GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH

Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 17:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.

Državno odvjetništvo RH (DORH) izvijestilo je i da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu dosudio trošak žalbenog postupka Hrvatskoj.

DORH je podsjetio da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu 11. veljače 2021. donio odluku u predmetu po tužbi RH protiv Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d. u kojoj je prihvatio stav RH na temelju odluke Suda EU u predmetu Achmea da je arbitražni postupak, a koji su ove dvije banke pokrenule protiv Hrvatske prema odredbama austrijsko-hrvatskoga BIT-a, nedopustiv i da se ne može nastaviti.

''Odluka Visokoga regionalnog suda od posebne je važnosti jer je prva odluka kojom se izražava pravni stav da se zaključak Suda EU u predmetu Achmea primjenjuje na sve bilateralne sporazume o zaštiti i promicanju stranih ulaganja zaključene između država članica EU („intra-EU BIT-ovi“), a ne samo na nizozemsko-slovački BIT o kojem je bila riječ u predmetu Achmea'', dodao je DORH.

Tužiteljstvo dodaje i da je o tom predmetu izvijestio Jus Mundi u ''Arbitration 2021 in Review'' objavljenom na mrežnim stranicama dostupnim na https://blog.jusmundi.com/sdm_downloads/arbitration-2021-year-in-review/ u dijelu koji se odnosi na Njemačku.

''RH je sada na putu da uspješno spriječi arbitražni postupak koji je pokrenula austrijska banka i njezina hrvatska podružnica (...) Odluka Višeg regionalnog suda u Frankfurtu na Majni potaknula je Nizozemsku da usvoji sličan pristup kako bi pokušala osporiti dvije arbitraže pri ICSID-u inicirane od strane njemačkih tvrtki'', stoji u godišnjem izvješću Jus Mundi.

DORH je zastupao RH u ovom predmetu u suradnji s njemačkim odvjetnikom Matthiasom Kochom, njemačkim odvjetničkim društvom Alexander & Partner te odvjetničkim uredima Foley Hoag LLP i David A Pawlak LLC, koji također sudjeluju kao savjetnici u UNCITRAL arbitražnom postupku, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Raiffeisen, Raiffeisen Bank Austria, Savezni vrhovni sud Njemačke
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE