GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank očekuje pozitivne rezultate u 2022.

Sberbank očekuje pozitivne rezultate u 2022.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje očekuje pozitivne rezultate u ovoj godini, nakon "iznimno potrebne" potpore središnje banke, rekao je u srijedu izvršni direktor German Gref.

Ruski bankarski sektor oporavlja se od velikih gubitaka u prvoj polovini godine, koji su izazvale oštre zapadne sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Govoreći na online tiskovnoj konferenciji na Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku, šef Sberbaka odbio je dati konkretne prognoze o poslovanju, rekavši tek da banci nije trebala dokapitalizacija i zahvalivši središnjoj banci na "izuzetno potrebnoj" financijskoj potpori.

Na financijskim sjednicama u Vladivostoku vodile su se duge rasprave o pojačanoj upotrebi kineskog juana u ruskom financijskom sustavu. Sberbank je već počeo davati zajmove u juanima, a VTB se sprema krenuti njegovim stopama do kraja godine.

Rusija se zavadila s tradicionalnim partnerom Europom, a prirodna je posljedica te zavade bliža suradnja s Kinom i "razvoj suradnje" s Pekingom, tumači šef Sberbanka.

"Mislim da se Rusija neće vratiti u situaciju u kojoj dolar utječe na njezinu ekonomiju", rekao je Gref novinarima, prognoziravši da će dolar i euro dijelom zamijeniti druge valute, prvenstveno juan.

Dužnosnici su na forumu revidirali prognoze o razmjerima štete koje su sankcije i druga ograničenja nanijeli ruskom gospodarstvu u ovoj godini.

Ruski ministar gospodarstva Maksim Rešetnikov rekao je u utorak da će gospodarstvo ove godine pasti 2,9 posto. Početkom ljeta pad je procijenjen na pet posto, a u proljeće na nekih desetak posto.

Šef Sberbanka predviđa da će ruski BDP u 2022. pasti za 4,5 posto, a drugi najveći ruski zajmodavac VTB očekuje pad aktivnosti za četiri posto.

Izvršni direktor VTB-a Andrej Kostin s foruma je u utorak poručio da ruskom bankarskom sektoru vjerojatno više nije potrebna sistemska dokapitalizacija budući da je već preko leđa prevalio najteže posljedice nekoliko paketa zapadnih sankcija.

Tagovi: Sberbank, German Gref, Centralna banka Rusije
PROČITAJ I OVO
EBRD u 2022. u Hrvatsku uložio gotovo 300 milijuna eura
INVESTICIJE
EBRD u 2022. u Hrvatsku uložio gotovo 300 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je 297 milijuna eura u hrvatsko gospodarstvo 2022. godine, što je rekordna godina za ulaganja privatnog sektora (82 posto godišnjeg obujma poslovanja u zemlji). Većina sredstava (63 posto) poduprla je projekte tranzicije zelene ekonomije.
OTP s konačnim zelenim svjetlom za preuzimanje Nove KBM
ZELENO SVJETLO
OTP s konačnim zelenim svjetlom za preuzimanje Nove KBM
LJUBLJANA - Ugovor o kupnji druge najveće slovenske banke potpisan je krajem svibnja 2021., a OTP je u međuvremenu već dobio suglasnost u okviru zajedničkog nadzora banaka u eurozoni.
ECB bilježi rekordni pad potražnje za kreditima
PAD
ECB bilježi rekordni pad potražnje za kreditima
FRANKFURT - Kućanstva i poduzeća bore se s višim troškovima zaduživanja, a gospodarski su izgledi također lošiji nego što su bili. Zbog toga je manji interes za kredite, objavila je danas Europska središnja banka (ECB).
Novi vizualni korporativni identitet Erste Groupa i Erste banke
PROMJENE
Novi vizualni korporativni identitet Erste Groupa i Erste banke
ZAGREB – Cjelokupni vizualni korporativni identitet međunarodnog Erste Groupa, uključujući i Erste banku u Hrvatskoj, u siječnju 2023. temeljito je moderniziran i prilagođen budućnosti.
Prva zajednička inicijativa Međunarodne mreže za unaprjeđenje financijske pismenosti ISP
INICIJATIVE
Prva zajednička inicijativa Međunarodne mreže za unaprjeđenje financijske pismenosti ISP
ZAGREB/TORINO – FLITIN - Međunarodna mreža za unaprjeđenje financijske pismenosti Intesa Sanpaolo Grupe promiče inicijativu S.A.V.E. Ambassadors International Edition, prvu zajedničku inicijativu za mlade iz srednjih škola (16-18 godina) provedenoj u Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Egiptu, Mađarskoj, Moldaviji, Rumunjskoj i Srbiji, a u sklopu koje su škole aktivno uključile svoje učenike koji su na praktičan način učili o ciljevima ekonomske i ekološke održivosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE