GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje Komercijalne banke katapultiralo dobit NLB Grupe

Preuzimanje Komercijalne banke katapultiralo dobit NLB Grupe
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 10:51
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvoj polovici ove godine NLB Grupa je nakon poreza ostvarila 139,8 milijuna eura dobiti, što je 90 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Tome je znatno pridonijela grupa Komercijalne banke, objavila je danas ta banka.

Neto prihod od kamata povećan je za 32 posto na 198,6 milijuna eura, uglavnom zbog doprinosa Grupe Komercijalne banke u iznosu od 48,9 milijuna eura. Čak i bez toga, neto kamatni prihod ostao je stabilan, na istoj razini kao u istom razdoblju prošle godine, unatoč stalnom okruženju niskih kamata i viška likvidnosti u čitavoj bankovnoj industriji, napisali su.

Neto nekamatni prihod premašio je njihova očekivanja i dosegao 135,3 milijuna eura. Većina tih prihoda dolazi od neto prihoda od naknada i provizija, koji su porasli u svim bankama Grupe u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše u NLB -u, uglavnom zbog učinkovite prodaje ostalih bankarskih proizvoda u vezi s povećanjem novih kredita i značajno ojačanih usluge upravljanja imovinom .. Grupa Komercijalne banke uplatila je 18 milijuna eura u neto nekamatni prihod.

Ukupni troškovi iznosili su 197,3 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, NLB se smanjila uglavnom zbog pozitivnih učinaka projekata optimizacije troškova, dok su oni također bili manji kod nestrateških članica.

Umanjenja vrijednosti i rezerviranja oslobođeni su u neto iznosu od 19 milijuna eura, od čega je 30,7 milijuna eura oslobođeno zajmova, uglavnom zbog otplate nekih velikih izloženosti, poboljšanih kreditnih rejtinga nekih klijenata i promijenjenih parametara za formiranje umanjenja vrijednosti i rezerviranja grupe u skladu s povoljnijim makroekonomskim prognozama. Ostala umanjenja vrijednosti i rezerviranja uključuju 7,7 milijuna eura rezerviranja za restrukturiranje i 5 milijuna eura rezerviranja za pravne rizike u Komercijalnoj banci Beograd.

Bilančna vrijednost grupe povećala se na 21,19 milijardi eura do kraja lipnja, a povećala se za 1,62 milijarde eura od kraja prošle godine. Rast kredita dosegao je četiri posto i ravnomjerno je raspoređen po tržištima. Rast kredita poduzećima ojačan je odgovarajućim maržama. Depoziti nastavljaju rasti, za pet posto od početka godine, ali su u posljednje vrijeme nešto oslabljeni, rekli su.

Tagovi: Komercijalna banka, Nova ljubljanska banka, NLB Grupa, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
KAMATNE STOPE
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
ZAGREB - Zagrebačka banka ponovno je pripremila izvrsne uvjete za ugovaranje gotovinskih kredita.
NLB preuzima Istrabenz Leasing
ŠIRENJE
NLB preuzima Istrabenz Leasing
LJUBLJANA - Očekuje se da će postupak prodaje Zastave Istrabenz Lizinga, jedne od posljednjih investicija Istrabenza u propadanju, biti okončan do kraja godine, piše ljubljanski Dnevnik.
Bivši predsjednik Morgan Stanleya vodit će UBS
KARIJERE
Bivši predsjednik Morgan Stanleya vodit će UBS
ŽENEVA - UBS je u subotu iznenađujuće imenovao bivšeg predsjednika Morgan Stanleyja Colma Kellehera kao nasljednika Axela Webera na mjestu predsjednika najvećeg svjetskog upravitelja bogatstvom.
Sberbank najavljuje još jedan kredit za nuklearku u Turskoj
KREDITI
Sberbank najavljuje još jedan kredit za nuklearku u Turskoj
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank u srijedu je objavio da će osigurati dodatnih 800 milijuna dolara zajma za izgradnju nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj.
OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi
PROJEKTI
OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi
BUDIMPEŠTA – SambaNova Systems, tvrtka koja gradi najnapredniji softver, hardver i rješenja u industriji za pokretanje aplikacija umjetne inteligencije (AI), i OTP Grupa, vodeća bankarska grupa u srednjoj i istočnoj Europi, danas su objavili strateško partnerstvo za izgradnju najbržeg AI superračunala u Europi
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE