GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prepolovljena dobit slovenskih banaka

Prepolovljena dobit slovenskih banaka
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2020 / 07:24
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji u prva su tri mjeseca ostvarile su 69,6 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je više nego upola manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (149,5 milijuna eura).

Pad dobiti posljedica je manje povoljnih kretanja kako na strani nastajanja bruto prihoda banaka (manji prihodi), tako i na strani potrošnje (veći troškovi).

Prosječna kvaliteta kreditnog portfelja u martu nije pokazala utjecaj obustave poslovanja u većem dijelu ekonomije zbog pandemije, navodi Banka Slovenije, koju vodi Boštjan Vasle.

Međutim, u prva tri mjeseca ove godine banke su već stvorile 12,5 milijuna eura novih umanjenja i rezerviranja - koja su u jednakom razdoblju prošle godine mogle otpustiti i tako ostvariti zaradu.

- Podaci već odražavaju prve, najranije učinke pandemije koronavirusa i pridruženi ekonomski šok. Oštar pad ekonomske aktivnosti i pogoršanje situacije u zemlji i inostranstvu zbog koronavirusa postepeno će imati sve veći utjecaj na bankarski sistem, što će se odraziti na porast različitih rizika i pogoršanje pokazatelja uspješnosti banaka, priopćeno je iz Banke Slovenije.

Centralna banka dodaje da su banke ušle u trenutnu krizu s visokom adekvatnošću kapitala, likvidnošću i dobrim preostalim pokazateljima bankarskog poslovanja, a njihova stabilnost također je ojačana mjerama ECB-a i BS-a, "međutim, možemo očekivati da će se pooštreni uvjeti u domaćem i međunarodnom ekonomskom okruženju sve više odražavati na poslovanje banaka".

Tagovi: slovenske banke, poslovni rezultati, koronavirus u Sloveniji, Banka Slovenije, Boštjan Vasle
PROČITAJ I OVO
Societe Generale nadmašio očekivanja
SJAJNE BROJKE
Societe Generale nadmašio očekivanja
LONDON — Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenoj razini loših kredita.
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica
NATJEČAJ
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a otvoren je do 15. rujna.

HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
UZLET
HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
LONDON - Dobit bankarskog diva HSBC-a više se nego udvostručila u prvoj polovini godine, zahvaljujući gospodarskom oporavku u Britaniji i Hong Kongu, prenose britanski mediji.
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
STRETS TEST
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
LJUBLJANA - Stres testovi slovenskog bankovnog sustava potvrdili su stabilnost sustava i odgovarajuću adekvatnost kapitala čak i u slučaju nepovoljnog scenarija. Ipak, banke moraju biti oprezne na očitu krizu i na odgovarajući način upravljati rizicima.
Prešutni minusi: Hoće li banke završiti na sudu?
MINUSI
Prešutni minusi: Hoće li banke završiti na sudu?
ZAGREB - Onima koji koriste minus na tekućem računu banke bi trebale naplaćivati kamatnu stopu od najviše 7,61 posto, ali one su našle način kako da to bude gotovo deset posto, a da zaduženi klijenti toga nisu ni svjesni. Sve je bilo prešutno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE