GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank više nego udvostručio dobit u prvom tromjesečju

Sberbank više nego udvostručio dobit u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 14:18
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruska Sberbank izvijestila je u četvrtak da joj je neto dobit u prvom tromjesečju više nego udvostručena, uz snažan skok prihoda i višestruko manje rezervacije za nenaplative zajmove.

U razdoblju od siječnja do ožujka najveća ruska banka poslovala je s neto dobiti od 304,5 milijardi rubalja (4,1 milijardu dolara). U istom razdoblju prošle godine iznosila je 120,5 milijardi rubalja.

Operativni prihod prije rezervacija poskočio je 16,1 posto, na 589,2 milijarde rubalja.

Neto prihod od kamata uvećan je 13,3 posto, na 421,5 milijardi rubalja. Nešto je manje porastao neto prihod od naknada i provizija, za 6,3 posto, na 134,4 milijarde rubalja.

Banka je istodobno osjetno smanjila rezervacije za nenaplative zajmove, na 44,2 milijarde rubalja. U istom prošlogodišnjem razdoblju stavila je na stranu 138 milijardi rubalja.

"Stabilizacija kvalitete imovine u kreditnom portfelju omogućila je znatno smanjenje troškova kreditnog rizika", rekla je financijska direktorica Sberbanke Aleksandra Buriko.

"Snažan početak 2021. godine daje nam osnovu za povećanje naše procjene povrata na kapital na više od 20 posto u tekućoj godini", dodala je Buriko u priopćenju.

Sberbank je ranije prognozirao da će povrat na uloženi kapital (ROE) ove godine iznositi 18 posto.

U prvom tromjesečju skočio je na 24,3 posto, s 10,6 posto u istom lanjskom razdoblju.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju ožujka 14,3 posto i viša je gotovo pola postotnog boda nego na kraju 2020.

Zdravlje ruskog financijskog sektora pozorno se prati nakon što su banke prošle godine bile prisiljene izdvajati više novca za pokrivanje potencijalnih nenaplativih zajmova u razdoblju pada gospodarskih aktivnosti i slabljenja rublje, podsjeća Reuters.

Tagovi: Sberbank, Aleksandra Buriko, Stopa adekvatnosti kapitala
PROČITAJ I OVO
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
UZLET
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
LJUBLJANA - U prva tri mjeseca ove godine NLB je ostvarila neto dobit od 64,6 milijuna eura, što je 3,5 puta više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.
Malezija tuži Deutsche Bank, JP Morgan i Coutts za krađu milijardi iz državnog fonda
TUŽBA
Malezija tuži Deutsche Bank, JP Morgan i Coutts za krađu milijardi iz državnog fonda
KUALA LUMPUR - Ugašeni malezijski stabilizacijski fond 1MDB podnio je tužbu protiv Deutsche Banka, J.P. Morgana i Couttsa, tražeći povrat nekoliko milijardi dolara ukradenih u korupcionaškom skandalu, priopćilo je malezijsko ministarstvo financija.
Koliko su hrvatske banke spremne za zelenu tranziciju?
SPREMNOST
Koliko su hrvatske banke spremne za zelenu tranziciju?
ZAGREB - Promjena klime je i na najvišoj političkoj razini prepoznata kao jedan o ključnih problema današnjice. Zašto onda banke u Hrvatskoj i dalje zanemaruju potrebu transformacije poslovanja prema ekološki održivoj ekonomiji?
HSBC testira: Petak poslijepodne bez Zooma
TEST
HSBC testira: Petak poslijepodne bez Zooma
LONDON - Britanski bankarski div HSBC planira da petkom poslijepodne prolazi bez online sastanaka na Zoomu.
Bankari čine sve ne bi li dužnike u švicarcima spriječli u tužbama
SLUČAJ FRANAK
Bankari čine sve ne bi li dužnike u švicarcima spriječli u tužbama
ZAGREB - Agencija za zaštitu prava na pristup osobnim podacima izdaje rješenja kojima nalaže bankama da građanima omoguće pristup traženoj dokumentaciji, ali banke odbijaju postupiti po tim rješenjima i pokreću upravne sporove protiv rješenja Agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE