GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor

Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 09:00
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.

Ona je na sastanku crnogorskog izaslanstva s visokim dužnosnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u nastavku proljetnih sastanaka u Washingtonu rekla da na razini sustava rastu depoziti, krediti i kapital, a nekvalitetni. krediti se smanjuju.

„Uz stalno unapređenje regulatornog okvira u pravcu njegovog potpunog usklađivanja sa pravnom stečevinom EU, CBCG je snažno posvećena pregovaračkom procesu kroz vođenje radnih grupa za tri pregovaračka poglavlja i aktivno učešće u radu radna tijela za još sedam poglavlja“, naveo je Radović.

Zahvalila je predstavnicima MMF-a na potpori u pripremi nedavno usvojenog Zakona o središnjoj banci.

Zamjenik generalnog direktora MMF-a Bo Li rekao je da je ova međunarodna institucija spremna podržati CBCG u realizaciji inicijativa usmjerenih ka jačem ekonomskom uključivanju žena i ozelenjavanju financijskog sektora, što su oblasti koje su obje strane ocijenile kao iznimno bitno.

Li je rekao da je impresioniran rezultatima postignutim u regulatornoj reformi i dodao da je veoma važno što je očuvana stabilnost bankarskog sistema, kao i nezavisnost CBCG.

"Neovisnost središnje banke iznimno je važna jer osigurava njezinu vjerodostojnost i učinkovito obavljanje njezine nadzorne uloge", rekao je Lee.

Ministar financija Novica Vuković, koji je zajedno s Radovićem predvodio crnogorsko izaslanstvo u Washingtonu, rekao je da Vlada ima za cilj promovirati uravnotežen i održiv gospodarski rast kroz napredne mjere fiskalne i makroekonomske politike, strukturne reforme i novi investicijski ciklus, prvenstveno u infrastrukturu i turistički sektori, poljoprivreda i informacijske tehnologije.

On je naveo da je cilj Crne Gore da do juna usvoji Fiskalnu strategiju, kao i da do kraja godine implementira novu srednjoročnu strategiju upravljanja dugom 2025-2027, ističući da je stručna podrška MMF-a u tom dijelu. bilo bi vrlo značajno.

Tagovi: radović, cbcg, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka potpisali su u srpnju 2022. godine Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE