GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke u 2022.

Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke u 2022.
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2023 / 08:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka zabilježila je u 2022. godini najznačajnija poslovna i financijska ostvarenja u povijesti te su potvrđeni pozitivni trendovi iz prethodnih godina u svim kategorijama bilance i upravljanja rizicima.

Dobit HPB Grupe dosegla je 962,0 milijuna kuna (128 milijuna EUR) što je višestruko više od dosadašnjih rekorda iz 2021. i 2020. godine, kao rezultat akvizicijskih aktivnosti i nastavka stvaranja održive profitabilnosti na razini Banke. Rast imovine Grupe od 13,9 milijardi kuna (1,84 milijardi EUR) i matice od 6,6 milijardi kuna (0,88 milijardi EUR) također je najbolji rezultat u povijesti Banke koji pozicionira HPB kao ozbiljnog izazivača za ulazak u Top 5 banaka po tržišnom udjelu na hrvatskom tržištu.

Glavni pokretač rekordnih pozitivnih rezultata HPB Grupe u 2022. bila je dobit od povoljne akvizicije Sberbank d.d., koja je u HPB Grupi nastavila poslovati kao Nova hrvatska banka d.d., dok na razini matice doprinos rezultatima proizlazi iz rasta neto kamatnog prihoda i prihoda od naknada. Time su ublažena nepovoljna kretanja na tržištima kapitala uslijed pada cijena obveznica u drugoj polovici godine, a nastavno na promjenu monetarne politike radi obuzdavanja inflacije te porast troškova izazvanih istom.

Dionica HPB-a je tijekom prošle godine ostvarila dvoznamenkasti rast od 13% i u tome je značajno bolji od benchmarka za domaće tržište – CROBEX indeksa koji je u istom razdoblju pao za 4,8%. Time je tržišna kapitalizacija HPB, tj. vrijednost kompanije za njene dioničare porasla za 192 milijuna kuna (25,5 milijuna EUR).

Osim financijskog aspekta i osnaživanja HPB Grupe integracijom Nove hrvatske banke, prošla 2022. bila je obilježena i pripremama za ulazak u euro, kao glavnim projektom na kojem je bio angažiran značajan dio informatičkih i poslovnih resursa Banke, ali i kao jedan od ključnih događaja u recentnoj povijesti Hrvatske koji je zahvaljujući naporima i trudu Vlade Republike Hrvatske te i svih ostalih dionika uključenih u legislativni proces, realiziran u rekordnom roku od ulaska u ERM-2.

U skladu s tim, prelazak na novu valutu je za HPB prošao bez greške i sukladno svim planovima te je HPB kao jedna od prvih banaka započela s redovnim radom odmah u ponedjeljak, 2. siječnja2023. od 8 sati. Odmah, prvi radni dan poslovanja u euru osigurana je isplata mirovina umirovljenicima diljem Hrvatske, kao i sve ostale usluge klijentima.

U 2023. će angažman resursa HPB-a biti usmjeren na druge razvojne aktivnosti, od kojih se izdvaja pripajanje Nove hrvatske banke kojim će se broj aktivnih klijenata povećati za preko 70 tisuća, a za koje će biti dostupna najšira mreža poslovnih jedinica u Hrvatskoj. Osim pripajanja, digitalizacija predstavlja kontinuirani fokus HPB-a na praćenje trendova u bankarskom poslovanju i nebankovnoj konkurenciji s jedne te pravovremeno prepoznavanje sve sofisticiranijih potreba klijenata s druge strane. Uz razvojne aktivnosti, HPB će u narednom razdoblju nastojati održati dobre trendove ostvarenja financijskih rezultata postavljenih u razdoblju između 2019. i 2022., te nastaviti kreirati vrijednost za svoje dioničare na osnovama održivog poslovanja i rasta tržišnog značaja.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Marko Badurina, Nova hrvatska banka, Sberbank, HPB Grupa, uvođenje eura
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE