GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski suvlasnik smetnja OTP-u da postane najveća banka u Sloveniji?

Ruski suvlasnik smetnja OTP-u da postane najveća banka u Sloveniji?
BIZNIS I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2022 / 12:25
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Godinu dana otkako je mađarska OTP banka ugovorila kupnju mariborske NKBM banke, čime bi postala najveća banka u Sloveniji, središnja banka to još nije odobrila, a navodno se analizira važnost činjenice da je suvlasnik OTP-a jedan od ruskih oligarha blizak Putinu.

Informaciju koja se pojavila u medijima prvi je objavio istraživački portal "Necenzurirano", koji podsjeća da gotovo milijardu eura vrijedan posao koji je OTP sklopio s američkim fondom Apollo o preuzimanju druge najveće banke u Sloveniji još nije dobio zeleno svjetlo financijskog regulatora te da se postupci mogu dodatno oduljiti zbog ruskog vlasništva u mađarskoj banci i rata u Ukrajini.

Banka OTP, navodi portal, tijesno je povezana s Rusijom, a njen drugi najveći vlasnik je ruski oligarh Megdet Rahimkulov, nekadašnji šef predstavništva Gazproma u Budimpešti i čovjek koji je niz godina imao odlične veze u Kremlju.

Uspije li dobiti odobrenje slovenskog financijskog regulatora i Europske centralne banke (ECB) koja u tom postupku sudjeluje jer je NKBM uz Novu Ljubljansku banku NLB jedna od tzv. sistemskih banaka važnih za financijski sustav, OTP bi u Sloveniji po snazi preskočio NLB.

Rat u Ukrajini dodatno je zakomplicirao davanje zelenog svjetla mađarskoj banci jer ECB stavlja pod povećalo banke povezane s Rusijom, što može dodatno produžiti dovršetak posla, piše portal "Necenzurirano" i dodaje da će to sigurno utjecati na prosudbu je li OTP primjeren vlasnik za drugu najveću slovensku banku, koju želi preuzeti nakon što je ojačao kupnjom nekadašnje Abanke i SKB banke i postao jak igrač na slovenskom financijskom tržištu.

U slovenskoj središnjoj banci naveli su u vezi s nagađanjima o razlozima kašnjenja odluke, da prema slovenskom zakonu o bankarstvu i europskoj direktivi pri odluci moraju u takvim slučajevima voditi računa i o ugledu potencijalnog vlasnika, te zahtjevima adekvatnosti kapitala, ali i drugim rizicima.

"Dodatnim rizikom ocjenjujemo neizvjesnost oko prihvaćanja dodatnih sankcija koje bi posredno mogle utjecati na mogućnost banke da osigura potreban kapital, te dodatni operativni rizik zbog realizacije sankcija u praksi", navela je u priopćenju slovenska središnja banka, misleći na moguće nove sankcijske pakete protiv Rusije i osoba povezanih s Putinovim režimom.

Tagovi: OTP bank, OTP banka, Nova kreditna banka Maribor
PROČITAJ I OVO
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
OTKUP
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
BEOGRAD – Skupština NLB Komercijalne banke danas je donela odluku o prinudnom otkupu akcija.
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
KAMATNE STOPE
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o rastu kamata na kredite, uvođenju eura i bankarskom sustavu u Hrvatskoj.
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
ODLUKE
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije u sredu je na vanrednoj sednici usvojio Odluku o privremenoj meri koja se odnosi na izračunavanje kapitala banke kojom se daje mogućnost bankama da ublaže negativne efekte promene cena hartija od vrednosti na kapital, nastale usled poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.
Zagrebačka banka i Feelsgood surađuju na projektima s društvenim učinkom
SURADNJA
Zagrebačka banka i Feelsgood surađuju na projektima s društvenim učinkom
ZAGREB - Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners sklopili su u utorak ugovor o poslovnoj suradnji kojim se planira suradnja na projektima koji mogu ostvariti mjerljiv i namjeravan društveni učinak, priopćili su potpisnici.
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
PROFITABILNOST
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
ZAGREB - Listu prošlogodišnjih dobitaša više nego uvjerljivo predvodi Zagrebačka banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE