GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u polugodištu gotovo udvostručile dobit

Slovenske banke u polugodištu gotovo udvostručile dobit
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 17:00
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji ostvarile su u prvoj polovici ove godine 251,1 milijun eura dobiti prije oporezivanja, što je 90,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Dobit nakon oporezivanja porasla je za 84,1 posto na 226,4 milijuna eura u usporedivom razdoblju.

U prvoj polovici ove godine banke su otpuštale umanjenja vrijednosti i rezerviranja, dok su u istom razdoblju prošle godine formirale neto, navodi Banka Slovenije u svojim redovitim mjesečnim podacima o poslovanju banaka. Točnije, više od dvije trećine banaka ove je godine otpustilo neto umanjenja vrijednosti i rezerviranja, a više od polovice doprinosa dala je jedna banka. Na razini sustava, neto oslobađanje od umanjenja vrijednosti i rezerviranja iznosilo je 26 milijuna eura, dok su banke u istom razdoblju prošle godine formirale neto umanjenje vrijednosti od 98,5 milijuna eura.

"Održivost tako stvorene dobiti banaka ostaje neizvjesna u budućnosti, budući da je oslobađanje od umanjenja vrijednosti i rezerviranja obično kratkotrajno i ne može nadoknaditi nastavak pada neto prihoda od kamata", upozorila je Banka Slovenije. Pad neto prihoda od kamata usporio se, na neto kamatnu stopu od 310,2 milijuna eura u lipnju, što je 4,5 posto manje na godišnjoj razini. No, nekamatni prihod povećan je za 2,7 posto na 279,9 milijuna eura. Rast ovih prihoda bio je znatno manji nego prethodnih mjeseci, kada su porasli zbog jednokratnih učinaka, uglavnom priznavanja iz revalorizacije bankovnih ulaganja.

Ukupna bilanca bankovnog sustava značajno se povećala u lipnju kao rezultat sredstava banaka pribavljenih na lipanjskoj aukciji Eurosustava (TLTRO-III) i naglog povećanja depozita stanovništva. Lipanjsko povećanje bilančne sume bankarskog sustava iznosilo je 1,4 milijarde eura, što je najveći mjesečni porast od lipnja 2008. godine. .

Nastavili su se pozitivni trendovi u kreditiranju gospodarstva i stanovništva. Udjeli nenaplativih izloženosti ostali su niski na 1,4 posto u posljednja tri mjeseca. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za 426 milijuna eura na godišnjoj razini na gotovo 24 milijarde eura u prvoj polovici godine, nakon što su krediti strancima i drugim financijskim organizacijama porasli pored visokog rasta stambenih kredita (za 245,9 eura) milijuna). Međugodišnji pad kredita nefinancijskim korporacijama, koji su već po obujmu usporedivi (8,9 milijardi eura) s onima u istom razdoblju prošle godine, ponovno je usporio.

Rast kredita stanovništvu jača od ožujka ove godine i u lipnju je iznosio 2,9 posto na godišnjoj razini, što je, kao i prethodnih mjeseci, uglavnom posljedica povećanja stambenih kredita (6,6 posto na godišnjoj razini). Količina stambenih kredita u lipnju je bila veća za 71 milijun eura, što je jednokratno više od prosječnog povećanja u prvih pet mjeseci ove godine. Pad potrošačkih kredita nastavljen je, dok se međugodišnje smanjenje kredita nefinancijskim korporacijama usporilo, prema podacima Banke Slovenije.

Bruto prihod banaka iznosio je 590,1 milijun eura u prvom polugodištu, što je 1,3 posto manje nego u prvom polugodištu prošle godine. Povrat na kapital prije oporezivanja na razini sustava na polugodišnjoj razini iznosio je 10,6 posto, a uzimajući u obzir dugoročni prosjek umanjenja vrijednosti i rezerviranja, iznosio bi samo trećinu stvarnog, dodaju.

Tagovi: slovenske banke, NLB Grupa, Nova kreditna banka Maribor, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE