GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruske banke u prosincu uvezle devize u vrijednosti pet milijardi dolara

Ruske banke u prosincu uvezle devize u vrijednosti pet milijardi dolara
DEVIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2022 / 18:42
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruske banke uvezle su u prosincu devize u vrijednosti pet milijardi dolara, gotovo dvostruko više nego godinu ranije, kako bi se pripremile za moguću pojačanu potražnju ako Zapad Moskvi uvede sankcije, procjenjuje rejting agencija ACRA.

U uvozu deviza tradicionalno dominiraju dolari, ali zastupljene su i druge strane valute kojima se mnogi Rusi štite od pada vrijednosti rublja i od jačanja inflacije, a mogu ih očekivati ako Zapad Rusiji uvede sankcije zbog Ukrajine.

Unatoč pojačanim strahovanjima od vojnog sukoba u susjednoj zemlji, ruski uvoz deviza u prosincu još uvijek je bio daleko manji od 18 milijardi dolara uvezenih krajem 2014., kada je rubalj naglo oslabio nakon ruskog pripojenja Krima.

Viša direktorica ACRA-e Valery Piven Reutersu je izjavila da izračuni temeljeni na tehničkim izvješćima koja banke svakog mjeseca podnose središnjoj banci pokazuju da banke u studenome uvezle deviza u vrijednosti 2,1 milijardu dolara.

Sjedinjene Države razmatraju nove sankcije Rusiji, predlažući da se pojedinim velikim ruskim bankama onemoguće transakcije u dolarima i ograniči servisiranje obveza denominiranih u američkoj valuti, rekli su izvori Reutersu.

Ruska središnja banka odbila je komentirati te procjene o uvozu deviza. Tamošnje banke inače redovito uvoze strane valute u gotovini kako bi podmirile potražnju klijenata za dolarima ili eurima, potrebnima za putovanja u inozemstvo i za nepredviđene okolnosti.

Otprilike polovina ukupne imovine i obveza ruskih banaka u stranoj valuti, odnosno oko 100 milijardi i 70 milijardi dolara, u američkim je dolarima, pokazuju podaci središnje banke. U 2002. udio dolara iznosio je 80 posto, a početkom 2014. godine 70 posto.

Vodeće ruske banke Sberbank, VTB, VEB i Gazprombank, koje su u izvješću Reutersa u ponedjeljak imenovane kao moguće mete sankcija, nisu odgovorile na zahtjeve za komentarom.

Ni rusko ministarstvo financija nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

U sklopu priprema za moguće sankcije na transakcije u dolarima, koje su američki dužnosnici prvi put iznijeli prije nekoliko godina, vodeće ruske banke otvorile su među sobom korespondentne račune, što bi im omogućilo transakcije s dolarima na domaćem tržištu, rekli su izvori.

Uvjet je da barem jedan veliki zajmodavac nije zahvaćen sankcijama, napominju.

Tagovi: ruske banke, Sberbank, VTB bank, VEB bank, Gazprombank
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE