GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti

Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2024 / 16:33
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.

Banka Slovenije je napisala da se nastavljaju vrlo povoljni uvjeti za poslovanje banaka.

Glavni izvor financiranja banaka ostaju depoziti nebankarskog sektora, čiji je obujam, unatoč tome što banke u prosjeku ne podižu pasivne kamatne stope, i dalje na visokim razinama. U međuvremenu je obujam kredita nebankarskom sektoru zabilježio skroman rast, navodi Banka Slovenije u svojoj objavi o poslovanju banaka.

Unatoč stagnaciji odn zbog blagog smanjenja pasivnih kamata kod pojedinih banaka, štediše su se i dalje odlučivale vezati svoju štednju. Time se blago povećao udio oročenih depozita, no glavninu i dalje čine depoziti po viđenju, koji su u travnju iznosili 82,4 posto depozita stanovništva i 72,3 posto depozita poduzeća.

Zaustavljeno je gotovo jednogodišnje usporavanje međugodišnjeg rasta depozita stanovništva, a rast je u travnju nastavio premašivati eurski prosjek od 2,3 posto. Za razliku od stanovništva, međugodišnji rast depozita poduzeća ostao je dosta volatilan i na visokim razinama. U travnju je iznosio 12,6 posto i daleko premašio euriski prosjek (1,1 posto).

Banke su blago povećale opseg kredita nebankarskom sektoru. Tekuće kreditiranje bilo je relativno slabo, s međugodišnjim rastom kredita nebankarskom sektoru od 0,7 posto, neznatno iznad prosjeka eurozone od 0,5 posto.

Obujam kredita stanovništvu najviše je porastao u prva četiri mjeseca ove godine, a najveći dio tog porasta, uz blago jačanje stambenih, činili su potrošački krediti. Blago su porasli i krediti poduzećima i drugim financijskim institucijama, a smanjeni krediti strancima i državi.

Međugodišnji rast kredita stanovništvu nastavio je padati do rujna prošle godine zbog više razine kamatnih stopa, da bi do travnja ove godine ojačao na 4,8 posto i bio viši od prosjeka eurozone koji bilježi pad. Nakon promjene makrobonitetnih ograničenja, ojačalo je uglavnom tekuće potrošačko kreditiranje. Njezin je međugodišnji rast naglo porastao i u travnju je dosegao 15,4 posto, dok je prosjek eurozone bio 3,3 posto.

Obim novoodobrenih stambenih kredita ove je godine do travnja neznatno porastao, a povećao se i njihov broj. Međugodišnji količinski rast dionica porastao je s višegodišnjeg minimuma na 1,4 posto u travnju prošle godine, dok je u eurozoni pao na 0,2 posto.

Dobit prije oporezivanja u prva četiri mjeseca iznosila je 358 milijuna eura, što je 54,1 posto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine. Neto kamate porasle su za 26,7 posto na 535,5 milijuna eura, a nekamatni prihodi za 63,5 posto na 185,5 milijuna eura.

"Razlika između kamatnih stopa na aktivu i pasivu omogućuje bankama ostvarivanje visokih neto kamatnih prihoda, što se uz istovremeni solidan rast nekamatnih prihoda odražava na visoke prihode banaka", navode.

Bruto prihod porastao je za nešto više od trećine na 721 milijun eura. Troškovi poslovanja porasli su na godišnjoj razini za 17,4 posto na 347,9 milijuna eura. Banke su formirale 15,1 milijun eura neto rezervacija i rezervacija. Obujam je ostao mali i iznosio je samo dva posto ostvarenog bruto prihoda.

"Dobit i povrat na kapital ostaju visoki, unatoč povećanju troškova poslovanja zbog uvođenja poreza na bilancu", napisala je središnja banka.

Kapitalna pozicija bankovnog sustava ostaje solidna. Ukupna stopa adekvatnosti kapitala dodatno je ojačala u prvom kvartalu godine u odnosu na kraj 2023. godine. Banka Slovenije je izjavila da se ionako dobra likvidnost bankovnog sustava također malo poboljšala.

Tagovi: slovenske banke, banka slovenije, dobit, krediti, aktiva
PROČITAJ I OVO
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
REZULTATI
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
NEW YORK - Američka investicijska banka Morgan Stanley u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 3,08 milijardi dolara (2,83 milijarde eura), što je 40 posto više nego u istom razdoblju lani.
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
KREDITI
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
FRANKFURT - Potražnja građana u eurozoni za kreditima oporavila se u drugom tromjesečju, uz oštriju konkurenciju banaka pred snižavanje kamatnih stopa i poboljšane izglede za tržište nekretnina, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE