GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski vrhovni sud odbio kredite u švicarcima proglasiti ništetnima

Slovenski vrhovni sud odbio kredite u švicarcima proglasiti ništetnima
PREOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2018 / 20:34
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski vrhovni sud donio je presudu kojom je praktički odbio kreditne ugovore o zajmovima u švicarskim francima proglasiti ništetnima.

Riječ je o jednom od brojnih slučajeva koji su na slovenskim sudovima, a u kojima korisnici takvih kredita tvrde da ih banka nije prilikom sklapanja ugovora o kreditu obavijestila o potencijalnim rizicima i mogućem rastu tečaja švicarske valute u kojoj su ti krediti bili nominirani, a do čega je onda i došlo.

Ovo je prvi konkretan slučaj koji je došao do Vrhovnog suda. Senat Vrhovnog suda odbio je zahtjev dvojice zajmoprimaca da se revidira odluka nižeg suda koji je dao za pravo banci kod koje su uzeli kredit.

U jednom prethodnom slučaju niža sudska instanca dala je za pravo korisnicima kredita te konkretan kreditni ugovor u tom slučaju proglasila ništetnim.

U obrazloženju svog stajališta senat Vrhovnog suda naveo je da je banka svojim klijentima koji su uzeli takav kredit na „odgovarajući i pošten način" obrazložila da postoji mogućnost rizika da zajam poraste zbog neplaniranih valutnih oscilacija. Sud se pritom ogradio od procjenjivanja jesu li takvi krediti bili „pošteni ili nepošteni", s obzirom da su se njihovi korisnici u predstavci sudovima pozivali i na nepoštene, „zelenaške" kamate, koje su se prilikom odobravanja kredita i naglog porasta tečaja švicarskog franka primjenjivale.

Riječ je o jednom od brojnih slučajeva koje su u Sloveniji pred sudovima pokrenuli korisnici tzv. „švicarskih" kredita, koji su došli u tešku financijsku situaciju početkom 2015. nakon što je švicarska centralna banka ukinula gornju granicu tečaja franka koji je na početku iznosio 1,20 franaka za euro.
U Sloveniji nema sustavnog uređenja tog pitanja unatoč zahtjevima udruge korisnika takvih kredita, pod nazivom Frank, pa se slučajevi rješavaju na sudu, iako je bilo i nastojanja da se to riješi zakonom za koji se zalažu odvjetnici i lobističke skupine korisnika takvih kredita.

Tagovi: Vrhovni sud Slovenije, krediti u francima, konverzija kredita
PROČITAJ I OVO
Adrović: Banke imaju nepresušan izvor financiranja, ali nema prilika
FINANCIRANJE
Adrović: Banke imaju nepresušan izvor financiranja, ali nema prilika
ZAGREB - "Zahvaljujući visokoj kapitalizaciji banke imaju nepresušan izvor sredstava, novca ima, samo ga treba pametno plasirati."
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
PREMIJER
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
ZAGREB - U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a poslije nje izjavu je dao premijer Andrej PlenkoviĆ.
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
PORUKE
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
ZAGREB - Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek kazala je u ponedjeljak kako u osnovnom scenariju Europska središnja banka (ECB) neće povećati kamatne stope do 2023. godine.
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
KAMATE
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
ZAGREB - Riječi guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, odjeknule su i među strukom koja – smiruje.
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
GUVERNER
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pojasnio je, na traženje premijera Andreja Plenkovića, svoju subotnju izjavu datu za Novi list o tome kako je moguć rast kamata na kredite s varijabilnom kamatnom stopom čak i do 20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE