GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank: Neto dobit u zadnjem kvartalu 2017. skočila 22%

Sberbank: Neto dobit u zadnjem kvartalu 2017. skočila 22%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2018 / 14:19
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruska banka Sberbank objavila je u srijedu da je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvarila za petinu veću neto dobit, uz snažan skok prihoda od naknada i provizija i solidno povećanje prihoda od kamata.

Posljednja tri prošlogodišnja mjeseca banka je zaključila s neto dobiti od 172,4 milijarde rubalja (2,5 milijardi eura), što je za 22 posto više nego što su zabilježili u istom razdoblju godine ranije.

Ukupni su prihodi porasli 13,4 posto, na 501,4 milijarde rubalja. Neto prihodi od kamata porasli su osam posto, na 382,9 milijardi rubalja.

Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 21 posto, na 118 milijardi rubalja, što u banci pripisuju poslovanju s karticama.

Banka je u četvrtom tromjesečju zabilježila i 21 posto više neto troškove rezervacija za otpis kredita, u iznosu 73,2 milijarde rubalja, ukazujući na promjenu u metodologij izračuna.

U cijeloj prošloj godini bančina je neto dobit poskočila 38 posto, na 748,7 milijardi rubalja. Neto kamatni prihodi porasli su sedam posto, na 1.452 milijarde rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su 13 posto, na 394,2 milijarde rubalja.

Bruto kreditni portfelj uvećan je u prošloj godini sedam posto, na 19.900 milijardi rubalja. Pritom su kreditni plasmani građanima porasli 14 posto, potaknuti skokom hipotekarnih kredita. Plasmani poduzećima uvećani su četiri posto.

Udio nenaplativih kredita u kreditnom portfelju iznosio je na kraju prošle godine 4,2 posto i manji je za 0,2 postotna boda u odnosu na kraj 2016.

Udio restrukturiranih kredita u bruto kreditnom portfelju kliznuo je za 0,6 postotnih bodova, na 5,9 posto.

Na kraju 2017. bančina je stopa adekvatnosti kapitala prema kriterijima Basel III iznosila 13 posto i uvećana je za jedan postotni bod u odnosu na kraj 2016.

Tagovi: Sberbank
PROČITAJ I OVO
HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ULAGANJA
HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ZAGREB - Investicijski fond Inicijative triju mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, rečeno je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).
HPB se širi u Dalmaciji
ŠIRENJE
HPB se širi u Dalmaciji
ZADAR - Hrvatska poštanska banka je 17. lipnja 2021. u Zadru svečano otvorila poslovnicu i Regionalni centar za gospodarstvo, kako bi građanima, poduzetnicima i lokalnoj upravi bila još pristupačnija, uz bržu uslugu i kvalitetniju podršku.
Banka Poštanska štedionica želi kupiti Komercijalnu banku u BiH i Crnoj Gori
AKVIZICIJE
Banka Poštanska štedionica želi kupiti Komercijalnu banku u BiH i Crnoj Gori
BEOGRAD - Banka Poštanska štedionica iz Srbije zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke Banjaluka i pismo namjere o tome već je upućeno u Ljubljanu – NLB Grupi koja je vlasnik matične Komercijalne banke Beograd, piše portal CAPITAL.
Zagrebačka banka dobitnik priznanja Poslodavac prijatelj obitelji
PRIZNANJA
Zagrebačka banka dobitnik priznanja Poslodavac prijatelj obitelji
ZAGREB - Zagrebačka banka dobitnik je priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2020. godinu. Priznanje je to koje dodjeljuje Središnji državni ured za demografiju i mlade koji je prepoznao Zabu kao najbolji primjer poduzeća koji provodi mjere u smjeru obiteljsko poslovne ravnoteže u kategoriji velikih trgovačkih društava.
Sporazum Erste banke, HAMAG-BICRO-a i MINTS-a za pomoć poduzetnicima u turizmu i sportu
SURADNJA
Sporazum Erste banke, HAMAG-BICRO-a i MINTS-a za pomoć poduzetnicima u turizmu i sportu
ZAGREB – Erste banka i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji za provedbu programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE