GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank očekuje pozitivne rezultate u 2022.

Sberbank očekuje pozitivne rezultate u 2022.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje očekuje pozitivne rezultate u ovoj godini, nakon "iznimno potrebne" potpore središnje banke, rekao je u srijedu izvršni direktor German Gref.

Ruski bankarski sektor oporavlja se od velikih gubitaka u prvoj polovini godine, koji su izazvale oštre zapadne sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Govoreći na online tiskovnoj konferenciji na Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku, šef Sberbaka odbio je dati konkretne prognoze o poslovanju, rekavši tek da banci nije trebala dokapitalizacija i zahvalivši središnjoj banci na "izuzetno potrebnoj" financijskoj potpori.

Na financijskim sjednicama u Vladivostoku vodile su se duge rasprave o pojačanoj upotrebi kineskog juana u ruskom financijskom sustavu. Sberbank je već počeo davati zajmove u juanima, a VTB se sprema krenuti njegovim stopama do kraja godine.

Rusija se zavadila s tradicionalnim partnerom Europom, a prirodna je posljedica te zavade bliža suradnja s Kinom i "razvoj suradnje" s Pekingom, tumači šef Sberbanka.

"Mislim da se Rusija neće vratiti u situaciju u kojoj dolar utječe na njezinu ekonomiju", rekao je Gref novinarima, prognoziravši da će dolar i euro dijelom zamijeniti druge valute, prvenstveno juan.

Dužnosnici su na forumu revidirali prognoze o razmjerima štete koje su sankcije i druga ograničenja nanijeli ruskom gospodarstvu u ovoj godini.

Ruski ministar gospodarstva Maksim Rešetnikov rekao je u utorak da će gospodarstvo ove godine pasti 2,9 posto. Početkom ljeta pad je procijenjen na pet posto, a u proljeće na nekih desetak posto.

Šef Sberbanka predviđa da će ruski BDP u 2022. pasti za 4,5 posto, a drugi najveći ruski zajmodavac VTB očekuje pad aktivnosti za četiri posto.

Izvršni direktor VTB-a Andrej Kostin s foruma je u utorak poručio da ruskom bankarskom sektoru vjerojatno više nije potrebna sistemska dokapitalizacija budući da je već preko leđa prevalio najteže posljedice nekoliko paketa zapadnih sankcija.

Tagovi: Sberbank, German Gref, Centralna banka Rusije
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE