GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u prvih osam mjeseci ostvarile 330 milijuna eura bruto dobiti

Slovenske banke u prvih osam mjeseci ostvarile 330 milijuna eura bruto dobiti
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2022 / 20:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prvih osam mjeseci ove godine ostvarile 330,2 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 1,6 posto manje nego u istom razdoblju lani. Istodobno je obujam kredita nebankarskom sektoru porastao za 309 milijuna eura.

U kolovozu je, u usporedbi s mjesečnim prosjekom ove godine, nadprosječno ojačano kreditiranje nebankarskog sektora, ističe središnja banka u mjesečnoj publikaciji o poslovanju banaka. Obujam kredita nebankarskom sektoru porastao je za 309 milijuna eura, a međugodišnji rast ubrzan je na 13 posto.

Od toga se dobra polovica odnosi na kredite tvrtkama. Kao i prošli mjesec, povećanje volumena snažno je koncentrirano u samo nekoliko većih tvrtki, uglavnom u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom i parom. Međugodišnji rast kredita poduzećima u kolovozu je ubrzao na 18,4 posto i bio je drugi najveći u eurozoni.

Kreditiranje stanovništva u kolovozu je bilo natprosječno, s mjesečnim rastom od 104 milijuna eura u odnosu na mjesečni prosjek prethodnih mjeseci godine. Mjesečni porast stambenih kredita bio je ispod prosjeka u odnosu na prethodne mjesece godine zbog pada obujma novih poslova. Međugodišnji rast stambenih kredita blago se smanjio, ali je s 11,8 posto ostao među najvišima u eurozoni.

U kolovozu je nastavljen trend blagog jačanja novih poslova s potrošačkim kreditima, čime je i njihov mjesečni dodatak bilanci bio pozitivan. Pad na godišnjoj razini usporio se na 1,4 posto, a rast je ostao među najnižima u eurozoni. Dok su banke u istom razdoblju prošle godine većinom otpuštale ispravke vrijednosti i rezervacije, ove godine ih stvaraju. No njihova je razina i dalje vrlo niska s obzirom na pogoršanje gospodarskih izgleda i neizvjesnu situaciju te predstavlja samo dva posto ostvarenog bruto prihoda banaka.

Udio nenaplativih izloženosti u kolovozu je porastao za 0,1 postotni bod na 1,2 posto. Povećao se na razinu na kojoj se, s izuzetkom svibnja i srpnja, zadržao od lanjskog prosinca. Povećanje u kolovozu posljedica je premještanja velikog dijela izloženosti prema Bjelorusiji na nenaplative izloženosti.

Za trgovačka društva i obrtnike udio loših izloženosti dodatno se smanjio za 0,1 postotni bod na 1,8 odnosno 1,8. 3,4 posto, dok za stambene i potrošačke kredite ti udjeli ostaju nepromijenjeni na 1,3 i 3,6 posto. Udio grupe s povećanim kreditnim rizikom nastavio se smanjivati, dok se u mnogim zemljama EU povećani kreditni rizik već očituje u povećanju tog udjela.

Pokrivenost neprihodujućih izloženosti umanjenjima i rezerviranjima smanjila se za nešto manje od dva postotna boda na 58,1 posto, nakon rasta u prvoj polovici srpnja i kolovozu. U oba mjeseca smanjena je pokrivenost loših izloženosti u inozemnom sektoru, dok je u ostalim skupinama klijenata nastavila rasti.

Nakon gotovo jednogodišnjeg usporavanja međugodišnjeg rasta bilančne sume, ona od lipnja ponovno jača te je u kolovozu iznosila 2,9 posto. Ukupna bilančna suma u kolovozu je porasla za 413 milijuna eura, što je gotovo polovica ovogodišnjeg povećanja. Slično kao i prethodnih nekoliko mjeseci, iu kolovozu su depoziti nebankarskog sektora snažno porasli.

U srpnju i kolovozu poduzeća su povećala svoje bankovne depozite za ukupno 455 milijuna eura na 8,9 milijardi eura. Godišnja stopa rasta ojačala je na 6,4 posto, što je i dalje gotovo upola manje nego prije godinu dana.

Obujam depozita stanovništva u kolovozu je prvi put od ožujka minimalno smanjen, što je, kažu u središnjoj banci, usporedivo s kretanjem depozita u istim razdobljima prethodnih godina zbog godišnjih odmora i povećanih troškova uoči nove školske godine. Stanovništvo je u kolovozu imalo 25,1 milijardu eura štednje u bankama, što je 5,5 posto više nego godinu prije.

Bruto prihod u bankarskom sustavu u osam je mjeseci na međugodišnjoj razini porastao za desetinu, a neto prihod za petinu. Rast neto kamata raste, na sedam posto u kolovozu, a neto nekamatni prihod bio je 14 posto veći na međugodišnjoj razini zbog povećanja prihoda banaka od primljenih dividendi i održavanja rasta neto otpremnina.

Neto kamatna marža porasla je iu kolovozu dosegnula 1,4 posto. Tome je posebno pridonijelo povećanje kreditiranja, dok se učinci povećanja kamatnih stopa još nisu u većoj mjeri iskazali. Povećanje kamatnih stopa već se odrazilo na najlikvidnije oblike ulaganja koji od srpnja nakon više od osam godina više nemaju negativnu kamatnu stopu.

Bankarski sustav zadržao je solidnu kapitalnu poziciju i dobru likvidnost. Ukupna stopa adekvatnosti kapitala bankovnog sustava na konsolidiranoj osnovi smanjila se u prvoj polovici godine na 17 posto i zaostajala je za eurskim prosjekom, no stopa CET1, unatoč smanjenju na 15,6 posto, ipak ju je neznatno premašila.

Tagovi: slovenske banke, Banka Slovenije, ukupni depoziti, neto kamatna marža
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE