GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šošić: Očekujemo rast kamatnih stopa u drugoj polovici godine

Šošić: Očekujemo rast kamatnih stopa u drugoj polovici godine
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2022 / 17:31
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke, rekao je u emisiji Studio 4 kako je ova godina privukla neuobičajenu pozornost medija.

"Čini se da su teme o kojima se razgovaralo puno izravnije vezane za osobne financije naših građana nego što su to one teme od prošlih godina. Različite zemlje, regije prilično se slično nose s problemom inflacije. Sve one su mala, otvorena gospodarstva, financijski integrirana u europodručju ili jako blisko integrirana s europodručjem. Svi imaju vrlo malo stupnjeva slobode i inflacijska kretanja su slična. U monetarnom smislu njihove su razlike velike, ali realno su razlike puno manje. Sve ove zemlje imaju relativno visok javni dug i nijedna nema gospodarske performanse", rekao je Šošić.

Kad se govori o hrvatskoj monetarnoj stabilnosti, Šošić smatra kako činjenica da je Hrvatska u proceduri prema euru puno pomaže.

"HNB je na intervencije dosad potrošio ukupno deset posto onoga što je potrošio na početku covida. Rekao bih da ta svijest o bliskom pristupanju euru djeluje stabilizacijski. Zašto je to loše? Zato što kada HNB prodaje eure iz opticaja povlači kune, i to automatski zateže uvjete financiranja dosta snažno", rekao je.

Što se tiče europskog stabilizacijskog mehanizma, čiji je Regling generalni direktor, Šošić objašnjava kako je takav mehanizam kreditor u krajnjoj nuždi.

"Do sada je bio za države članice europodručja, a sada postaje kreditor i za jedinstveni sanacijski fond, kad se banke u europodručju saniraju i potrebna im je financijska injekcija. Tu injekciju daje jedinstveni sanacijski fond – u slučaju da fond ne raspolaže s dovoljno sredstava, uz zemlje članice ima mogućnost posuđivanja od europskog stabilizacijskog mehanizma, odnosno njihovog fonda koji na raspolaganju ima 500 milijardi eura.

Sredstva ovog fonda moći će, dodaje, koristiti i Hrvatska kada uđe u europodručje. Kroz jedno duže razdoblje ćemo polako uplaćivati sredstva u fond, naš kapital – trebamo uplatiti negdje između 600 i 700 milijuna eura kroz jedno 10-12 godina, rekao je Šošić.

Inflacija kakvu sad poznajemo uglavnom je troškovno uzrokovana energentima. Analitičari tvrde da tu monetarne mjere ne pomažu. Što u ovom slučaju mogu učiniti središnje banke?

"Kad imate takav troškovni inicijalni šok, uvijek je rizik da će se on postupno preliti u inflacijska očekivanja, da će reagirati plaće i da će se zakotrljati klasična financijska spirala. Središnje banke paze da se taj inicijalni šok ne prelije u financijsku spiralu banke koja je bazirana na očekivanjima.

Osim toga, bojazni od vrlo niske inflacije kroz dugo vrijeme, kakve smo imali u zadnjih 15 godina, su prestale. Tako da je u svakom slučaju počela normalizacija monetarne politike. U drugoj polovici godine može se očekivati i postupno podizanje kamatnih stopa", zaključio je Šošić.

Tagovi: Vedran Šošić, Hrvatska narodna banka, kamatne stope, Hrvatska udruga banaka
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE