacijama, kulturi i kreativnosti te zelenoj i digitalnoj tranziciji u Hrvatskoj
POZITIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 07:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF), dio grupe Europske investicijske banke (EIB), potpisao je ugovor o jamstvu u iznosu od 50 milijuna eura s Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) u okviru fondaInvestEU za podržavanje održivosti, inovacija i digitalizacije malih poduzeća u Hrvatskoj te razvoj kulturnog i kreativnog sektora.

Od početka svog djelovanja u Hrvatskoj, EIF je potpisao više od 40 ugovora s lokalnim komercijalnim bankama, kroz koje je pružena potpora oko 5.000 poduzeća te je sačuvano 70.000 radnih mjesta.

Zahvaljujući širokom rasponu pokrivenosti, sredstva u okviru InvestEU programa pomoći će hrvatskim malim i srednjim poduzećima (MSP) i srednje kapitaliziranim poduzećima da uvedu održivije tehnologije i operativne prakse koje su manje štetne za klimu. EIF-ovim financiranjem podupiru se i inovacije i digitalna transformacija kroz poboljšanje pristupa financiranju za poduzeća usmjerena na istraživanje i tehnologiju. Ono će također pridonijeti razvoju kulturnog i kreativnog sektora, stvaranju novih poslovnih ekosustava i njihovoj prilagodbi trenutačnim tržišnim izazovima.

Voditelj investicijskog mandata EIF-a Hubert Cottogni pojasnio je: „Od 2017. kada je potpisan prvi jamstveni sporazum s Erste bankom, Erste je postao jedan od ključnih partnera EIF-a u Hrvatskoj. Današnji ugovor predstavlja važnu prekretnicu u našoj plodonosnoj suradnji jer je to prvi potpis u okviru fonda InvestEU u Hrvatskoj i jedan od prvih u cijeloj Europskoj uniji. Tim će se financiranjem omogućiti temeljita transformacija hrvatskog gospodarstva prema održivijem, digitalnom, uključivom i konkurentnom modelu.”

Predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. Christoph Schoefboeck izjavio je:

„Jako smo zadovoljni što smo postali prva partnerska banka u okviru fonda InvestEU u Hrvatskoj i veselimo se nastavku i daljnjem jačanju naše dugogodišnje uspješne suradnje. U suradnji s EIB-om i EIF-om do sada smo našim klijentima osigurali financiranje od ukupno 290 milijuna eura te kredite u iznosu od 515 milijuna eura uz potporu jamstvenih instrumenata EGF i InnovFin. Potpora malim i srednjim poduzećima, kao važan pokretač rasta i gospodarskog razvoja, jedna je od naših ključnih strateških odrednica. Uz ovaj jamstveni ugovor imamo tri dodatna jamstvena instrumenta koji će našim klijentima omogućiti da realiziraju zelena i održiva ulaganja te projekte s inovativnim i digitaliziranim komponentama, uz pružanje potpore našim klijentima u kulturnom i kreativnom sektoru. To će sigurno rezultirati realizacijom brojnih uspješnih projekata.”

Tagovi: Erste, Europski investicijski fond, Christoph Schoefboeck, zelena tranzicija, održivost
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE