GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spajaju se Direktna i Eurobanka

Spajaju se Direktna i Eurobanka
SPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 13:58
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Još jedna banka manje na tržištu Srbije - sklapanje sporazuma o spajanju poslovanja u Srbiji upravo su najavile Eurobanka i Direktna banka.

Nakon okončanja ove transakcije, Eurobanka će kontrolisati oko 70 odsto objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30 odsto. Formalno okončanje procesa spajanja, kako je najavljeno, očekuje se u poslednjem kvartalu 2021. godine nakon dobijanja neophodnih odobrenja nadležnih regulatornih i nadzornih tela. Ovim spajanjem broj banaka u Srbiji pada na - 23.

„Nakon spajanja, objedinjena banka će imati ukupnu aktivu od preko dve milijarde evra, dok će tržišno učešće premašiti 6,5 odsto, čineći je sedmom najvećom bankom u Srbiji“, saopštila je Eurobanka.

Obe strane planiraju dalji rast, uključujući, kako se ističe „ambiciozne ciljeve za ekspanziju poslovanja koji će omogućiti objedinjenoj banci da finansira ekonomiju Srbije i profitabilan rast u sledećih nekoliko godina“.

Spajanje Eurobanke i Direktne banke nije neočekivana vest za poznavaoce bankarskog tržišta u Srbiji.

Kada su, tokom 2019. godine, na adresu Ministarstva finansija pristizala pisma o zainteresovanosti investitora za kupovinu većinskog udela u Komercijalnoj banci, među potencijalnim kupcima nalazio se upravo konzorcijum ove dve banke – Direktne i Eurobanke. Prema navodima dnevnog lista Danas, u konzorcijum je bio uključen i američki investicioni fond Riplvud advajzoriz. Ipak, u septembru, kada je istekao rok za dostavu neobavezujućih ponuda za kupovinu Komercijalne banke, među njima nije bilo ponude ovog konzorcijuma.

„Direktna banka nije dala neobavezujuću ponudu i samim tim se povukla iz procesa. Direktna banka nastavlja svoj razvoj širenjem ponude proizvoda i usluga, kao i širenjem baze korisnika i klijenata“, navodi se u odgovoru koji je ova banka u septembru 2019. dostavila na upit Danasa.

Komercijalnu banku potom je kupila slovenačka NLB grupa, a nepunih godinu dana kasnije tržištem se se nezvanično „pronela“ informacija o zaintersovanosti Eurobanke za kupovinu Direktne.

Direktna banka je, inače, u vlasništvu biznismena Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića, obojica imaju po 50 odsto udela. Banka je nastala tokom 2016. godine kada su Jovanović i Milovanović kupili kragujevačku KBM banku od Nove kreditne banke Maribor (NKBM). Potom je Direktna banka preuzela Findomestik banku od Findomestik banke SpA Italija, koja je bila globalnog bankarskog sistema BNP Paribas. I konačno – tokom aprila 2018. zvanično je preuzela i Pireus banku, koja je bila u vlasništvu grčke Pireus bankarske grupe.

Eurobanka je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, nastala procesom spajanja uz pripajanje EFG Eurobank Beograd i Nacionalne štedionice banke koji je okončan 20. oktobra 2006. godine.

Stavros Joanu, zamenik generalnog direktora Eurobank grupe, kako se navodi u saopštenju, ističe da spajanje Eurobanke i Direktne banke odražava strategiju daljeg proširenja međunarodnih aktivnosti ove grupacije, i stvaranje dodatne vrednosti za akcionare kroz ciljane akvizicije, spajanja ili zajednička ulaganja.

„Drago nam je što smo postigli dogovor sa većinskim vlasnicima Direktne o spajanju dve banke u Srbiji i formiranju mnogo jače, veće i dinamičnije domaće finansijske institucije. Raduje nas naše partnerstvo sa dva uvažena srpska preduzetnika, Andrejom Jovanovićem i Bojanom Milovanovićem, i uvereni smo u uspeh naših ambicioznih planova u Srbiji“, rekao je, između ostalog, Joanu.

Slavica Pavlović, predsednica Izvršnog odbora Eurobanke ističe da je dogovor o spajanju u skladu s dugoročnom strategijom Eurobanke o daljem jačanju pozicije na domaćem bankarskom i finansijskom tržištu.

„Posebno nam je drago što smo uspeli da ostvarimo uspešnu saradnju sa predstavnicima Direktne banke, što će doprineti postizanju naših zajedničkih ciljeva u budućnosti i još uspešnijem poslovanju pod zajedničkim krovom. Ovo partnerstvo sjajna je prilika da dodatno unapredimo svoje servise i proizvode, i da nastavimo da budemo pouzdan partner i siguran izbor naših mnogobrojnih klijenata, ali i predstavnika regulatornih tela i svih zaposlenih”, izjavila je Slavica Pavlović.

Tagovi: Direktna banka, Eurobank, Andrej jovanović, Bojan Milovanović, NLB Grupa
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE