GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Elektronička plaćanja u središtu su transformacije sektora

PwC: Elektronička plaćanja u središtu su transformacije sektora
FOKUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 17:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sektor financijskih usluga usred je značajne transformacije, ubrzane pandemijom COVID-19. S obzirom na ključnu ulogu koju digitalizacije ima u financijskom životu sve većeg dijela svjetske populacije, elektronička plaćanja su u epicentru ove transformacije.

Plaćanja sve više postaju bezgotovinska, a uloga sektora u poticanju inkluzije postala je važan prioritet. Kako digitalni novac privlači sve veći interes, sektor financijskih usluga mora prepoznati da se cjelokupna infrastruktura plaćanja preoblikuje, a pojavljuju se novi poslovni modeli.

PwC-ovo istraživanje otkriva kako su i prije pandemije COVID-19 bezgotovinska plaćanja poput slanja poruke za plaćanje autobusne karte u Turskoj ili korištenja QR koda za kupnju namirnica u Kini dokaz stalnog pomaka prema digitalnoj ekonomiji - pomak koji bi u konačnici mogao dovesti do globalnog bezgotovinskog društva, s predviđanjem povećanja globalnog obujma bezgotovinskog plaćanja za više od 80 % od 2020. do 2025. godine, s oko 1 bilijuna transakcija na gotovo 1,9 bilijuna, a koje će se gotovo utrostručiti do 2030. godine.

Prema PwC-ovim rezultatima, regija Azija-Pacifik najbrže će rasti, a obujam bezgotovinskih transakcija porast će od 2020. do 2025. za 109 %, nakon čega slijede Afrika (78 % sa 64 %) i Europa (64 % s 39 %), a zatim Latinska Amerika (52 % sa 48 %), dok će najsporiji rast imati SAD i Kanada (43 % sa 35 %).

Kurtis Babczenko, PwC-ov globalni voditelj usluga u sektoru bankarstva i tržišta kapitala te voditelj transformacije povezane s financijama SAD-a komentira: „Bezgotovinski svijet na vidiku je. Pandemija COVID-19 pojačala je rastući prijelaz na digitalno plaćanje i vjerojatno je potaknula trogodišnje do petogodišnje ubrzanje njegove upotrebe. Ubrzanje prema digitalnim plaćanjima stvorit će nove mogućnosti čitavom ekosustavu platnog prometa, uključujući bankama. No, ono će otkriti i slabosti onih koji se nisu spremni prilagoditi."

PwC-ovi rezultati otkrivaju ključne teme koje utječu na sektor platnog prometa i ističu važnost načina na koji sektor reagira na ove trendove. Vjerujemo da rukovoditeljski timovi poduzeća za financijske usluge moraju razumjeti svaki od ovih trendova kako bi pravilno planirali svoju budućnost:

1. Uključenost i povjerenje
U zemljama u razvoju financijsko uključivanje i dalje će biti pokretano mobilnim uređajima i pristupom pristupačnim i prikladnim mehanizmima plaćanja. Do 2025. godine prodor pametnih telefona vjerojatno će doseći 80 % na globalnoj razini, uglavnom kroz uvođenje na nova tržišta kao što su Indonezija, Pakistan i Meksiko.

2. Digitalne valute
Predviđa se da će CBDC (Central Bank Digital Currencies - digitalne valute središnjih banaka) u sljedećih 20 godina izazvati najveće promjene.

3. Digitalni novčanici
Gledajući u budućnost, 86 % ispitanika iz naše ankete slaže se ili se jako slaže s predviđanjem da će tradicionalni pružatelji usluga platnog prometa surađivati s fintech i tehnološkim tvrtkama kao glavnim izvorom inovacija.

4. Bitka za platne platforme
Anketirani iskusni stručnjaci za platni promet očekuju važne regionalne novitete u infrastrukturi platnog prometa u kojoj se kartične i druge transakcije izvode putem zajedničkih platformi povezanih s računima. Ključne inicijative u Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Europi svjedoče o ovim novostima.

5. Prekogranično plaćanje
U našem istraživanju, 42 % ispitanika reklo je da snažno osjeća da će u sljedećih pet godina doći do ubrzanja prekograničnih, deviznih instant plaćanja i B2B plaćanja.

6. Financijski zločin
U našem istraživanju, rizici sigurnosti, usklađenosti i privatnosti podataka te s njima povezani problemi bili su glavna briga banaka, fintech tvrtki i upravitelja imovinom u provedbi potpuno integrirane tehnološke strategije.

„Osim ovog pomaka u bezgotovinsko društvo, moramo obratiti pozornost i na dublju promjenu. Ne samo da se potrošači opraštaju od tradicionalnih načina plaćanja roba i usluga, uključujući skromni papirnati ček i analogne račune, već se preoblikuje cjelokupna infrastruktura plaćanja.

To preoblikovanje uključuje dva paralelna trenda: evoluciju vidljivog i adminstrativnog dijela platnog sustava (trenutna plaćanja; plaćanja računa i zahtjevi za plaćanjem; plastične kartice i digitalni novčanici) i revoluciju koja uključuje velike strukturne promjene u vrstama načina plaćanja i ekosustavu (pojava tzv. ponuda „kupi sada, plati kasnije"; kriptovalute), a u tijeku je rad na digitalnim valutama središnje banke," dodaje Kurtis Babczenko, PwC-ov globalni voditelj usluga u sektoru bankarstva i tržišta kapitala te voditelj transformacije povezane s financijama SAD-a.

Tagovi: PwC, elektronička plaćanja, bezgotovinska plaćanja, digitalni novčanici, prekogranična plaćanja, elektronsko bankarstvo
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE