GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruske banke u prosincu uvezle devize u vrijednosti pet milijardi dolara

Ruske banke u prosincu uvezle devize u vrijednosti pet milijardi dolara
DEVIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2022 / 18:42
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruske banke uvezle su u prosincu devize u vrijednosti pet milijardi dolara, gotovo dvostruko više nego godinu ranije, kako bi se pripremile za moguću pojačanu potražnju ako Zapad Moskvi uvede sankcije, procjenjuje rejting agencija ACRA.

U uvozu deviza tradicionalno dominiraju dolari, ali zastupljene su i druge strane valute kojima se mnogi Rusi štite od pada vrijednosti rublja i od jačanja inflacije, a mogu ih očekivati ako Zapad Rusiji uvede sankcije zbog Ukrajine.

Unatoč pojačanim strahovanjima od vojnog sukoba u susjednoj zemlji, ruski uvoz deviza u prosincu još uvijek je bio daleko manji od 18 milijardi dolara uvezenih krajem 2014., kada je rubalj naglo oslabio nakon ruskog pripojenja Krima.

Viša direktorica ACRA-e Valery Piven Reutersu je izjavila da izračuni temeljeni na tehničkim izvješćima koja banke svakog mjeseca podnose središnjoj banci pokazuju da banke u studenome uvezle deviza u vrijednosti 2,1 milijardu dolara.

Sjedinjene Države razmatraju nove sankcije Rusiji, predlažući da se pojedinim velikim ruskim bankama onemoguće transakcije u dolarima i ograniči servisiranje obveza denominiranih u američkoj valuti, rekli su izvori Reutersu.

Ruska središnja banka odbila je komentirati te procjene o uvozu deviza. Tamošnje banke inače redovito uvoze strane valute u gotovini kako bi podmirile potražnju klijenata za dolarima ili eurima, potrebnima za putovanja u inozemstvo i za nepredviđene okolnosti.

Otprilike polovina ukupne imovine i obveza ruskih banaka u stranoj valuti, odnosno oko 100 milijardi i 70 milijardi dolara, u američkim je dolarima, pokazuju podaci središnje banke. U 2002. udio dolara iznosio je 80 posto, a početkom 2014. godine 70 posto.

Vodeće ruske banke Sberbank, VTB, VEB i Gazprombank, koje su u izvješću Reutersa u ponedjeljak imenovane kao moguće mete sankcija, nisu odgovorile na zahtjeve za komentarom.

Ni rusko ministarstvo financija nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

U sklopu priprema za moguće sankcije na transakcije u dolarima, koje su američki dužnosnici prvi put iznijeli prije nekoliko godina, vodeće ruske banke otvorile su među sobom korespondentne račune, što bi im omogućilo transakcije s dolarima na domaćem tržištu, rekli su izvori.

Uvjet je da barem jedan veliki zajmodavac nije zahvaćen sankcijama, napominju.

Tagovi: ruske banke, Sberbank, VTB bank, VEB bank, Gazprombank
PROČITAJ I OVO
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
TRENDOVI
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
BERLIN - Gotovina bi u Njemačkoj mogla iščeznuti, strahuje Udruga za novac i vrijednosti (BDGW).
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
KARTICE
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
ZAGREB - PBZ Card, u vlasništvu Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe, danas je objavio uvođenje novog modela strateškog partnerstva s društvom NETS CEE u području prihvata platnih kartica na prodajnim mjestima.
Banke u Sloveniji počele ukidati ležarine
POTEZI
Banke u Sloveniji počele ukidati ležarine
LJUBLJANA - Deželna banka Slovenije prva je banka u Sloveniji koja je nakon najave Evropske centralne banke o postepenom povećanju kamatne stope za polaganje viška likvidnosti odluči,la ukinuti tzv. ležarinu za depozite.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE