GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju

Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2024 / 07:39
Autor: SEEbiz
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.

Prošlogodišnje spajanje dviju najvećih banaka u Švicarskoj otvorilo je različita pitanja u vezi s očuvanjem konkurentnosti na švicarskom financijskom tržištu, budući da je ojačana banka prilično velika u odnosu na veličinu švicarskog gospodarstva, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Iz Finme su danas priopćili da su dovršili postupak utvrđivanja utjecaja na konkurentnost u predmetu, te pripojenoj banci nisu postavljali nikakve dodatne uvjete.

"Finma je zaključila da spajanje UBS-a i Credit Suissea neće eliminirati učinkovitu konkurenciju ni u jednom tržišnom segmentu", rekao je regulator koji je već odobrio preuzimanje vrijedno 3,25 milijardi dolara u ožujku 2023. godine.

Prema Finmi, spajanje je bilo u interesu vjerovnika, a također je bilo nužno kako bi se spriječila velika šteta švicarskom i međunarodnim financijskim tržištima.

UBS je danas objavio da je primio na znanje odluku regulatora. Kako su najavili, nastavit će se fokusirati na promicanje "živog, konkurentnog i pravednog okruženja", ispunit će integracijske planove i "ostati stup gospodarske potpore u Švicarskoj i svim zajednicama u kojima živimo i radimo".

Credit Suisse posljednjih godina potresaju brojni skandali, uključujući optužbe za pranje novca, a u ožujku prošle godine banka se našla pod pritiskom kada je kolaps dviju regionalnih američkih banaka, SVB i Signature, uzdrmao tržišta. Njezine su dionice pretrpjele velike padove, a većinski vlasnik banke, Saudijska narodna banka, odbila je daljnje financijske injekcije.

Credit Suisse se smatra jednom od oko 30 banaka u svijetu koje se smatraju prevelikima da bi propale zbog njihove važnosti za međunarodni bankarski sustav.

Nakon intervencije švicarske vlade, UBS je najavio da će isti mjesec preuzeti znatno oslabljenu banku. Pravno je dovršila preuzimanje lani u lipnju.

Tagovi: ubs, credit suisse
PROČITAJ I OVO
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
REZULTATI
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
NEW YORK - Američka investicijska banka Morgan Stanley u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 3,08 milijardi dolara (2,83 milijarde eura), što je 40 posto više nego u istom razdoblju lani.
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
KREDITI
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
FRANKFURT - Potražnja građana u eurozoni za kreditima oporavila se u drugom tromjesečju, uz oštriju konkurenciju banaka pred snižavanje kamatnih stopa i poboljšane izglede za tržište nekretnina, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE