GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje Komercijalne banke podiglo dobit NLB-a

Preuzimanje Komercijalne banke podiglo dobit NLB-a
RAST DOBITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 22:43
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Skupina NLB lani je ostvarila neto dobit od 268,9 milijuna eura, što je 38,9 posto više nego godinu prije.

Na rezultat je snažno utjecalo preuzimanje srpske Komercijalne banke, prema nerevidiranim podacima o prošlogodišnjem poslovanju. Prihodi grupe iznosili su 504,5 milijuna eura, što je dva posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Prethodni nerevidirani financijski rezultati grupe pokazuju da je 2020. bila vrlo stabilna unatoč izazovima nove pandemije koronavirusa i posljedičnom hibernaciji gospodarstva, jer su se glavni prihodi od zajmova i transakcija s naknadama i provizijama brzo vratili na razinu prije krune. Naglasili su da su rezultati grupe pokazali snagu i otpornost njezinog održivog poslovnog modela, uključujući dobre kriterije za preuzimanje rizika tijekom poslovnih ciklusa.

Dobit prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja iznosila je 210,5 milijuna eura, što je pad od 1% u odnosu na 2019. godinu. Na rast neto dobiti od gotovo 40% u međuvremenu je snažno utjecalo stjecanje Komercijalne banke u Srbiji na temelju koje je, prema navodima banke, prepoznat negativni goodwill u iznosu od 137 milijuna eura i formiranje dodatnog 13,4 milijuna eura za očekivane gubitke po kreditima za grupu Komercijalne banke.

Bez utjecaja akvizicije, dobit NLB Grupe iznosila bi 141,3 milijuna eura i unatoč tome znatno bi premašila prethodne prognoze, uglavnom zbog troškova rizika koji su veći od očekivanih, dodali su.

Ukupno je grupa formirala umanjenja vrijednosti i rezerviranja u iznosu od 71,4 milijuna eura, uglavnom vezana uz izbijanje novog koronavirusa, javlja STA.

Prema priopćenju NLB-a, Grupa se strogo disciplinirala u aktivnostima smanjenja troškova i smanjivala ih za četiri posto na godišnjoj razini. Iznosili su 293,9 milijuna eura, a udio troškova u neto prihodima bio je 58,3 posto, javlja STA.

Koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 16,6%. Prema njihovim riječima, 92,2 milijuna eura iz prošlogodišnje dobiti već je planirano za raspodjelu dividendi, dok višak kapitala nad regulatornim zahtjevima daje solidnu osnovu za daljnji rast.

Akvizicija Komercijalne banke krajem prošle godine u bilancu NLB Grupe dodala je 4,3 milijarde eura, tako da je ona ukupno iznosila 19,6 milijardi eura. Istodobno, NLB je naglasila da je kraj ovog procesa označio još jednu vrlo važnu prekretnicu u njihovoj strategiji da postanu vodeća financijska institucija s fokusom i sjedištem u matičnoj regiji, Jugoistočnoj Europi.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, dividenda, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
STABILNO
Solidni rezultati OTP grupe u pandemijskoj godini
BUDIMPEŠTA - Unatoč neočekivanim izazovima uzrokovanim pandemijom, poslovanje OTP grupe se odvijalo bez poteškoća u 2020. godini.
Pahor bi za viceguvernerku nominirao Tinu Žumer
NOMINACIJE
Pahor bi za viceguvernerku nominirao Tinu Žumer
LJUBLJANA - Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nastavio je danas konzultacije s čelnicima parlamentarnih skupina u vezi s novim viceguvernerom Banke Slovenije. Odlučio je u ožujku nominirati kandidatkinju Tinu Žumer.
Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
PAD
Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
MOSKVA - Najveća ruska banka Sberbank u četvrtak je izvijestila da joj je neto dobit u 2020. godini pala za 10 posto, pritisnuta višestruko većim rezervacijama za loše zajmove u krizi koju je prouzročila pandemija koronavirusa.
HUB: U ovoj godini očekuje se ubrzanje kreditiranja poduzeća i stanovništva
PROCJENE
HUB: U ovoj godini očekuje se ubrzanje kreditiranja poduzeća i stanovništva
ZAGREB - Neto dobit banaka u 2020. se više no prepolovila, dok se u ovoj godini očekuje ubrzanje kreditiranja poduzeća i stanovništva, pa tako i uz rast potražnje za stambenim kreditima, rečeno je u četvrtak na digitalnom briefingu za medije Hrvatske udruge banaka (HUB), na kojem su predstavljeni i novi HUB Pregledi 1/2021.
China UnionPay kartice prihvaćene na bankomatima Bance Intese
KARTICE
China UnionPay kartice prihvaćene na bankomatima Bance Intese
BEOGRAD – Banca Intesa je omogućila prihvatanje kartica koje izdaje China UnionPay na svojim bankomatima, dok će uskoro biti dostupno i plaćanje na POS terminalima banke u trgovačkoj mreži.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE