GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura

Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 17:52
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA – Sredstva slovenskih kućanstava na depozitnim računima u bankama povećala su se za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura u pandemiji 2020. u odnosu na prethodnu godinu, objavila je danas Banka Slovenije.

Taj se rast pripisuje mjerama na tržištu rada poduzetim tijekom epidemije, koje su omogućile povećanje plaća, ali i zatvaranje mnogih trgovina, zbog čega veći dio prihoda kućanstva nije potrošen.

Prošle godine bruto raspoloživi dohodak kućanstava u Sloveniji povećao se za 3,8 posto ili 1,1 milijardu eura u odnosu na 2019. godinu, javlja agencija STA.

"Iako su kućanstva raspolagala s više sredstava, privatna je potrošnja u Sloveniji naglo pala, kao i u svim ostalim članicama eurozone. Razlozi za to uglavnom se odnose na restriktivne mjere potrebne za suzbijanje širenja virusa, a dijelom i na ponašanje predostrožnosti građana ", navodi Središnja banka Slovenije.

Budući da su mnoge usluge bile barem djelomično ograničene tijekom zaključavanja, a nepostojeće prodavaonice robe zatvorene, kućanstva su potrošila oko 2,6 milijardi eura manje nego 2019.

Prema Banci Slovenije, kućanstva su svoj prihod uglavnom pretvorila u štednju, podižući stopu štednje za gotovo 11,7 bodova na 25 posto.

Središnja je banka prošle godine zabilježila još jedan trend - nešto nižu potražnju za potrošačkim kreditima. Iznos tih kredita koje su odobrile banke i štedionice pao je u Sloveniji prošle godine za 218 milijuna eura, navodi STA.

Tagovi: slovenske banke, depoziti, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
NBS: Dinarska štednja u julu premašila 100 mlrd dinara
ŠTEDNJA
NBS: Dinarska štednja u julu premašila 100 mlrd dinara
BEOGRAD – Dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi dinara, saopštila je danas Narodna banka Srbije.
HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna
ZANIMLJIVO
HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) nabavlja oklopljeno trezorsko vozilo vrijedno 12 milijuna kuna koje će se koristiti i za prijevoz novca tijekom zamjene kune eurom, kada će se istodobno povlačiti kune iz optjecaja i opskrbljivati tržište eurima, piše u srijedu Večernji list.
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

Societe Generale nadmašio očekivanja
SJAJNE BROJKE
Societe Generale nadmašio očekivanja
LONDON — Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenoj razini loših kredita.
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica
NATJEČAJ
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a otvoren je do 15. rujna.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE