GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke

Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 19:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu ostvarila je 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije i najviša polugodišnja dobit u posljednjih trideset godina.

Uz pokretače rasta operativne dobiti, pozitivan utjecaj na neto dobit imaju rezervacije koje su neutralne u 6M 2021 zbog poboljšane kvalitete imovine i redovnih rezerviranja za sudske troškove. Rast operativne dobiti kao rezultat većih neto prihoda od naknada i prihoda od trgovanja, te smanjenja premije za osiguranje depozita.

Povrat na kapital iznosio je 11,1 posto što je iznad 9,7 posto koliko je ostvareno u istom lanjskom razdoblju.

Veća operativna dobit rezultat porasta neto prihoda od naknada i provizija i smanjene premije za osiguranje depozita. Rezervacije za rizike smanjene su zbog učinkovitih mjera naplate i poboljšanoj kvaliteti portfelja kredita. I neto prihod od kamata i neto prihod od naknada i provizija su u porastu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Do 30.6.2021. samo 5,7% (111 mil kn) financiranih moratorija gospodarstvu je prešlo iz performing statusa u status neispunjavanja obveza od ukupno odobrenih 1.939 mil kn. Registrirano je samo pet milijuna kuna plasmana aktivnih moratorija gospodarstvu (0,3% od ukupno odobrenih). Otplaćeno je 419 mil kn plasmana odobrenih moratorija gospodarstvu (21,6% od ukupno odobrenih).

Dobar je podatak za banku i to što na čak 45% portfelja Banke nema utjecaja ili tek minimalan utjecaj pandemije bolesti COVID-19.

Ukupna aktiva banke iznosi 27,5 milijardi kuna i u prvih je šest mjeseci povećana 7,8 posto.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, HPB Invest, HPB-nekretnine, Jadranska banka, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE