GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u prvom kvartalu povećale čistu dobit čak 88%

Slovenske banke u prvom kvartalu povećale čistu dobit čak 88%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2024 / 16:26
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva tri mjeseca ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja od 277,2 milijuna eura, što je 82 posto više nego u istom razdoblju lani, uz nastavak značajnog rasta prihoda.

Neto dobit porasla je za 88 posto na 241 milijun eura, navodi Banka Slovenije u svojoj mjesečnoj publikaciji o poslovanju banaka.

Međugodišnji rast dobiti malo je umjeren prema podacima iz veljače, ali ostaje snažan, posebice s obzirom na činjenicu da je iza banaka rekordna 2023. godina, kada se profitabilnost više nego udvostručila, te druge aspekte poslovanje se također znatno poboljšalo.

Neto kamate u prva su tri mjeseca s 404,6 milijuna eura bile 31 posto više nego u istom razdoblju lani, a nekamatni prihodi porasli su 96 posto na godišnjoj razini na 147,1 milijun eura. Rast neto naknada unutar ove ukupne brojke bio je znatno manje izražen, sa 101,7 milijuna eura bile su 6,7 posto više.

S 551,7 milijuna eura bruto prihod bio je 43,5 posto veći nego u prva tri mjeseca 2023., a neto prihod veći je za 85 posto i iznosio je 284,7 milijuna eura. Troškovi poslovanja porasli su na godišnjoj razini za 16 posto na 266,9 milijuna eura.

Banke su formirale 7,5 milijuna eura neto ispravaka vrijednosti i rezervacija. To je gotovo pet puta više u odnosu na isto vrijeme prošle godine, ali još uvijek mali broj.

Ukupna vrijednost kredita nebankarskom sektoru dosegla je krajem ožujka 27,04 milijarde eura. Na godišnjoj je razini bio viši za 1,1 posto, što je nešto veći međugodišnji rast nego krajem veljače. Samo u ožujku krediti su porasli za 101 milijun eura, ukupno ove godine 109,6 milijuna eura.

Vrijednost kredita poduzećima na godišnjoj je razini smanjena za 3,4 posto na 9,97 milijardi eura. Nakon što je u prva dva mjeseca vrijednost kredita smanjena za 26,7 milijuna eura, samo je u ožujku porasla za 32,1 milijun eura. Ukupno su ove godine krediti porasli za 5,4 milijuna eura.

U međuvremenu je vrijednost kredita stanovništvu na godišnjoj razini porasla za 4,2 posto na 12,70 milijardi eura.

Nastavak rasta kredita stanovništvu uvelike je rezultat porasta potrošačkih kredita koji su u tri mjeseca porasli za ukupno 108,2 milijuna eura, a samo u ožujku za 44,5 milijuna eura. Krajem ožujka njihova je vrijednost iznosila 2,89 milijardi eura, što je na godišnjoj razini više od 14,4 posto.

Rast stambenih kredita, pak, bio je znatno manje izražen. Krajem ožujka ukupna vrijednost stambenih kredita iznosila je 8,18 milijardi eura, što je na godišnjoj razini više za 1,0 posto. Ove je godine u tri mjeseca vrijednost tih kredita porasla za 30,3 milijuna eura, a samo u ožujku za 19,4 milijuna eura.

Vrijednost novčanih depozita nebankarskog sektora krajem ožujka dosegnula je 40,44 milijarde eura, što je još uvijek 3,2 posto više nego u istom razdoblju lani, no depoziti se ove godine smanjuju. Samo u ožujku smanjeni su za ukupno 20,1 milijun eura, a u tri mjeseca za ukupno 614,5 milijuna eura.

Smanjenje je uglavnom rezultat pada vrijednosti depozita poduzeća. Oni su u tri mjeseca ove godine smanjeni za 453,3 milijuna eura, no njihova je ukupna vrijednost od 10,49 milijardi eura ipak bila 11,4 posto viša nego u isto vrijeme lani.

U međuvremenu su depoziti stanovništva u tri mjeseca smanjeni za 74,3 milijuna eura, unatoč tome što su drugi oblici štednje bili povoljniji, no tijekom ožujka zabilježen je mjesečni rast depozita, za 109,5 milijuna eura. Krajem ožujka ukupna vrijednost depozita stanovništva iznosila je 26,44 milijarde eura, što je na godišnjoj razini više za 2,3 posto.

Ukupna bilančna suma banaka dosegnula je krajem ožujka 52,84 milijarde eura i bila je 5,0 posto viša na godišnjoj razini.

Tagovi: banke, slovenija, banka slovenije
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE