GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke pozvane da osiguraju likvidnost poduzeća nakon krize

Slovenske banke pozvane da osiguraju likvidnost poduzeća nakon krize
LIKVIDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 12:53
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo financija pozvalo je banke da ubrzaju dodjelu kredita s državnim jamstvima poduzećima koja se spremaju na obnovu aktivnosti nakon krize uzrokovane epidemijom Covida-19.

"Apeliramo na banke da ubrzaju osiguravanje likvidnosti, što će biti ključno za brzi izlazak iz krize i oporavak našeg gospodarstva", navelo je u priopćenju ministarstvo financija nakon sjednice vlade koja priprema novi zakon kojim bi se za tu namjenu oslobodila sredstva od 2,8 milijardi eura.

Novi "antikorona" zakonski paket bit će predstavljen u srijedu i predviđa državna jamstva do visine 80 posto kredita koje će od banaka uzimati velike, srednje i male tvrtke, no vlada je upozorila da banke u obnovu likvidnog potencijala gospodarskih subjekata trebaju krenuti odmah, jer će jamstvena shema predviđena novim paketom pomoći gospodarstvu i građanima važiti retroaktivno i za kredite koji su već odobreni ili se odobravaju.

Početkom travnja na snagu je stupio prvi zakon za ublažavanje koronakrize kojim su među ostalim odobrene državne subvencije poslodavcima za isplatu plaća. Do sada su slovenski poslodavci prijavili oko 240 tisuća zaposlenih koji su u vrijeme epidemije kod kuće na čekanju prema odredbi vlade ili drugih razloga više sile.

Novim paketom, navode mediji, namijenilo bi se oko 2,8 milijardi eura, a prvenstveno bi se usmjerili u jačanje likvidnosti gospodarstva za izlazak iz krize, preko jamstvenih shema za koje vlada namjerava izdvojiti pola milijarde eura, te preko drugih financijskih instrumenata pomoći.

Računa se da će državna jamstva bankama biti izdana za kredite izdane nakon 12. ožujka, kad je proglašena epidemija, pa za razdoblje do kraja ove godine.

Tagovi: slovenske banke, likvidnost, Covid-19, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Societe Generale nadmašio očekivanja
SJAJNE BROJKE
Societe Generale nadmašio očekivanja
LONDON — Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenoj razini loših kredita.
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica
NATJEČAJ
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a otvoren je do 15. rujna.

HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
UZLET
HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
LONDON - Dobit bankarskog diva HSBC-a više se nego udvostručila u prvoj polovini godine, zahvaljujući gospodarskom oporavku u Britaniji i Hong Kongu, prenose britanski mediji.
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
STRETS TEST
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
LJUBLJANA - Stres testovi slovenskog bankovnog sustava potvrdili su stabilnost sustava i odgovarajuću adekvatnost kapitala čak i u slučaju nepovoljnog scenarija. Ipak, banke moraju biti oprezne na očitu krizu i na odgovarajući način upravljati rizicima.
Prešutni minusi: Hoće li banke završiti na sudu?
MINUSI
Prešutni minusi: Hoće li banke završiti na sudu?
ZAGREB - Onima koji koriste minus na tekućem računu banke bi trebale naplaćivati kamatnu stopu od najviše 7,61 posto, ali one su našle način kako da to bude gotovo deset posto, a da zaduženi klijenti toga nisu ni svjesni. Sve je bilo prešutno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE