GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj

Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 10:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.

Vincelette, u pratnji direktora Svjetske banke za Hrvatsku Jehana Arulpragasama, sastala se s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, te ključnim predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a razgovarali su o razvojnim prioritetima Hrvatske koje podupire Svjetska banka, najnovijim makrofiskalnim kretanjima i globalnim izazovima koji se neprestano mijenjaju.

„Vladu RH treba pohvaliti za njezina gospodarska i fiskalna ostvarenja u prevladavanju najnovijih globalnih izazova. Vlasti nastavljaju i s jačanjem integracije s EU-om tako što su ispunile sve ekonomske kriterije za ulazak u europodručje u siječnju 2023.”, izjava je Vincelette koja se prenosi u priopćenju Svjetske banke.

S obzirom na predstojeće razdoblje neizvjesnosti, Vincelette je izrazila zadovoljstvo zbog dobrog napretka Vlade u provedbi programa zacrtanog u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO).

"Djelotvorna provedba reformi omogućit će Hrvatskoj da postavi čvršće temelje za dugoročni rast i stvori otpornije, zelenije i uključivije društvo. Svjetska banka odlučna je nastaviti s potporom Hrvatskoj u ostvarivanju tih ciljeva”, izjavila je Vincelette.

Vincelette je tijekom posjeta sudjelovala na otvaranju novog Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zagrebu, koji je uz potporu Svjetske banke financiran u sklopu Projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije. Ova obnova dio je programa potpore modernizaciji hrvatskog sustava zemljišne administracije i upravljanja radi poboljšanja njegove učinkovitosti, transparentnosti i isplativosti, navedeno je.

"Najvidljiviji rezultat našeg zajedničkog rada je unaprjeđenje zemljišnoknjižnih usluga kako bi hrvatski građani imali koristi od kraćeg vremena obrade zemljišnih transakcija te mogli obavljati brojne usluge putem interneta. Trenutačno se 55 posto zahtjeva za zemljišnim uslugama podnosi putem interneta. Modernizirani sustav također će podržati razmjenu zemljišnih informacija između državnih institucija kako bi se olakšalo rješavanje ključnih razvojnih izazova, uključujući razvoj privatnog sektora, prilagodbu klimatskim promjenama te ublažavanje opasnosti od katastrofa”, rekla je Vincelette.

Izrazila je zadovoljstvo što je Svjetska banka mogla doprinjeti povezivanju starih zgrada kao što je Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Zagrebu, s modernom i pametnom arhitekturom i projektiranjem kroz rekonstrukciju i novu dogradnju.

"Time se utire put prema modernom i reformiranom pravosudnom sustavu i zemljišnim knjigama, koji će uistinu biti na korist hrvatskih građana i cjelokupnog gospodarstva”, ocijenila je Vincelette.

Svjetska banka surađuje s Hrvatskom već 29 godina, a u tom razdoblju podržala je više od 50 projekata vrijednosti od gotovo pet milijardi američkih dolara, izradila brojne studije i pružila tehničku pomoć u jačanju institucija i izradi politika i strategija. Trenutačni program Banke usmjeren je na ublažavanje gospodarskih i društvenih posljedica bolesti covid-19, obnovu nakon potresa, obrazovanje, socijalnu politiku i mirovine, promet, pravosuđe, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnoknjižni sustav, znanost i tehnologiju te gospodarski razvoj Panonske Hrvatske, navedeno je u priopćenju.

Tagovi: Gallina A. Vincelette, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
OTP banka Srbija lansirala novu i tehnološki unapređenu m-bank aplikaciju
APLIKACIJE
OTP banka Srbija lansirala novu i tehnološki unapređenu m-bank aplikaciju
BEOGRAD – OTP banka Srbija lansirala je potpuno novu i tehnološki unapređenu m-bank aplikaciju. Aplikacija donosi visok nivo performansi i bezbednosti, unapređene i nove funkcionalnosti, a posebno se izdvaja moderan, intuitivan i pregledan dizajn koji će korisnicima pružiti jedinstven nivo korisničkog iskustva.
NBS: Povećana kreditna aktivnost u drugom kvartalu, posebno privrede
KREDITIRANJE
NBS: Povećana kreditna aktivnost u drugom kvartalu, posebno privrede
BEOGRAD – Kreditna aktivnost na međugodišnjem nivou u Srbiji u drugom kvartalu ove godine je nastavila da beleži rast i u junu bila je veća za 13,1 odsto, pri čemu je rast kredita privredi iznosio 15,8 odsto, a stanovništvu 9,8 odsto.
Slovenske banke u prvom polugodištu smanjile dobit 15,4%
PAD
Slovenske banke u prvom polugodištu smanjile dobit 15,4%
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prvom polugodištu ove godine ostvarile 212,5 milijuna eura dobiti prije oporezivanja.
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
REKORDI
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
BUDIMPEŠTA - OTP grupa zaključila je prvo polugodište 2022. godine s konsolidiranom dobiti nakon oporezivanja od 251 milijarde forinti (162 milijarde forinti u drugom kvartalu).
Rast kredita ubrzao u lipnju
KREDITIRANJE
Rast kredita ubrzao u lipnju

ANALIZA - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,8 mlrd. kuna ili 0,7% u odnosu na kraju svibnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 259,2 mlrd. kuna.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE