GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita

Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2024 / 22:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.

Riječ je o otprilike trećini stambenih kredita, nekih 67.000 građana, kaže glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić

- Osim što su vezani uz NRS, to su krediti koji imaju mogućnost promjene kamatne stope. Neki krediti imaju ugrađenu zaštitu od promjene kamatne stope godinu dvije tri, pet, deset. I kod gotovinskih nenamjenskih kredita je riječ o preko 100.000 kredita što se čini kao jako velika brojka, ali su učinci manji i tih kredita je puno više - od gotovinskih kredita je svaki deset ili svaki dvanaesti.', objasnio je za RTL Danas glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić kada građani mogu očekivati veće rate kredita.

Na upit koliko bi to povećanje moglo iznositi, kaže kako je taj učinak za sada vrlo blag.

- NRS je porastao 0.3 postotna boda, to nije puno. Mi smo u našoj novoj publikaciji ispitivali učinke rasta kamatnih stopa na te kredite za 0.7 postotnih bodova- na neki način uračunali smo još jednu tranšu jer NRS nastavlja polako rasti. Po našim simulacijama, za otprilike četiri petine od tih 67.000 bi bio rast do 5 posto rate. Ako to prevedemo u eure, to bi bilo do 9 eura povećanje u prosjeku. Za onu zadnju petinu, koji imaju kredite s nešto dužom ročnosti i većim iznosima, to bi bilo nešto više od 5 posto, u prosjeku 25 eura, ali to je više nego duplo povećanje od onog koje će se stvarno dogoditi. Povećanje bi zapravo iznosilo do 5 eura za četiri petine dužnika, a za ovu ostalu petinu bi bilo do 10-ak eura mjesečno.', odgovorio je Šošić.

Ističe kako bi već od 1. srpnja dio banaka mogao povećati kamatne stope te da su nekim građanima obavijesti moža već stigle u poštanske sandučiće.

Kaže kako je povećanjem zahvaćeno i malo više od desetine nenamjenskih kredita s promjenjljivom stopom te da su tu učinci puno manji.

Tagovi: ŠOŠIĆ, KAMATE, KREDITI, HNB, NACIONALNA REFERENTNA STOPA
PROČITAJ I OVO
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
REZULTATI
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
NEW YORK - Američka investicijska banka Morgan Stanley u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 3,08 milijardi dolara (2,83 milijarde eura), što je 40 posto više nego u istom razdoblju lani.
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
KREDITI
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
FRANKFURT - Potražnja građana u eurozoni za kreditima oporavila se u drugom tromjesečju, uz oštriju konkurenciju banaka pred snižavanje kamatnih stopa i poboljšane izglede za tržište nekretnina, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE