GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast depozita u 2021.

Snažan rast depozita u 2021.
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2022 / 12:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima središnje banke krajem prošle godine ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite dosegnuli su 365,8 mlrd. kuna što je 36,4 mlrd. kuna ili 11,1% više u odnosu na kraj 2020.

Uz mjesečni prirast od 0,5% (1,8 mlrd. kuna) godišnja promjena peti mjesec za redom zabilježila je dvoznamenkastu stopu rasta te je na kraju prosinca 2021. iznosila 11,1%.

Najveći doprinos tijekom 2021. godine došao je od rasta depozitnog novca koji je gotovo dosegnuo 153 mlrd. kuna čineći tako 41,8% ukupnih depozita. U odnosu na kraj prosinca 2020. depozitni novac viši je za 26,7 mlrd. kuna ili 21,1%. Dvoznamenkaste godišnje stope rasta ove kategorije depozita traju još od kraja drugog tromjesečja 2013. godine, a posljedica su visoke likvidnosti koja je utjecala na zamjetan pad pasivnih kamatnih stopa banaka koje tako više ne nude atraktivne povrate. U takvim uvjetima komitenti banka raspoloživa sredstava uglavnom usmjeravaju u depozitni novac odnosno sredstva na tekućim računima raspoloživim na zahtjev.

Iako bitno sporijom dinamikom, nastavak rasta bilježe i štedni i oročeni depoziti. Uz blago mjesečno smanjenje za 599 mil. kuna ili 0,3% oni su krajem 2021. dosegnuli 212,9 milijardi kuna te tako bili 9,7 mlrd. ili 4,8% viši u odnosu na kraj 2020. Rast štednih i oročenih depozita je dominantno generiran kroz rast valutnih depozita. Valutni štedni i oročeni depoziti s nominalnom vrijednošću od 182,2 mlrd. kuna čine gotovo 86 posto ukupnih štednih i oročenih depozita održavajući ujedno još uvijek visoku euriziranost odnosno sklonost štednji u inozemnoj valuti, prvenstveno eurima.

U odnosu na kraj 2020. njihova vrijednost viša je za 10,3 mlrd. kuna pri čemu je najveći prirast kod ovih depozita zabilježen u drugom dijelu godine kada je i epidemiološka situacija bila povoljnija, a posljedično pojačani i priljevi od turizma. U odnosu na studeni vrijednost valutnih depozita bila je niža za 533 mil. kuna ili 0,3%.

Tagovi: DEPOZITI
PROČITAJ I OVO
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
Kostić želi preuzeti još 17% Addiko banke
POVEĆANJE UDJELA
Kostić želi preuzeti još 17% Addiko banke
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miodrag Kostić preko svoje tvrtke Agri Europe Cyprus želi povećati svoj udio u Addiko Bank AG.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE