GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan oporavak stambenog kreditiranja na početku 2021.

Snažan oporavak stambenog kreditiranja na početku 2021.
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 10:06
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U najnovijem HUB Pregledu 2/2021 naglašen je brz porast stambenih kredita na izlasku iz recesije izazvane pandemijom COVID-19.

U prvom tromjesečju 2021. stambeni krediti su rasli za 14%, gotovinski nenamjenski krediti su smanjeni za oko 3% u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su prekoračenja po transakcijskim računima smanjena za oko 6% na godišnjoj razini. Struktura kredita stanovništvu u prvom kvartalu 2021. nije se bitno mijenjala. Dominiraju stambeni krediti i gotovinski nenamjenski krediti s ukupnim udjelom od oko 80%, dok prekoračenja po transakcijskim računima te ostali krediti čine 5% i 12% ukupnih kredita.

Kamatne stope na stambene kredite s rokom dospijeća preko 10 godina u ožujku 2021. iznosile su 3,46% prema ECB-ovoj metodologiji. Razina se nalazi oko sredine intervala kamatnih stopa za države koje su uvele euro. Među zemljama članicama europodručja, Litva i Latvija imaju više kamatne stope na ovu vrstu kredita. I sve nove članice izvan euro područja imaju više kamatne stope od hrvatskih na ovu vrstu kredita. Pritom treba napomenuti kako su se u većini zemalja EU kamatne stope na stambene kredite u korona krizi blago povećale. Međutim, u statistici HNB-a ove se kamatne stope kreću oko 2,6% i smanjene su u odnosu na 2020. Povremena odstupanja dva statistička izvora povremeno su se pojavljivala i u prošlosti, ali su bila kratkotrajna.

Kamatna stopa na potrošačke kredite od 1 do 5 godina iznosila je 3,3% u ožujku 2021. i kretala se unutar intervala kamatnih stopa euro područja, bliže njegovom donjem rubu. Više stope zabilježene su u bankama u baltičkim državama, Slovačkoj, Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu te Danskoj i Velikoj Britaniji, kao i u većini članica EU izvan euro područja

Potražnja za drugim vrstama kredita oporavlja se sporijim tempom, što se objašnjava iznimno visokom likvidnošću koja umanjuje potrebe za kreditiranjem. Ukupna likvidna sredstva M4 u travnju su se nalazila na 7,7% većoj razini u usporedbi s mjesecom travnjem 2020. Sredstva na računima poduzeća rasla su po stopi od 13% u istom razdoblju, a novčana masa M1 po stopi od oko 17%.

Početak snažnog gospodarskog oporavka pronašao je odraza i u činjenici da zasad izostaje značajnije kvarenje kakvoće kredita. Omjer loših kredita poduzećima smanjen je u odnosu na kraj 2020. s 12,5% na 12,1%, dok je istovrsni omjer kod kredita stanovništvu ostao gotovo nepromijenjen (7,1% naspram 7,2%).

Unatoč tome, banke su nastavile povećavati rezerviranja klasificiranih kredita, što opterećuje poslovni rezultat. Tome doprinosi i smanjenje neto kamatnih prihoda u prvom tromjesečju ove godine po stopi oko 5% i neto prihoda od provizija i naknada po stopi od oko 7% u odnosu na prvo tromjesečje 2020. Ukupan rezultat je ipak ostao nepromijenjen u odnosu na prvo tromjesečje 2020., te je povrat na kapital stabiliziran na razini od 4,5% zahvaljujući poboljšanju ostalih neto prihoda.

To jamči spremnost banaka za odgovor na očekivani rast potražnje za kreditima kada oporavak gospodarstva uzme maha kroz jačanje investicijske aktivnosti, što očekujemo već ove godine. Najvažnije jamstvo spremnosti banaka je omjer kapitala od 25,1%, što predstavlja povijesni maksimum i jedan je od najvećih omjera kapitala među bankovnim sustavima u Europi.

Tagovi: stambeni krediti, Hrvatska udruga banaka, potrošački krediti, kamatne stope, eurozona, neto kamatni prihodi
PROČITAJ I OVO
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE