GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u veljači povećale kreditiranje, smanjile dobit

Slovenske banke u veljači povećale kreditiranje, smanjile dobit
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 11:36
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su i u veljači povećale kreditiranje, posebice poduzećima i stanovništvu, napominje Banka Slovenije.

Depoziti stanovništva ponovno su porasli, a privremena obustava poslovanja Sberbanke nije dovela do izraženijeg povlačenja depozita iz bankarskog sustava. Neto dobit banaka neznatno je pala na godišnjoj razini.

Međugodišnji rast kredita nebankovnom sektoru u veljači je porastao na 7,9 posto, pri čemu su krediti porasli za 171 milijun eura u odnosu na prethodni mjesec. Istodobno su krediti poduzećima porasli za 8,7 posto, a stanovništvu za 6,4 posto.

Rast stambenih kredita stanovništvu u veljači iznosio je 10,2% na godišnjoj razini. To je četvrti najveći rast u eurozoni, objavila je danas Banka Slovenije u mjesečnim podacima o poslovanju banaka. Obim potrošačkih kredita pao je za 3,6 posto.

Depoziti nebankarskog sektora u veljači su smanjeni za 31 milijun eura, budući da rast depozita stanovništva i nefinancijskih društava nije premašio smanjenje depozita ostalih štediša, odnosno države, drugih financijskih organizacija i stranaca.

Depoziti stanovništva porasli su u drugom mjesecu ove godine za 23 milijuna eura, što je tek petina prosječnog mjesečnog povećanja u 2021. Na godišnjoj je razini njihov rast usporen na 5,2 posto. Rast depozita pravnih osoba bio je veći i ostao na 9% u veljači.

Neposredno prije i neposredno nakon suspenzije Sberbanke zbog sankcija Rusiji početkom ožujka, dio štediša ove banke odlučio je svoju štednju premjestiti u druge banke. No, iz Banke Slovenije napominju da zbog brzog i uspješnog rješavanja problema banke nije došlo do značajnijeg povlačenja depozita iz bankovnog sustava.

Tagovi: slovenske banke, kreditiranje, Sberbank, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE