GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spajaju se Direktna i Eurobanka

Spajaju se Direktna i Eurobanka
SPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 13:58
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Još jedna banka manje na tržištu Srbije - sklapanje sporazuma o spajanju poslovanja u Srbiji upravo su najavile Eurobanka i Direktna banka.

Nakon okončanja ove transakcije, Eurobanka će kontrolisati oko 70 odsto objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30 odsto. Formalno okončanje procesa spajanja, kako je najavljeno, očekuje se u poslednjem kvartalu 2021. godine nakon dobijanja neophodnih odobrenja nadležnih regulatornih i nadzornih tela. Ovim spajanjem broj banaka u Srbiji pada na - 23.

„Nakon spajanja, objedinjena banka će imati ukupnu aktivu od preko dve milijarde evra, dok će tržišno učešće premašiti 6,5 odsto, čineći je sedmom najvećom bankom u Srbiji“, saopštila je Eurobanka.

Obe strane planiraju dalji rast, uključujući, kako se ističe „ambiciozne ciljeve za ekspanziju poslovanja koji će omogućiti objedinjenoj banci da finansira ekonomiju Srbije i profitabilan rast u sledećih nekoliko godina“.

Spajanje Eurobanke i Direktne banke nije neočekivana vest za poznavaoce bankarskog tržišta u Srbiji.

Kada su, tokom 2019. godine, na adresu Ministarstva finansija pristizala pisma o zainteresovanosti investitora za kupovinu većinskog udela u Komercijalnoj banci, među potencijalnim kupcima nalazio se upravo konzorcijum ove dve banke – Direktne i Eurobanke. Prema navodima dnevnog lista Danas, u konzorcijum je bio uključen i američki investicioni fond Riplvud advajzoriz. Ipak, u septembru, kada je istekao rok za dostavu neobavezujućih ponuda za kupovinu Komercijalne banke, među njima nije bilo ponude ovog konzorcijuma.

„Direktna banka nije dala neobavezujuću ponudu i samim tim se povukla iz procesa. Direktna banka nastavlja svoj razvoj širenjem ponude proizvoda i usluga, kao i širenjem baze korisnika i klijenata“, navodi se u odgovoru koji je ova banka u septembru 2019. dostavila na upit Danasa.

Komercijalnu banku potom je kupila slovenačka NLB grupa, a nepunih godinu dana kasnije tržištem se se nezvanično „pronela“ informacija o zaintersovanosti Eurobanke za kupovinu Direktne.

Direktna banka je, inače, u vlasništvu biznismena Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića, obojica imaju po 50 odsto udela. Banka je nastala tokom 2016. godine kada su Jovanović i Milovanović kupili kragujevačku KBM banku od Nove kreditne banke Maribor (NKBM). Potom je Direktna banka preuzela Findomestik banku od Findomestik banke SpA Italija, koja je bila globalnog bankarskog sistema BNP Paribas. I konačno – tokom aprila 2018. zvanično je preuzela i Pireus banku, koja je bila u vlasništvu grčke Pireus bankarske grupe.

Eurobanka je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, nastala procesom spajanja uz pripajanje EFG Eurobank Beograd i Nacionalne štedionice banke koji je okončan 20. oktobra 2006. godine.

Stavros Joanu, zamenik generalnog direktora Eurobank grupe, kako se navodi u saopštenju, ističe da spajanje Eurobanke i Direktne banke odražava strategiju daljeg proširenja međunarodnih aktivnosti ove grupacije, i stvaranje dodatne vrednosti za akcionare kroz ciljane akvizicije, spajanja ili zajednička ulaganja.

„Drago nam je što smo postigli dogovor sa većinskim vlasnicima Direktne o spajanju dve banke u Srbiji i formiranju mnogo jače, veće i dinamičnije domaće finansijske institucije. Raduje nas naše partnerstvo sa dva uvažena srpska preduzetnika, Andrejom Jovanovićem i Bojanom Milovanovićem, i uvereni smo u uspeh naših ambicioznih planova u Srbiji“, rekao je, između ostalog, Joanu.

Slavica Pavlović, predsednica Izvršnog odbora Eurobanke ističe da je dogovor o spajanju u skladu s dugoročnom strategijom Eurobanke o daljem jačanju pozicije na domaćem bankarskom i finansijskom tržištu.

„Posebno nam je drago što smo uspeli da ostvarimo uspešnu saradnju sa predstavnicima Direktne banke, što će doprineti postizanju naših zajedničkih ciljeva u budućnosti i još uspešnijem poslovanju pod zajedničkim krovom. Ovo partnerstvo sjajna je prilika da dodatno unapredimo svoje servise i proizvode, i da nastavimo da budemo pouzdan partner i siguran izbor naših mnogobrojnih klijenata, ali i predstavnika regulatornih tela i svih zaposlenih”, izjavila je Slavica Pavlović.

Tagovi: Direktna banka, Eurobank, Andrej jovanović, Bojan Milovanović, NLB Grupa
PROČITAJ I OVO
Bivši šef EIB-a pod istragom zbog moguće korupcije
ISTRAGA
Bivši šef EIB-a pod istragom zbog moguće korupcije
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) objavila je da će na zahtjev europskog javnog tužitelja ukinuti imunitet dvojici bivših dužnosnika zbog moguće korupcije, a bivši predsjednik Werner Hoyer potvrdio je da je obuhvaćen istragom.
Prošao dan dividende, dionice NLB-a nisu pod pritiskom
DIVIDENDA
Prošao dan dividende, dionice NLB-a nisu pod pritiskom
LJUBLJANA - U petak je prošao dan dividende NLB-a, što se odnosi na prvu tranšu dividende od 5,5 eura DPS za ovu godinu.
Odobren Strateški plan Grupe EIB
ZELENO SVJETLO
Odobren Strateški plan Grupe EIB
BRUXELLES - Ministri Europske unije (EU) u petak su tijekom sastanka Upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB) službeno podržali Strateški plan Grupacije EIB-a kojim je utvrđeno osam prioriteta.
Američki fond smanjio udjel u Addiku
PROMJENE
Američki fond smanjio udjel u Addiku
BEČ - Američki upravitelj imovinom Wellington Management Group neznatno je smanjio svoje postotno učešće u Addiko AG i sada drži 7,28 posto glasačke moći, u odnosu na dosadašnjih 8,85 posto, prenosi Indikator.ba.
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE