GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci s kreditima u francima tužili se Europskoj komisiji

Slovenci s kreditima u francima tužili se Europskoj komisiji
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska udruga "Frank" prijavila je državu Europskoj komisiji, žaleći se na sporost u rješavanju tužbi koje su pokrenuli protiv banaka koje su odobravale tzv. "švicarske" kredite, objavili su u utorak slovenski mediji.

Odvjetnik Robert Preininger, koji zastupa zajmoprimce u "švicarcima", kazao je za Slovensku televiziju da banke koje su takve kredite odobravale nisu pri tome ispunile dužnost da klijentima pojasne uvjete kredita i potencijalni rizik.

"To je jasno i prema kriterijima koje je u vezi s nekim slučajevima kredita u švicarcima u drugim zemljama odredio sud Europske unije, no naši sudovi to ne uvažavaju", dodao je.

Udruga "Frank" interesno povezuje one koji su uzimali kredite s deviznom klauzulom vezanom na tečaj švicarske valute. Tuže se da njihova agonija traje godinama, a na vidiku nema cjelovitog rješenja niti pravomoćne sudske presude za njihove slučajeve, ali ni ustaljene sudske prakse.

Neka negativna sudska rješenja na njihove tužbe protiv banaka još razmatra ustavni sud, a tek nakon što iscrpe i tu instancu mogli bi tužiti državu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, pojašnjavaju svoje obraćanje Europskoj komisiji.

Prema podacima koje je lani iznijela slovenska središnja banka, u Sloveniji je nezaključeno još oko 370 milijuna eura stambenih kredita s klauzulom u švicarskim francima, a računa se da će zadnji takvi krediti biti otplaćeni za desetak godina jer su se mnogi klijenti banaka odlučili da ih konvertiraju u eurske kredite.

Poznata ljubljanska odvjetnica Nataša Pirc Musar kazala je da su se zaduženi u švicarskim francima Europskoj komisiji žalili da u Sloveniji nemaju učinkovito pravno sredstvo jer je u nacionalno zakonodavstvo na pogrešan način europsku direktivu koja se odnosi na zaštitu prava potrošača.

Europski sud za ljudska prava je temeljem rumunjskog slučaja Andricius jasno naveo da ugovorni uvjeti za kredit moraju biti napisani u jasnom i razumljivom jeziku, te da financijske ustanove zajmoprimcu moraju dati potrebne informacije, navela je Pirc Musar za Slovensku televiziju.

Tagovi: krediti u francima, Vlada Slovenije, Robert Preininger, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Dinarska i devizna štednja nastavile da rastu
BANKE U SRBIJI
Dinarska i devizna štednja nastavile da rastu
BEOGRAD - Dinarska i devizna štednja nastavile su da rastu i dostižu svoje najviše nivoe i u godini koju karakteriše pojačana neizvesnost i globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa, saopštila je Narodna banka Srbije.
NBS očekuje da će banke ponuditi kredite samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi
OČEKIVANJA
NBS očekuje da će banke ponuditi kredite samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi
BEOGRAD - Narodna banka Srbije očekuje da će banke iskoristiti mogućnosti da građanima ponude kredite manjih vrednosti samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi.
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni snažno raslo i u rujnu
KREDITI
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni snažno raslo i u rujnu
FRANKFURT - Kreditiranje kompanija u eurozoni ponovo je snažno poraslo u rujnu, pokazali su u utorak podaci Europske središnje banke (ECB), održavajući pripreme za drugi val pandemije koronavirusa.
PBZ Grupa donirala oko 300.000 kuna Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac
DONACIJE
PBZ Grupa donirala oko 300.000 kuna Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac
KARLOVAC – PBZ Grupa, dio Intesa Sanpaolo Grupe, najnovijom je donacijom u sklopu svog projekta „Činim dobro svaki dan“ pomogla Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac te još jednom dokazala kako je ustrajna u dugoročnom i kontinuiranom pomaganju djeci i mladima.
Ukupni krediti stanovništvu na kraju kolovoza 135,2 milijarde kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti stanovništvu na kraju kolovoza 135,2 milijarde kuna

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu su prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) na kraju kolovoza iznosili 135,2 milijarde kuna, čime su nastavili rasti na mjesečnoj i godišnjoj razini.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE