GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prepolovljena dobit crnogorskih banaka u 2020.

Prepolovljena dobit crnogorskih banaka u 2020.
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 08:33
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Komercijalne banke, prema preliminarnim rezultatima poslovanja, ostvarile su dobit od 22,7 miliona eura na kraju prošle godine što je za više od polovinu manja dobit nego na kraju 2019. godine, kada su bile u plusu od 48,6 miliona eura.

Na crnogorskom tržištu prošle godine je do decembra poslovalo 13 banaka kada su i zvanično spojene CKB i Podgorička banka. Osim njih, na tržištu posluju Erste, Hipotekarna, Prva, Addiko, NLB, Komercijalna, Universal, Lovćen, Zapad, Ziraat i Adratic banka.

CBCG ne saopštava zvanično podatke poslovanja svake banke pojedinačno.

“Prema preliminarnim mjesečnim podacima za decembar, bankarski sektor je, i pored vanrednih uslova poslovanja, profitabilan, sa neto dobitkom od 22,7 miliona eura na kraju 2020. godine. Negativni finansijski rezultat na nivou sistema iskazala je samo jedna banka u iznosu od 984 hiljade eura, koja pripada kategoriji malih banaka, a njena adekvatnost kapitala iznosila je preko 25 odsto. Iskazana dobit na kraju 2020. godine je manja u odnosu na prethodnu godinu za 53 odsto (za 25,9 miliona eura), a uzrokovana je najvećim dijelom povećanjem troškova obezvređenja, kao i smanjenjem neto prihoda od naknada i provizija”, zvanično je saopšteno “Vijestima” iz Centralne banke (CBCG)..

Preliminarni podaci pokazuju da su aktiva, kapital i depoziti banaka u godini koju je obilježila ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa u odnosu na 2019. godini zabilježili pad, dok su krediti porasli. Sve banke posluju u skladu sa regulatorno propisanim limitima.

984 hiljade eura bila je u minusu jedna banka na nivou cijelog sistema koja pripada kategoriji malih banaka, a njena adekvatnost kapitala iznosila je više od 25 odsto

Ukupna aktiva na kraju decembra prošle godine iznosi 4,58 milijardi eura i u odnosu na isti period 2019. godine kada je iznosila 4,60 milijardi bilježi pad od 0,38 odsto, dok su ukupni krediti na kraju prošle godine bili 3,15 milijardi i blježe rast od 3,18 odsto u odnosu na uporedni godišnji period kada su bili 3.06 milijardu.

“Depoziti na kraju decembra su bili 3,37 milijardi eura i u odnosu na novembar ostvaruju rast 0,24 odsto, dok u odnosu na decembar 2019. godine kada su iznosili 3,47 miliona bilježe pad od 2,96 odsto. Tokom posljednjeg kvartala (oktobar-decembar) prošle godine, primjetan je trend rasta ukupnih depozita, čime je ublažen trend njihovog pada, prisutan od izbijanja pandemije. U periodu od 30. septembra pa do kraja decembra prošle godine ukupni depoziti su, na osnovu preliminarnih podataka, ostvarili rast od 2,15 odsto”, rekli su u vrhovnoj monetarnoj instituciji, kojom rukovodi guverner Radoje Žugić.

Iz CBCG je ukazano da produženo trajanje pandemije sa sobom nosi opasnost za dalje pogoršanje parametara poslovanja banaka tokom ove godine.

“U prvom redu rast nivoa nekvalitetnih kredita i shodno tome, negativan efekat na rezultat poslovanja banaka. Uprkos navedenom, visoka kapitalizovanost i likvidnost je najbolji garant očuvanja stabilnosti bankarskog sistema u smislu podrške kreditiranju privrede i oživljavanju poslovnih aktivnosti njihovih klijenata”, poruka je u CBCG.

Kapital banaka na kraju 2020. godine iznosio je 586,7 miliona i u odnosu na godinu ranije kada je bio 598,1 milion bilježi pad od 1,91 odsto, dok je likvidna aktiva banaka na kraju 2020. godine iznosila je 1,01 milijardu i predstavljala je 22,15 odsto ukupne aktive pri čemu sve banke, kaku su rekli u CBCG, posluju u skladu sa regulatorno propisanim limitima. U periodu od godinu dana, ukupna likvidna aktiva je veća za 6,16 odsto.

Koeficijent solventnosti na 30. septembar prošle godine na agregatnom nivou iznosio je 19,34 odsto, što je znatno iznad zakonom propisanog minimuma koji iznosi 10 odsto.Iz CBCG su objasnili da posmatrano u odnosu na uporedni period 2019. godine kada je koeficijent solventnosti bio 17,71 odsto bilježi rast od 1,63 procentna poena.

“To je posljedica priznavanja ostvarene neto dobiti na kraju 2019. godine u okviru sopstvenih sredstava. To je zbog odluka o privremenoj zabrani isplate dividende, osim u obliku akcija banke, a sve u cilju jačanja kapitalne pozicije banaka. Na osnovu dostavljenih podataka banaka, koeficijent solventnosti banaka, kao relativni pokazatelj adekvatnosti banaka, na kraju trećeg kvartala prošle godine, kretao se u rasponu od 13,05 odsto pa do 26,46 odsto, što ukazuje da u ovom trenutku ne postoji potreba za dokapitalizacijom bilo koje od banaka”, objašnjeno je u CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su podsjetili da je u toku postupak sprovođenja revizije kvaliteta imovine banaka(AQR) na nivou sistema što će na kraju rezultirati utvrđivanjem potrebe za eventualnim dodatnim kapitalom banaka.

Koeficijent nekvalitetnih kredita (NPL) za decembar 2020. godine iznosi 5,45 odsto, dok je na kraju novembra bio 5,91 odsto (192 miliona eura), a na kraju 2019. godine 4,72 odsto. Ovaj pokazatelj bilježi pad od 0,46 procentnih poena na mjesečnom nivou, dok na godišnjem nivou bilježi rast od 0,73 procentnih poena. NPL su krediti sa kojima se kasni u otplati više od 90 dana, na nivou sistema.

Tagovi: crnogorske banke, Centralna banka Crne Gore, Podgorička banka, Erste, Hipotekarna banka, Prva banka, Addiko, NLB banka Montenegro, Komercijalna banka, Universal banka, Lovćen banka, Zapad, Ziraat banka, Adratic banka
PROČITAJ I OVO
Intesa Sanpaolo: Rast neto dobiti i marže u prvom polugodištu
RAST
Intesa Sanpaolo: Rast neto dobiti i marže u prvom polugodištu
MILANO - Upravni odbor Intesa Sanpaolo, odobrio je konsolidirano polugodišnje izvješće na dan 30. lipnja 2022.
Banke u RS-u dužne klijentima dostavljati izvještaj o svim naplaćenim naknadama
REGULATIVA
Banke u RS-u dužne klijentima dostavljati izvještaj o svim naplaćenim naknadama
BANJA LUKA - Banke u Republici Srpskoj biće obavezne da klijentima fizičkim licima najmanje jednom godišnje besplatno dostave ili na drugi način učine dostupnim izvještaj o svim naknadama naplaćenim za usluge povezane sa platnim računom.
NBS 11. avgusta donosi paket mera zbog većih naknada banaka
NAJAVE
NBS 11. avgusta donosi paket mera zbog većih naknada banaka
BEOGRAD – Narodna banka Srbije potvrdila je danas da će 11. avgusta doneti paket mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije, povodom najava i odluka pojedinih banaka da povećaju naknade za određene usluge povezane s platnim računima.
Credit Suisse otpušta tisuće zaposlenih širom svijeta
REZOVI
Credit Suisse otpušta tisuće zaposlenih širom svijeta
BERN – Švicarska bankarska grupacija Credit Suisse raspravlja o ukidanju tisuća radnih mjesta diljem svijeta, izvijestio je danas Bloomberg News pozivajući se na dobro obaviještene izvore.
Banke od raznih naknada zaradile više od 55 milijardi dinara za godinu dana
ZARADA
Banke od raznih naknada zaradile više od 55 milijardi dinara za godinu dana
BEOGRAD - Banke u Srbiji su, tokom 2021. godine, od raznih naknada i provizija zaradile 55,7 milijardi dinara, potvrđeno je portalu N1 u Agenciji za privredne registre.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE