GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita

SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 12:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Saborski zastupnici SDP-a Peđa Grbin i Boris Lalovac predstavili su u utorak Prijedlog zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika kojim bi se, zbog epidemije koronavirusa, na godinu dana građanima i poduzetnicima obustavilo plaćanje kredita, a ne bi tekla ni kamata.

"Nakon što završi epidemija virusa, fokus će biti na borbi za gospodarstvo i kako građanima olakšati da financijski izdrže ovu godinu. Zato mi, umjesto da dužnici ovise o dobroj volji Vlade i banaka, predlažemo zakon o moratoriju na kreditne obveze dužnika na rok od godine dana", poručio je Lalovac na konferenciji za novinare. Podsjetio je na krizu sa švicarskim frankom u kojoj je SDP-ova Vlada donijela zakon kojim su se na sličan način riješile dužnikove obaveze, zamrznuvši tečaj na godinu dana, iako su bankari govorili da bi dva do tri mjeseca bilo dovoljno.

Danas također slušamo da će dva do tri mjeseca biti dovoljno za rješavanje problema, međutim, mi smatramo da to treba biti zakonsko rješenje, da ne smije biti riječ o nečijoj dobroj volji ili milosti nekoga da dužnika uvrsti ili ne uvrsti u određenu kategoriju, pojasnio je Lalovac. Dodao je da kreditna zaduženost građana visoka, na što upozorava već godinu dana, i iznosi 110 milijardi kuna od čega su 53 gotovinski, a 57 milijardi stambeni krediti.

"Ako se u narednim mjesecima očekuje vrlo visoka nezaposlenost i zaustavljanje svih gospodarskih aktivnosti, mislimo da tri mjeseca neće biti dovoljno, a građani će osjećati određeni pritisak kako će dalje otplaćivati svoje kreditne obaveze. Kako ne bi nastao stampedo i negativan psihički moment, vrlo važno je reći – 'građani, imate godinu dana moratorija na kreditne obveze'. Nije riječ o otpisu nego o odgodi", kazao je.

Napomenuo je da se financijskom sektoru neće ništa dogoditi nego će, štoviše, imati poboljšanu naplatu, što smo, kazao je, pokazali i konverzijom švicarskog franka. Istaknuo je da će sve ono što ide u korist građana u konačnici biti dobro i za banke. Građanima treba dati mir jer ova kriza neće trajati samo tri mjeseca, možda zdravstvena hoće, ali gospodarski će biti puno duža, upozorio je Lalovac.

I Grbin je istaknuo da je riječ o mjeri koja se mora donijeti zakonom i biti jednaka za sve hrvatske građane i poduzetnike. Najava mjera Hrvatske udruge banaka nije jednaka za sve jer oni definiraju kategorije dužnika koji bi mogli koristiti mjeru, rekao je Grbin. Odgoda otplate po ovom prijedlogu ne bi bila obavezna jer oni građani koji smatraju da im nije potrebna i imaju stabilne prihode i žele otplatiti kredit što prije neće je morati koristiti.

No, istaknuo je, za sve one koji će mjeru koristiti predvidjeli smo da se kredit godinu dana ne vraća i u tom razdoblju ne teku kamate na kredit, a kada se kredit po isteku godine dana počne vraćati, nastavlja se vraćati točno u onoj fazi, iznosu, obliku i ratama kao što bi bilo da odgode nije bilo. Grbin je ocijenio da će, ne uvede li se ova mjera, veliki broj kredita postati nenaplativ te ustvrdio da je ona dobra za građane poduzetnike, državu, ali i banke.

Kritizrao je Vladu da ne donosi konkretne mjere za saniranje krize jer, kaže, u dnevnom redu Sabora ovaj tjedan pet je zakona, od kojih samo jedan ima tek polovičnu vezu s ovom krizom te pozvao Vladu "da se zbroji, počne raditi svoj posao i slati mjere".

Lalovac je apelirao na Hrvatsku narodnu banku da svaka dva tjedna izvještava koliko se novaca iz poslovnih banaka 'upumpalo' u likvidnost gospodarstva, odnosno, prema tvrtkama, upozorivši na posljedice za gospodarstvo ako firme prestanu plaćati jedna drugoj.

Tagovi: jednogodišnji moratorij na otplatu kredita, koronakriza, koronavirus, Peđa Grbin, Boris Lalovac
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE