GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac neće uvoditi porez bankama

Primorac neće uvoditi porez bankama
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 14:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac izjavio je kako Vlada radi na novom paketu mjera za pomoć građanima i kako Hrvatska vjerojatno neće dodatno oporezivati banke

'Bit ćete upoznati s cjelokupnim paketom mjera sljedeći tjedan. Znate da je naš stav kako je i zbog političke korektnosti i dobrog funkcioniranja javne administracije prvo dobro iskomunicirati to s predstavnicima vladajuće većine, koalicijskim partnerima, predstavnicima vladajuće stranke, nakon toga na sjednici Vlade i medijima', rekao je Primorac za HRT.

- Ova situacija je kompleksna, od srpnja 2022. je pojašnjavam. Mi smo suočeni s inflatornim pritiscima koji se mogu obuzdavati mjerama monetarne politike, podizanjem kamatnih stopa. Zbog čega? Inflaciju generira veća potrošnja, veća potražnja i veća kupovna moć građana i njihova spremnost da prihvate određene cijene koje se povećavaju. Sasvim je jasno zašto je zaoštravanje monetarne politike i podizanje kamatnih stopa učinkovito u borbi protiv inflacije. Monetarna politika ima dvije opcije za micanje tog viška, likvidnosti - jedna opcija je povećanje kamatnih stopa kako bi ti krediti bili građanima skuplji pa bi uzimali što manje kredita, a druga opcija je povećanje stope obvezne pričuve koja je u Hrvatskoj nakon ulaska u eurozonu smanjena s 9 na 1 posto i time je stvorena dodatna likvidnost' rekao je.

- Naš je stav da bi monetarne politike na razini eurozone trebale biti dominantnije fokusirane na neke druge instrumente - primjerice povećanje stope obvezne pričuve, odnosno onog dijela koji banke deponiraju u Središnjoj banci, ali ne dobivaju nikakvu naknadu za to. Europska središnja banka ne odlučuje ići u tom smjeru, već kontinuirano povećava kamatne stope, što je također legitimno u borbi protiv inflacije. Ta politika je učinkovita samo ako se te kamatne stope prenesu i na kamatne stope na kredite, što u Hrvatskoj nije slučaj', dodao je.

Ministar je komentirao ukidanje prireza.

 - Vidite kako se narativ pojedinih gradonačelnika mijenja i najave da će ako se ovaj paket donese morati povećati cijene svih komunalnih usluga, pri čemu sam ja upozoravao da se tako nešto neće dogoditi, se ne obistinjuju. Vjerujem da će dobar dio gradonačelnika smanjiti porezno opterećenje'.

Tagovi: Marko Primorac, banke, porez bankama
PROČITAJ I OVO
Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
KAMATE
Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
ZAGREB - Nakon prošlotjednog sastanka premijera s predstavnicima banaka, kamate na štednju građana, čini se ipak počinju značajnije rasti. Donosimo pregled trenutačnog stanja u 6 najvećih hrvatskih banaka.
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
UPOZORENJE
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
BERLIN - Izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing je upozorio da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite
OTKRIĆA
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite

ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac u N1 Studiju uživo komentirao je novi Vladin paket mjera pomoći. Posjetimo, Vladinom odlukom snižene su cijene 30 artikala, a svi ti proizvodi dobit će i posebnu oznaku kako bi bili što vidljiviji potrošačima. Ministar ističe da je ta mjera urodila plodom.

HPB prvi podigao kamatne stope na štednju građana
KAMATE
HPB prvi podigao kamatne stope na štednju građana
ZAGREB – Hrvatska poštanska banka, najveća banka u domaćem vlasništvu, prva na tržištu objavljuje značajno podizanje kamatne stope na štednju.
Primorac o rastu kamata na štednju: Banke su nam obećale
OBEĆANJA
Primorac o rastu kamata na štednju: Banke su nam obećale
ZAGREB - Od danas su u trgovinama ograničene cijene 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda. Time je na snagu stupila jedna od mjera iz Vladina jesenskog paketa pomoći u inflaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE