GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Ukupna izloženost sistemskim rizicima i dalje visoka

Savjet HNB-a: Ukupna izloženost sistemskim rizicima i dalje visoka
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 18:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je zaključio je da je ukupna izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima i nadalje visoka, kao i da znatan porast fiskalnog manjka i javnog duga predstavljaju izraženi strukturni rizik u srednjem roku.

U priopćenju objavljenom nakon održane sjednice Savjeta HNB-a navodi se da se u četvrtom tromjesečju 2020. može očekivati usporavanje oporavka gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini zbog pogoršanja epidemiološke situacije i uvođenja strožih epidemioloških mjera.

Tijekom tog razdoblja ostvaren je daljnji rast zaposlenosti i smanjenje broja nezaposlenih, čemu su pogodovale i potpore Vlade za očuvanje radnih mjesta, ističu iz HNB-a, dok se godišnji pad potrošačkih cijena povećao se s 0,2 posto u studenome na 0,7 posto u prosincu, što je posljedica smanjenja doprinosa prehrambenih proizvoda, uvelike zbog učinka baznog razdoblja, u okružju niskih cijena energije.


Krajem prethodne i početkom ove godine ojačan je stupanj ekspanzivnosti monetarne politike, navode iz HNB-a, pa su slobodna novčana sredstva banaka dosegnula dosad najvišu zabilježenu razinu, čemu su najviše pridonijeli otkupi deviza od države tijekom prosinca u iznosu od gotovo 10 milijardi kuna uz manji doprinos provedene devizne intervencije.

Tako je prosječni dnevni višak kunske likvidnosti domaćega bankovnog sustava u siječnju 2021. iznosio 59,9 milijardi kuna naprema 40,3 milijarde kuna u prethodnoj godini, kaže se u priopćenju.

Razmotrivši najnoviju procjenu rizika za financijsku stabilnost, Savjet HNB-a zaključio je da je ukupna izloženost sistemskim rizicima i nadalje visoka.

Unatoč i nadalje iznimno povoljnim uvjetima financiranja, u odnosu na procjenu za treće tromjesečje došlo je do porasta kratkoročnih rizika u nefinancijskom sektoru, navodi se u priopćenju. Dodaje se i da će ranjivost poduzeća u pogođenim djelatnostima uvelike ovisiti o trajanju zdravstvene krize, dinamici gospodarskog oporavka te učinkovitosti i trajanju mjera usmjerenih na ublažavanje ekonomskih posljedica krize.

Kod sektora kućanstava također je prisutna neizvjesnost glede budućega kretanja zaposlenosti i plaća, zamjećuju u središnjoj banci.

Nadalje, navode da su Vladine mjere za olakšanje financijskog položaja poduzetnika kao i smanjenje prihoda uzrokovano padom gospodarske aktivnosti kratkoročno pogoršali stanje državnih financija. Znatan porast fiskalnog manjka i javnog duga stoga predstavljaju izraženi strukturni rizik u srednjem roku, ističe se u priopćenju sa Savjeta.

Likvidnost i kreditni potencijal bankovnog sektora dosegnuli su povijesno najviše razine, što omogućuje nastavak nesmetanog poslovanja banaka, a time i kreditiranja u zemlji.

Stopa redovnoga osnovnoga kapitala porasla je na rekordnih 24 posto na kraju rujna, a kapitaliziranosti sektora pridonijet će i dobit iz 2020., koja bi u skladu s odredbama Odluke o privremenom ograničenju raspodjela trebala dodatno ojačati kapital, navode dalje sa sjednice Savjeta.

Niz mjera ekonomske politike usmjerenih na ublažavanje posljedica pandemije odgodio je suočavanje s potencijalnim rizicima za otpornost bankarskog sektora, ponajprije kreditnim rizikom.

Premda udio neprihodonosnih u ukupnim kreditima nije porastao, od početka godine vidljiv je rast udjela prihodonosnih kredita uz prepoznati porast kreditnog rizika (tzv. "krediti u fazi 2"), pa je u prvih devet mjeseci udio kredita banaka s povećanjem kreditnog rizika umjereno porastao. No, u tom je razdoblju kvaliteta kredita privatnom sektoru, osim regulatornim olakšicama, privremeno bila potpomognuta i ugovaranjem moratorija na kreditne obveze, navode iz HNB-a.

Odabrana komisija za prijedlog likovnog rješenja nacionalne strane euro kovanica

Savjet HNB-a u srijedu je donio odluku o imenovanju Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura, kao savjetodavno-stručna podrška Komisiji za novac.

Kako se navodi u priopćenju, prijedlog Odluke o imenovanju Komisije za odabir utvrđen je na 175. sjednici Komisije za novac, održanoj 19. siječnja 2021., nakon što su predložene članove Komisije za odabir na poziv stručnih službi HNB-a nominirale su relevantne institucije i stručne udruge, u skladu sa zaključcima 170. sjednice Komisije za novac održane 16. listopada 2020.

U Komisiju za odabir prijedloga likovnog rješenja imenuju se predsjednica Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka, predstavnica HNB-a; zamjenik predsjednika Komisije za odabir prijedloga likovnog
rješenja Bojan Fras, viceguverner, predstavnik HNB-a; Vesna Bedeković, predstavnica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora; Dragan Damjanović, predstavnik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske; Zvonimir Frka-Petešić, predstavnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske; akademski kipar Kažimir Hraste, predstavnik Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu – Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH; Alem Korkut, predstavnik Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH; Damir Kovač, predstavnik Hrvatskoga numizmatičkog društva; Velibor Mačkić, predstavnik Ureda predsjednika RH; Andreja Metelko-Zgombić,
predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH; akademik Velimir Neidhardt, predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; Ira Payer, predstavnica Hrvatskoga dizajnerskog društva; Lazer Rok Lumezi, predstavnik Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti; Nevena Tudor Perković, predstavnica Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske; Andreja Vukojević, predstavnica Hrvatske turističke zajednice; te Zvonko Šakić, predstavnik Ministarstva financija RH.

Tajnikom Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja imenuje se Damir Bićanić, savjetnik u Direkciji za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem Sektora za gotov novac HNB-a.

Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja razmotrit će i utvrdit stručni prijedlog za izbor motiva i likovnoga rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura i predlaganje rješenja Komisiji za novac.

Također, Savjet HNB-a donio je odluku o puštanju u optjecaj kovanog novca kuna i lipa s oznakom godine kovanja "2021.".

Ujedno, Savjet HNB-a dao je suglasnost s prijedlogom Nadzornog odbora Istarske kreditne banke Umag da Miro Dodić bude predsjednik Uprave. Usuglasio se i s prijedlogom Nadzornog odbora KentBank da članica uprave bude Aleksandra Cvetković te s prijedlogom Nadzornog odbora Privredne banke Zagreb da Dinko Lučić bude predsjednik Uprave, a Draženko Kopljar član uprave, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Savjet HNB-a, sistemski rizici, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
ZAJAM
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
CAPE TOWN - Svjetska banka odobrila je zajam od 750 milijuna dolara Južnoj Africi povezan s covid-19, s ciljem zaštite siromašnih i podrške gospodarskom oporavku od pandemije, priopćila je u petak južnoafrička Nacionalna riznica.
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ISTISKIVANJE
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ZAGREB - Talijanska Intesa grupa, vlasnik 97,47 posto dionica PBZ-a, ušla je u završnicu istiskivanja malih dioničara iz vlasništva.
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE