GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruske banke: 2023. najbolja godina u povijesti

Ruske banke: 2023. najbolja godina u povijesti
UNATOČ SANKCIJAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2024 / 20:12
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Najbolja godina u povijesti za ruske banke, dobit je porasla unatoč zapadnim sankcijama na gospodarstvo, izvijestile su u utorak novine Vedomosti pozivajući se na podatke središnje banke.

Prema izvješću, kumulativna dobit bankarskog sektora u zemlji premašila je tri bilijuna rubalja (32,7 milijardi dolara) u 11 mjeseci 2023. Očekuje se da će banke do kraja godine ostvariti rekordnih 3,3 bilijuna rubalja.

Sva ključna područja bankarskog poslovanja brzo su rasla: kreditni portfelj zajmodavaca porastao je za više od 20% u razdoblju od siječnja do studenog, hipotekarni krediti za 30,3%, a potrošački zajmovi za 16%. Uz to, depoziti poduzeća porasli su za 15,3%, a depoziti stanovništva za 20,4%. Za usporedbu, u 2021., "referentnoj" godini za sektor, hipoteke i portfeljne tvrtke rasle su sporije: za 26,4% odnosno 14,8%, dok su depoziti stanovništva porasli za samo 5,7%.

Stručnjaci primjećuju da profiti banaka rastu usred općeg oporavka gospodarstva zemlje nakon oštrog pada pretrpljenog zbog zapadnih sankcija zbog Ukrajine prošle godine. Trendu su pridonijele i relativno niske kamatne stope u prvoj polovici godine (primjerice, 7,5% sredinom ljeta).

Unatoč nedavnom zaokretu regulatora prema strožoj monetarnoj politici, koja je početkom ovog mjeseca pogurala ključnu stopu na 16%, stručnjaci primjećuju da je neto kamatna marža bankarskog sektora ostala visoka na 4,8%. To je postignuto smanjenjem troškova financiranja u odnosu na 2022. godinu kada su banke iznenada podigle kamate na depozite na 20%.

Značajan doprinos dobiti dala je i valutna revalorizacija, pri čemu su devizna aktiva i obveze u bilancama banaka u rubljama povećane u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, većina stručnjaka upozorava da će rezultati sljedeće godine vjerojatno biti manje sjajni jer visoke kamatne stope opterećuju profite banaka.

Tagovi: rusija, banke, sberbank
PROČITAJ I OVO
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka potpisali su u srpnju 2022. godine Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE