GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci

Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2023 / 13:14
Autor: SEEbiz
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.

Novu razvojnu banku osnovale su 2015. članice skupine BRICS, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika kako bi kreditirale razvojne projekte u gospodarstvima u nastajanju.

Cilj je 'BRICS-ove banke' osigurati alternativu institucijama poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke kojima upravljaju zapadne zemlje.

Banka je dosada dodijelila je 33 milijarde dolara zajmova za više od 96 projekata u pet zemalja osnivača, a u članstvo je u međuvremenu primila i Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Bangladeš.

Bančin početni odobreni kapital iznosi 100 milijardi dolara, a članstvo je otvoreno za sve članice Ujedinjenih naroda, stoji na internetskoj stranici banke. Članice BRICS-a imaju vlasnički udio od po 18,98 posto, Egipat od 2,27 posto, UAE od 1,06 posto, a Bangladeš od 1,79 posto.

Uključivanje Saudijske Arabije ojačalo bi bančine veze sa saudijskim gospodarstvom, drugim najvećim svjetskim proizvođačem nafte.

"Na Bliskom istoku pridajemo veliku važnost Kraljevini Saudijskoj Arabiji i trenutno s njima vodimo dobre razgovore", stoji u izjavi banke sa sjedištem u Šangaju za financijski dnevnik Financial Times.

Dužnosnici Saudijske Arabije nisu bili dostupni za komentar.

Razgovori sa Saudijskom Arabijom vremenski su se poklopili s bančinom službenom procjenom opcija financiranja, koje je ruska invazija na Ukrajinu dovela u pitanje. Njezina godišnja skupština bit će održana 30. i 31. svibnja.

Članstvo u banci ojačalo bi veze Rijada sa zemljama BRICS-a u razdoblju produbljivanja saudijskih odnosa s Kinom, napominje londonski list.

Za službenog posjeta Rijadu krajem prošle godine kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je "novu eru" u odnosima dviju zemalja, a Peking je u ožujku posredovao u sporazumu o obnovi diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana, podsjeća FT.

Tagovi: Saudijska Arabija, BRICS, BRICS banka
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE