GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu

Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 19:33
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prva tri mjeseca ove godine NLB je ostvarila neto dobit od 64,6 milijuna eura, što je 3,5 puta više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Skok dobiti uglavnom je posljedica uklanjanja umanjenja vrijednosti i rezerviranja, a dijelom i preuzimanja srpske Komercijalne banke.

Dobit matične NLB dosegla je 39,3 milijuna eura, u odnosu na 7,5 milijuna eura prošle godine.

NLB Grupa ponovno kreditira više, povećavajući opseg zajmova za 175 milijuna EUR u prvom tromjesečju. Istodobno, uštede se ne smanjuju.

Neto prihod od kamata iznosio je 97,5 milijuna eura, od čega je 24,0 milijuna eura pridonijela Grupa Komercijalne banke. Niži prihodi od kamata uglavnom su se odnosili na niže financijske prihode.

Neto kamatna marža Grupe smanjila se za 0,20 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine. i iznosio je 2,09%, ali je bio 0,19 o.t. veća u odnosu na prethodni kvartal zbog uključivanja Grupe Komercijalne banke u Grupu, koja je u prvom tromjesečju 2021. postigla neto kamatnu maržu od 2,43%.

Neto kamatna marža Banke iznosila je 1,36%, što je značajan pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zbog povećanih viškova likvidnosti (1,2 milijuna eura), nižih prihoda od prekoračenja limita zbog nižih stanja (0,7 milijuna eura), niži prihodi od potrošačkih kredita (0,2 milijuna eura), niži prihodi od ulaganja u vrijednosne papire zbog 13 bt niže prosječne kamatne stope i veći troškovi za podređeni dug u iznosu od 0,5 milijuna eura.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, NLB Grupa, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE