GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ProCredit Group s dobrim rezultatima u prvom kvartalu

ProCredit Group s dobrim rezultatima u prvom kvartalu
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LONDON - ProCredit Group, koja je uglavnom aktivna u jugoistočnoj i istočnoj Europi, započela je financijsku godinu 2021. s dobrim rezultatima u prvom tromjesečju.

Kreditni portfelj klijenata porastao je za 158 miliona eura ili za 3,0%, što je znatno bolje u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine (1. kvartal 2020: 42 miliona EUR, 0,9%).

Konsolidirani rezultati porasli su za 15,6 milijuna EUR (Q1 2020: 13,7 miliona EUR), što predstavlja poboljšani povrat na kapital od 7,9% (Q1 2020: 7,0%).

Poboljšani rezultat uglavnom je posljedica pada rezervi za gubitke na 3,6 miliona eura, smanjenjem godišnjeg troška rizika na 27 baznih bodova (Q1 2020: 57 baznih bodova; 6,9 miliona eura). Omjer troškova i koristi ostaje 64,8%, malo ispod vodećeg koridora od 65% - 68% za cijelu godinu (Q1 2020. 64,6%).

Sve ProCredit banke doprinose pozitivnom rezultatu u prvom tromjesečju 2021., što dovodi do poboljšanog konsolidiranog rezultata.

Rast portfelja u prvom tromjesečju 2021. može se pripisati snažnoj poziciji na tržištu kao "Housbank" za mala i srednja poduzeća (MSP). S obzirom na još uvijek napetu makroekonomsku situaciju uzrokovanu pandemijom i u skladu s njihovim snažnim položajem u ESG-u, ProCredit banke nastoje i dalje aktivno podržavati klijente malih i srednjih poduzeća u rješavanju krize i finansirati dugoročne investicijske projekte.

Tu spadaju zeleni zajmovi, koji su se povećali za 33 miliona eura u prvom tromjesečju 2021. godine, čineći više od 20% ukupnog rasta portfelja od 158 miliona EUR tokom tog razdoblja. Od 31. marta 2021. godine portfelj zelenih zajmova prvi put prelazi prag od milijardu eura, što je 18,8% ukupnog kreditnog portfelja.

Depoziti klijenata također pokazuju prilično dobar rast od 123 miliona eura ili 2,5% u prvom tromjesečju 2021. godine. (Q1 2020: smanjenje od 1,7% ili 74 miliona eura).
Povećanje depozita uglavnom se odnosi na područje depozita po viđenju i štednih uloga, a posebno se može pripisati izravnom bankarstvu s privatnim klijentima.

Tagovi: ProCredit Group, poslovni rezultati, kreditiranje
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE