GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski VTB izgubio je kontrolu nad svojom europskom podružnicom

Ruski VTB izgubio je kontrolu nad svojom europskom podružnicom
BEZ KONTROLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2022 / 08:44
Autor: SEEbiz
BERLIN - Druga najveća ruska banka, VTB, izgubila je kontrolu nad svojom europskom podružnicom sa sjedištem u Frankfurtu nakon što je u petak EU odobrila peti paket sankcija protiv Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu. Tako je u subotu odlučio njemački financijski nadzornik BaFin. Unatoč izolaciji od krovne banke u St. Petersburgu, podružnica može nastaviti s radom.

Savezno tijelo za nadzor financijskih usluga (BaFin) u današnjem je priopćenju za javnost objavilo da je krovna PJSC VTB Banka, sa sjedištem u drugom najvećem gradu u Rusiji, ostala bez prava glasa u VTB banci (Europe) SE, sa sjedištem u njemačkoj financijskoj prijestolnici.

Stoga više nije u mogućnosti kontrolirati i usmjeravati poslovanje svoje europske podružnice, niti raspolagati financijskom imovinom i drugim resursima Banke. Prema BaFinu, već nekoliko tjedana na snazi je zabrana plaćanja ili drugih prijenosa imovine iz europske podružnice na druge članice VTB grupe.

VTB-ova europska podružnica sada je potpuno izolirana od svoje ruske majke, koja je u ožujku isključena iz međunarodnog sustava razmjene financijskih podataka Swift, a također je pod američkim sankcijama.

U međuvremenu, članice EU-a odobrile su u petak peti paket sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Paket također uključuje zabranu transakcija i zamrzavanje imovine četiriju ruskih banaka, uključujući VTB.

Međutim, kako je njemačka središnja banka, Bundesbank, kao nadzornica provedbe sankcija, utvrdila da krovni ruski VTB više ne provodi učinkovitu kontrolu nad europskom podružnicom, europska podružnica može nastaviti normalno raditi.

Klijenti tako mogu bez prepreka pristupiti svojim financijskim depozitima, a kreditne transakcije se normalno provode. Obično drugi vjerovnici mogu poslovati s bankom ako sami nisu podložni sankcijama. Zaposlenici, vanjski izvođači i bankarski partneri također mogu raditi s VTB Bank (Europe) SE.

BaFin i Bundesbank smatraju da su likvidnost i solventnost VTB-ove europske podružnice trenutno adekvatne, pa nema razloga za bilo kakve druge mjere.

Drugačije je bilo s najvećom ruskom bankom, Sberbankom, koja je također pod sankcijama, ali za sada ostaje u Swift sustavu. Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, njezina europska podružnica našla se pod takvim pritiskom likvidnosti da njezin nastavak poslovanja više nije bio moguć.

Većina članica Sberbank Europe Grupe tako je kroz mehanizme sanacije banaka dobila nove vlasnike; u Sloveniji je poslovanje Sberbanke preuzeo NLB. Sama austrijska Sberbank Europe u međuvremenu će biti likvidirana, a austrijski i njemački klijenti bit će pokriveni jamstvenim sustavima u obje zemlje. Sberbank se tako potpuno povukao iz Europe.

Tagovi: VTB bank, BaFin, Sberbank, sankcije Rusiji
PROČITAJ I OVO
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
Promjene u Nadzornom odboru Slatinske banke
NADZORNICI
Promjene u Nadzornom odboru Slatinske banke
SLATINA - Sukladno Odluci Glavne skupštine od 28. ožujka 2022. godine i dobivenim prethodnim suglasnostima Hrvatske narodne banke, Slatinska banka d.d. objavljuje da se Nadzorni odbor Banke od 1. srpnja 2022. godine sastoji od tri člana i to Domagoj Petrinović, Domagoj Karačić i Anita Zelić.
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
IMENOVANJA
Milan M. Cvikl novi je viceguverner Banke Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski parlament je s 54 glasa za i 25 protiv imenovao Milana M. Cvikla viceguvernerom Banke Slovenije.
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
POTEZI
Banka Slovenije ublažila neka ograničenja na području kreditiranja stanovništva
LJUBLJANA - Banka Slovenije promijenila je makrobonitetna ograničenja za kreditiranje stanovništva i dala bankama veću slobodu u procjeni kome odobravaju kredite. U isto vrijeme, banke će od iduće godine morati povećati rezervni kapital.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE