GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Profitabilnost bankarskog sektora u regiji mogla bi pasti 30-50 posto

Profitabilnost bankarskog sektora u regiji mogla bi pasti 30-50 posto
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2020 / 09:25
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEČ - Profitabilnost bankarskog sektora u Centralnoj i istočnoj Europi mogla bi biti manja za 30-50 posto u 2020. i 2021. u odnosu na scenarij bez pandmije koju je izazvao Covid-19, navodi se najnovijim pognozama Raiffeisen Researcha pod nazivom "Bankarski sektori u CEE: Istovremeno u režimu krize i oporavka".

Pad profitabilnosti na tržištima Centralne i Jugoistčne Europe mogao bi biti na višem kraju ovog raspona, navodi se.

- Za 2020. i 2021. i dalje očekujemo da će povrat na kapital biti jednocifren u rasponu od 4-9% na većini tržišta CE/SEE, s 20 rizikom smanjenja u 2021. godini. Sveukupno, niska dvocifrena cifra ROE u bankarstvu CEE i dalje bi mogla biti izvediva u 2020. i 2021. godini, ali samo kada i ako tržišta Istočne Europe i Rusije nastave s performansama, procjenjuju iz Raiffeisena.

Prema istraživanju, kreditni rast na tržištima CEE u prvoj polovini 2020. bio je mnogo snažniji nego u "klasičnoj" makroekonomskoj i/ili makrofinansijskoj krizi. Ovaj razvoj odražava snažni zaokret nakon prve faze zaključavanja i, prije svega, u novom maloprodajnom poslovanju, koje je ostalo mirno tokom zaključavanja.

Kreditiranje u nekim zemljama CE/SEE bilo je znatno robusnije nego što se očekivalo. Kao i u zapadnoj Europi, ovo se posebno odnosi na pozajmljivanje za stambene nekretnine (npr. u Češkoj, Slovačkoj ili Rumunjskoj, Hrvatskoj i Rusiji). Kreditiranje je podržano kontinuiranim programima podrške i subvencija i brzim smanjenjem sistemskih rezerva kapitala, dodatnih zaštitnih slojeva kapitala i /ili uklanjanjem mikro ili makrobonitetnih propisa/mjera pooštravanja u mnogim zemljama (npr. Poljska, Češka, Slovačka, Bugarska).

Smanjenje oporezivanja banaka u Rumunjskoj početkom 2020. godine također je imalo pozitivan efekt.

Trenutno se kreditni rast u CE / SEE kreće u rasponu od 5-7% u prosjeku na godišnjem nivou. Na nekim tržištima, poput Mađarske, Srbije ili možda Albanije, ove godine moguće su čak i dvoznamenkaste stope rasta kredita (u lokalnoj valuti). Isto se može odnositi na rusko tržište. Usporedbe radi, prethodne krizne godine u CEE karakterizirale su negativne vrijednosti ili stope rasta kredita od najviše 2-4 posto.

- Podrazumijeva se da su hrabre mjere podrške fiskalne, monetarne i regulatorne prirode do sada učinile Covid-19 vrlo upravljivim. Napokon, u ovoj krizi očekujemo fiskalni impuls od 5-10% BDP-a u CE/SEE, dok je u globalnoj financijskoj krizi u prosjeku iznosio oko 3% BDP-a - često praćen brzim procikličkim rezom, navode iz Raiffeisen Resercha.

Pogoršanje kvalitete imovine ostalo je do sada skromno, a NPL se do sada povećao za 10-50 baznih bodova.

- Ipak, očekujemo da će se odnosi NPL u regiji CE/SEE povećati na najviše između 4-8% u regiji CE i 7-10% u regiji SEE. To bi značilo da bi posebno povećanje u regiji CEE bilo mnogo manje dramatično nego prije deset godina, dodaje se u analizi.

Inače, pokazatelji nekvalitetnih zajmova dostigli su višegodišnju najnižu razinu u CE/SEE krajem 2019. Koeficijent NPL u CE dostigao je vrijednost nešto ispod 5% na kraju 2019. godine. U regiji Jugoistočne Evrope, omjer NPL je na kraju 2019. godine iznosio 5,9%. To znači da je taj omjer dostigao vrijednosti bliske nivoima viđenim prije globalne finansijske krize 2008/2009.

Na kraju u Raiffeisenu vide potencijal da etablirane banke iz centralne i istočne Europe ponovo pridobiju kupce i tržišne udjele od FinTech-a i banaka izazivača, jer se vraća važnost poslova kreditiranja zajedno s platnim transakcijama. Pored toga, neke banke mogu iskoristiti priliku za stjecanje kupaca i tehnologije od FinTech-a koji sada posluju pod težim tržišnim uvjetima.

Tagovi: profitabilnost bankarskog sektora, povrat na kapital, Raiffeisen
PROČITAJ I OVO
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE