GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu

Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 19:33
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prva tri mjeseca ove godine NLB je ostvarila neto dobit od 64,6 milijuna eura, što je 3,5 puta više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Skok dobiti uglavnom je posljedica uklanjanja umanjenja vrijednosti i rezerviranja, a dijelom i preuzimanja srpske Komercijalne banke.

Dobit matične NLB dosegla je 39,3 milijuna eura, u odnosu na 7,5 milijuna eura prošle godine.

NLB Grupa ponovno kreditira više, povećavajući opseg zajmova za 175 milijuna EUR u prvom tromjesečju. Istodobno, uštede se ne smanjuju.

Neto prihod od kamata iznosio je 97,5 milijuna eura, od čega je 24,0 milijuna eura pridonijela Grupa Komercijalne banke. Niži prihodi od kamata uglavnom su se odnosili na niže financijske prihode.

Neto kamatna marža Grupe smanjila se za 0,20 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine. i iznosio je 2,09%, ali je bio 0,19 o.t. veća u odnosu na prethodni kvartal zbog uključivanja Grupe Komercijalne banke u Grupu, koja je u prvom tromjesečju 2021. postigla neto kamatnu maržu od 2,43%.

Neto kamatna marža Banke iznosila je 1,36%, što je značajan pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zbog povećanih viškova likvidnosti (1,2 milijuna eura), nižih prihoda od prekoračenja limita zbog nižih stanja (0,7 milijuna eura), niži prihodi od potrošačkih kredita (0,2 milijuna eura), niži prihodi od ulaganja u vrijednosne papire zbog 13 bt niže prosječne kamatne stope i veći troškovi za podređeni dug u iznosu od 0,5 milijuna eura.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, NLB Grupa, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Global Finance proglasio Zabu najboljom bankom podskrbnikom nad financijskim instrumentima u Hrvatskoj
PRIZNANJA
Global Finance proglasio Zabu najboljom bankom podskrbnikom nad financijskim instrumentima u Hrvatskoj
ZAGREB - Grupa UniCredit dobila je nagradu za Najboljeg podskrbnika nad financijskim instrumentima u Srednjoj i istočnoj Europi i u osam država, uključujući Hrvatsku.
Banke opet vabe klijente na gotovinske kredite
KREDITI
Banke opet vabe klijente na gotovinske kredite
ZAGREB - Najave da bi oporavak ove godine mogao biti snažniji i od najoptimističnijih prognoza mogle bi popraviti potrošačke apetite i vratiti građane gotovinskim nenamjenskim kreditima.
NLB će isplatiti gotovo 25 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
NLB će isplatiti gotovo 25 milijuna eura dividende
LJUBLJANA - Nakon jednogodišnje pauze, kada u NLB-u na prijedlog Banke Slovenije nisu podijeljene dividende, ove će godine dividenda biti isplaćena - iznosit će 1,24 eura bruto po dionici, a bit će isplaćene u dvije rate, odlučila je glavna skupština.
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
GARANCIJE
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ponedjeljak su potpisale ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije covida-19.
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
AKVIZICIJE
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
BEOGRAD - Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Europe još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE