GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Ukupna izloženost sistemskim rizicima i dalje visoka

Savjet HNB-a: Ukupna izloženost sistemskim rizicima i dalje visoka
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 18:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je zaključio je da je ukupna izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima i nadalje visoka, kao i da znatan porast fiskalnog manjka i javnog duga predstavljaju izraženi strukturni rizik u srednjem roku.

U priopćenju objavljenom nakon održane sjednice Savjeta HNB-a navodi se da se u četvrtom tromjesečju 2020. može očekivati usporavanje oporavka gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini zbog pogoršanja epidemiološke situacije i uvođenja strožih epidemioloških mjera.

Tijekom tog razdoblja ostvaren je daljnji rast zaposlenosti i smanjenje broja nezaposlenih, čemu su pogodovale i potpore Vlade za očuvanje radnih mjesta, ističu iz HNB-a, dok se godišnji pad potrošačkih cijena povećao se s 0,2 posto u studenome na 0,7 posto u prosincu, što je posljedica smanjenja doprinosa prehrambenih proizvoda, uvelike zbog učinka baznog razdoblja, u okružju niskih cijena energije.


Krajem prethodne i početkom ove godine ojačan je stupanj ekspanzivnosti monetarne politike, navode iz HNB-a, pa su slobodna novčana sredstva banaka dosegnula dosad najvišu zabilježenu razinu, čemu su najviše pridonijeli otkupi deviza od države tijekom prosinca u iznosu od gotovo 10 milijardi kuna uz manji doprinos provedene devizne intervencije.

Tako je prosječni dnevni višak kunske likvidnosti domaćega bankovnog sustava u siječnju 2021. iznosio 59,9 milijardi kuna naprema 40,3 milijarde kuna u prethodnoj godini, kaže se u priopćenju.

Razmotrivši najnoviju procjenu rizika za financijsku stabilnost, Savjet HNB-a zaključio je da je ukupna izloženost sistemskim rizicima i nadalje visoka.

Unatoč i nadalje iznimno povoljnim uvjetima financiranja, u odnosu na procjenu za treće tromjesečje došlo je do porasta kratkoročnih rizika u nefinancijskom sektoru, navodi se u priopćenju. Dodaje se i da će ranjivost poduzeća u pogođenim djelatnostima uvelike ovisiti o trajanju zdravstvene krize, dinamici gospodarskog oporavka te učinkovitosti i trajanju mjera usmjerenih na ublažavanje ekonomskih posljedica krize.

Kod sektora kućanstava također je prisutna neizvjesnost glede budućega kretanja zaposlenosti i plaća, zamjećuju u središnjoj banci.

Nadalje, navode da su Vladine mjere za olakšanje financijskog položaja poduzetnika kao i smanjenje prihoda uzrokovano padom gospodarske aktivnosti kratkoročno pogoršali stanje državnih financija. Znatan porast fiskalnog manjka i javnog duga stoga predstavljaju izraženi strukturni rizik u srednjem roku, ističe se u priopćenju sa Savjeta.

Likvidnost i kreditni potencijal bankovnog sektora dosegnuli su povijesno najviše razine, što omogućuje nastavak nesmetanog poslovanja banaka, a time i kreditiranja u zemlji.

Stopa redovnoga osnovnoga kapitala porasla je na rekordnih 24 posto na kraju rujna, a kapitaliziranosti sektora pridonijet će i dobit iz 2020., koja bi u skladu s odredbama Odluke o privremenom ograničenju raspodjela trebala dodatno ojačati kapital, navode dalje sa sjednice Savjeta.

Niz mjera ekonomske politike usmjerenih na ublažavanje posljedica pandemije odgodio je suočavanje s potencijalnim rizicima za otpornost bankarskog sektora, ponajprije kreditnim rizikom.

Premda udio neprihodonosnih u ukupnim kreditima nije porastao, od početka godine vidljiv je rast udjela prihodonosnih kredita uz prepoznati porast kreditnog rizika (tzv. "krediti u fazi 2"), pa je u prvih devet mjeseci udio kredita banaka s povećanjem kreditnog rizika umjereno porastao. No, u tom je razdoblju kvaliteta kredita privatnom sektoru, osim regulatornim olakšicama, privremeno bila potpomognuta i ugovaranjem moratorija na kreditne obveze, navode iz HNB-a.

Odabrana komisija za prijedlog likovnog rješenja nacionalne strane euro kovanica

Savjet HNB-a u srijedu je donio odluku o imenovanju Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura, kao savjetodavno-stručna podrška Komisiji za novac.

Kako se navodi u priopćenju, prijedlog Odluke o imenovanju Komisije za odabir utvrđen je na 175. sjednici Komisije za novac, održanoj 19. siječnja 2021., nakon što su predložene članove Komisije za odabir na poziv stručnih službi HNB-a nominirale su relevantne institucije i stručne udruge, u skladu sa zaključcima 170. sjednice Komisije za novac održane 16. listopada 2020.

U Komisiju za odabir prijedloga likovnog rješenja imenuju se predsjednica Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka, predstavnica HNB-a; zamjenik predsjednika Komisije za odabir prijedloga likovnog
rješenja Bojan Fras, viceguverner, predstavnik HNB-a; Vesna Bedeković, predstavnica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora; Dragan Damjanović, predstavnik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske; Zvonimir Frka-Petešić, predstavnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske; akademski kipar Kažimir Hraste, predstavnik Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu – Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH; Alem Korkut, predstavnik Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH; Damir Kovač, predstavnik Hrvatskoga numizmatičkog društva; Velibor Mačkić, predstavnik Ureda predsjednika RH; Andreja Metelko-Zgombić,
predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH; akademik Velimir Neidhardt, predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; Ira Payer, predstavnica Hrvatskoga dizajnerskog društva; Lazer Rok Lumezi, predstavnik Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti; Nevena Tudor Perković, predstavnica Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske; Andreja Vukojević, predstavnica Hrvatske turističke zajednice; te Zvonko Šakić, predstavnik Ministarstva financija RH.

Tajnikom Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja imenuje se Damir Bićanić, savjetnik u Direkciji za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem Sektora za gotov novac HNB-a.

Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja razmotrit će i utvrdit stručni prijedlog za izbor motiva i likovnoga rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura i predlaganje rješenja Komisiji za novac.

Također, Savjet HNB-a donio je odluku o puštanju u optjecaj kovanog novca kuna i lipa s oznakom godine kovanja "2021.".

Ujedno, Savjet HNB-a dao je suglasnost s prijedlogom Nadzornog odbora Istarske kreditne banke Umag da Miro Dodić bude predsjednik Uprave. Usuglasio se i s prijedlogom Nadzornog odbora KentBank da članica uprave bude Aleksandra Cvetković te s prijedlogom Nadzornog odbora Privredne banke Zagreb da Dinko Lučić bude predsjednik Uprave, a Draženko Kopljar član uprave, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Savjet HNB-a, sistemski rizici, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE