GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SNB očekuje dobit u 2020. od 21 mlrd franaka

SNB očekuje dobit u 2020. od 21 mlrd franaka
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarska središnja banka (SNB) u petak je objavila da očekuje da bi njezina dobit u 2020. godini trebala iznositi oko 21 milijardu franaka (23,72 milijarde dolara), što bi značilo da je više nego prepolovljena u odnosu na godinu ranije.

SNB je lani ostvario 13 milijardi franaka dobiti od pozicija u stranim valutama. Vrijednost 1.040 tona zlata koje drži porasla je za sedam milijardi franaka, a milijardu franaka zaradili su na pozicijama u francima, navodi se u priopćenju.

Vrijednost portfelja zlata porasla je u koronakrizi jer su investitori u plemenitom metalu tražili sigurnu luku za svoj kapital u neizvjesnim vremenima, pojašnjava Reuters.

Pozicije u stranim valutama uključuju portfelje obveznica i dionica, stoji na internetskim stranicama SNB-a, a tržištima dionica podršku su u 2020. pružale niske kamatne stope kojima su središnje banke u mnogim zemljama podupirale posrnula gospodarstva.

U Sjedinjenim Državama, gdje SNB drži udjele u gotovo 2.500 kompanija, uključujući Apple i Teslu, burzovni indeks S&P 500 lani je poskočio za 16 posto, a Nasdaq indeks za 44 posto, podsjeća Reuters.

SNB-ova ulaganja rezultat su pojačanih kupnji deviza u prošloj godini, što je dovelo do toga da su Sjedinjene Države potkraj godine objavile da Švicarska manipulira tečajem domaće valute, podsjeća Reuters.

Dobit SNB-a u 2020. znatno je pak niža u usporedbi s 2019. godinom, kada je iznosila 48,9 milijardi franaka, budući da je slabljenje dolara smanjilo dobit nakon njezina preračunavanja u franke.

SNB će temeljem lanjske dobiti moći uplatiti četiri milijarde franaka u proračune države i kantona, jednako kao i godinu dana ranije, te dividendu u visini 15 franaka po dionici, što je zakonski maksimum.

Malo je ipak vjerojatno da će ostvarena dobit biti povod za slavlje predsjedniku SNB-a Thomasu Jordanu.

"Poput drugih investitora, i SNB je profitirao od okruženja niskih kamatnih stopa kojima su središnje banke nastojale otkloniti krizu izazvanu koronavirusom, potaknuvši tržišta dionica diljem svijeta", izjavio je ekonomist UBS-a Alessandro Bee.

"To je dobra vijest za financijske rezultate SNB-a, a loša za bančinu monetarnu politiku budući da niske kamatne stope u drugim zemljama održavaju pritisak na jačanje franka i ograničavaju manevarski prostor SNB-u za prilagodbu vlastitih negativnih kamatnih stopa", dodaje Bee.

Tagovi: Švicarska narodna banka, franak, jačanje franka, Thomas Jordan
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE