GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Produljenje moratorija: Banke suzdržane

Produljenje moratorija: Banke suzdržane
MORATORIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 11:01
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - S novim epidemiološkim mjerama aktualizirano je i pitanje moratorija na otplatu kredita pa se oporba opet zalaže za njihovo produljenje na godinu dana, a ministri najavljuju nove razgovore s bankama.

No, banke su zasad vrlo suzdržane, uz objašnjenje da samo slijede upute Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA i napomenu da će oni koji budu imali teškoća pri otplati kredita moći i dalje ugovoriti odgodu.

U Erste banici tako očekuju da bi otprilike do 20 posto klijenata kojima je istekao moratorij, a riječ je o njih 9200, moglo "dodatno realizirati i neku od standardnih mjera olakšanja kredita", poput počeka tijekom otplate ili produljenja roka otplate kredita. Također, u slučajevima nezaposlenosti ili gubitka posla, računajući od ožujka ove godine, građani će moći ponovno ugovoriti moratorij od šest mjeseci, ali ne više u sklopu moratorija covid-19, putem weba i za sve, nego kao redovnu mjeru i na individualnoj osnovi. U smislu troška za klijente, ističu da ne postoji znatnija razlika između ta dva moratorija. Isto vrijedi i za poduzeća, piše Jutarnji list.

- Kad je riječ o poslovnim subjektima, banka će u sklopu standardnih mjera restrukturiranja, također kroz individualni pristup te posebno uvažavajući nove okolnosti i restriktivnije mjere u pojedinim tržišnim segmentima-granama, nastojati pronaći adekvatno i optimalno rješenje za restrukturiranje postojećih kreditnih obveza, u skladu s postojećim regulatornim okvirom - kažu u Erste banci.

Klijentima koji su ostali bez primanja ili su im primanja značajno smanjena, Zagrebačka banka također nudi mogućnost ugovaranja novog moratorija na rok od šest mjeseci. Također, onima koji nisu ostali bez primanja, a cilj im je prilagoditi mjesečne obveze kako bi mogli nastaviti s otplatom u skladu s mogućnostima, ističu u banci, "također smo omogućili produljenje roka otplate postojećeg kredita, refinanciranje i restrukturiranje". Dodaju kako je tijekom prvog vala pandemije moratorij ugovorilo više tisuća korisnika namjenskih i nenamjenskih kredita, "a većina njih se nakon isteka moratorija izjasnila da može nastaviti s daljnjom otplatom svojih obveza".

U PBZ-u, banci koja je omogućila moratorij do šest mjeseci, a za turistički sektor i usko povezane djelatnosti i na dulji rok do 12 mjeseci, također navode da je dio klijenata prestao koristiti ugovorenu mjeru odgode otplate kredita, dok je kod dijela njih i dalje aktivna.

- Pomno pratimo razvoj događanja vezan za pandemiju covida-19, promjene u kreditnom portfelju i potrebe klijenata te ćemo sukladno tome adekvatno reagirati - kažu u PBZ-u, uz poruku kako se klijenti s mogućim budućim teškoćama u otplati, zbog neredovitosti primanja ili smanjenja, trebaju javiti radi dogovora oko daljnjeg reguliranja financijskih obveza.

- Pronalaze se različita rješenja i modeli naplate kod klijenata u teškoćama, počevši od dogovora o otplati, financijskoj konsolidaciji, reprogramu obveza i sl. Naglašavamo da je kod poduzimanja mjera naplate, kako prije pokretanja postupka tako i tijekom cijelog postupka, banka otvorena za postizanje dogovora oko otplate duga - kažu PBZ-u. Nakon isteka moratorija s urednom otplatom nastavio je i veći broj klijenata OTP banke.

- Poslovnim klijentima koji su dosad zatražili dodatno produljenje ono je ili odobreno ili je još u procesu odobravanja, a pri obradi svakog zahtjeva banka primjenjuje individualizirani pristup. Napominjemo kako su djelatnostima iz područja turizma i povezanih djelatnosti inicijalno i odobreni moratoriji na 12 mjeseci - kažu u OTP-u.

Za građane su u rujnu određeni kriteriji prema kojima je omogućeno produljenje moratorija klijentima koji su ostali bez posla i koji nemaju redovnih primanja dok su klijentima koji su zaposleni, ali imaju umanjena primanja u odnosu na vrijeme ugovaranja kredita, "omogućene različite opcije restrukturiranja kreditnih obveza".

Tagovi: moratorij na kredit, koronakriza, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste, OTP banka Hrvatska
PROČITAJ I OVO
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
GARANCIJE
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ponedjeljak su potpisale ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije covida-19.
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
AKVIZICIJE
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
BEOGRAD - Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Europe još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE