GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ProCredit Group objavio vrlo dobre rezultate

ProCredit Group objavio vrlo dobre rezultate
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 08:26
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEČ - ProCredit Group, koji je uglavnom aktivan u jugoistočnoj i istočnoj Europi, objavio je snažne rezultate za prvu polovicu 2021. godine.
Portfelj zajmova klijenata povećan je za 402 miliona eura ili 7,7%, što opet odražava snažne stope rasta zabilježene u proteklom razdoblju (prva polovica 2020 .: +255 milijuna eura ili 5,3%).

Konsolidirani rezultat povećan je za 68 posto na 36,4 miliona EUR (prva polovica 2020 .: 21,7 miliona EUR), što je značajno poboljšani povrat na kapital od 9,1% (prva polovica 2020 .: 5,5%).

Na temelju solidnih finansijskih rezultata u prvoj polovici godine, 23. jula 2021. Upravni odbor povećao je prognozu povrata kapitala za finansijsku godinu 2021. na 8,0% - 9,5% (ranije 6,0% - 7,5%) .

Uprava ProCredit-a ima pozitivan stav prema polugodišnjim rezultatima i izgledima Grupe.

- Zadovoljni smo ovim rezultatima i priznajemo uspješan rad naših kolega koji su uspjeli implementirati našu poslovnu strategiju u vrlo teškim tržišnim uvjetima. Naše ključne snage leže u bliskim odnosima koje njegujemo s pažljivo odabranim klijentima, u našoj sposobnosti učinkovitog upravljanja kreditnim rizikom i u naprednim digitaliziranim poslovnim procesima. Kako počinjemo izlaziti iz pandemije COVID-19, naši klijenti malih i srednjih poduzeća, koji su ključni za održivi gospodarski oporavak, s povjerenjem gledaju u budućnost. Vjerujemo da ProCredit banke mogu imati središnju ulogu u osiguravanju kontinuiranog uspjeha ovih klijenata. Naše čvrsto uvjerenje u naš održivi pristup, koji se ne temelji na agresivnom potrošačkom kreditiranju koje trenutno dominira na našim tržištima, pravi je način za stvaranje značajnog utjecaja u gospodarstvima i društvima u razvoju jer stvaramo održivi povrat za ProCredit grupu.

Sve ProCredit banke zabilježile su dobre stope rasta poprtfelja od najmanje 4,5%. Od 30. lipnja 2021. portfelj zelenih kredita iznosio je 1,1 milijardu eura (31. decembra 2020 .: 1,0 milijardi eura), što predstavlja 19,1% ukupnog portfelja. Financiranje u segmentu obnovljivih izvora energije nastavilo je značajno rasti.

Depoziti klijenata u prvoj polovici 2021. imali su rast od 123 miliona eura ili 2,5% što je na nivou uobičajenom za proteklo razdoblje (prva polovica 2020 .: +113 miliona eura, + 2,6%).

Dobit nakon oporezivanja od 36,4 miliona eura predstavlja povrat na kapital od 9,1%, što je značajno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu (prva polovica 2020 .: 21,7 miliona eura ili 5,5%). Povećanje rezultata od 68% rezultat je s jedne strane nižih troškova upravljanja rizicima, a s druge strane povećanja operativnog prihoda od 5,0 miliona eura.

Kvaliteta portfelja poboljšala se tokom prve polovice 2021. u odnosu na kraj 2020. Sa 30. junom 2021. udio zajmova sa smanjenom kreditnom vrijednošću pao je na 2,5% (31. decembra 2020 .: 2,6%); Udio kredita u drugoj fazi smanjio se za 0,5 postotnih bodova na 4,4%. Nadalje, otplate otpisanih kredita također su porasle u odnosu na prethodnu godinu.

Tagovi: ProCredit Group, ProCredit
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE