GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolske banke pod navalom klijenata za odgodu stambenih kredita

Španjolske banke pod navalom klijenata za odgodu stambenih kredita
ODGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 07:56
Autor: SEEbiz / H

MADRID - Španjolske banke nalaze se pod navalom klijenata koji traže odgodu otplate stambenih kredita nakon što je vlada usvojila tu mjeru za najpogođenije stanovnike bez posla.

Lijeva koalicijska vlada je u pokušaju zaustavljanja širenja koronavirusa prethodno paralizirala gospodarstvo zatvorivši tisuće objekata i kompanija.

U ožujku je više od 300.000 osoba dobilo otkaz a preko 600.000 ih je privremeno otpušteno dok traje izvanredno stanje proglašeno 13. ožujka zbog koronavirusa. Oko 47 milijuna stanovnika Španjolske smije samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke, te prošetati psa. Raditi smiju samo oni u nužnim zanimanjima poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane.

Banke ne žele reći koliko su zahtjeva za zamrzavanjem otplate rata dobili, no novinska agencija Reuters tvrdi da joj je više zaposlenika u bankama reklo kako je riječ o „pravoj kiši“ zahtjeva.

Mnogi ne ispunjavaju niti „osnovne kriterije“ za mogućnost koju je pružila vlada, rekao je jedan bankar. Dodao je kako je banka prije izbijanja krize s koronavirusom nastojala ne izgubiti klijente koji uredno otplaćuju kredite pa im je ponudila mogućnost produženja otplate za šest mjeseci, pod uvjetima kakve su imali u svojim ugovorima.

Hipotekarni krediti predstavljaju oko 40 posto kredita španjolskih banaka a njihova vrijednost se kreće oko 500 milijardi eura, podatak je Španjolske središnje banke.

Drugi komercijalni bankar jedne kreditne kuće rekao je kako je u četvrtak zaprimio više od 1.000 upita preko 'online' kanala a da osoblje nije bilo spremno primiti toliki broj.

Španjolska hipotekarska udruga (AHE), koja pruža informacije o hipotekama, zakonima vezanima za njih, statistici i tržištu, procijenila je kako je bilo oko 7 milijuna stambenih kredita uz hipoteku kraljem 2019. godine.

Vlada je u utorak donijela paket mjera za zaštitu najugroženijih radnika koji zbog zatvaranja kompanija i posljedičnih otkaza imaju problema s plaćanjem računa. Klijenti koji ispunjavaju kriterije dobili su mogućnost produženja otplate rate kredita za tri mjeseca.

Ti kriteriji su, međutim, jako zahtjevni. Rata kredita primjerice mora iznositi 30 posto prihoda obitelji a radnike se traži i da dokažu detaljno razlog otkaza. Sve to otežava odobrenje kasnije otplate kredita.

„Uz te tako teške uvjete ideja moratorija na hipotekarne kredite je osuđena na propast“, rekao je Manuel Pardos, predsjednik udruge financijskih potrošača ADICAE.

Kako bi se nadgledao proces, zakon obvezuje banke da kažu Španjolskoj središnjoj banci koliko su zahtjeva zaprimile i koliko odobrile.

Tagovi: španjolske banke, stambeni krediti, odgoda otplate kredita, moratorij, koronavirus u Španjolskoj, Banco Santander
PROČITAJ I OVO
Svetska banka odobrila Srbiji 100 miliona dolara za testiranje na koronavirus
KREDITI
Svetska banka odobrila Srbiji 100 miliona dolara za testiranje na koronavirus
WASHINGTON - Svetska banka je odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara, iz kojeg će se finansirati postavljanje do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u našu zemlju i izgradnja dve nove regionalne laboratorije.
Uzlet dionica JPMorgana nakon Dimonovih izjava
TRŽIŠTE
Uzlet dionica JPMorgana nakon Dimonovih izjava
NEW YORK - Dionice JPMorgana snažno su skočile na današnjoj trgovini nakon izjave glavnog izvršnog direktora Jamieja Dimona.
NLB zatvara deset poslovnica širom Slovenije
POTEZI
NLB zatvara deset poslovnica širom Slovenije
LJUBLJANA - Nova ljubljanska banka nastavlja s optimizacijom poslovne mreže koja je pokrenuta prije nekoliko godina i zatvara deset poslovnica širom Slovenije 15. lipnja ove godine.
EBA: EU bi trebao zajednički zaštititi banke pogođene koronakrizom
STAVOVI
EBA: EU bi trebao zajednički zaštititi banke pogođene koronakrizom

BRUXELLES - Europske zemlje trebaju udružiti snage kako bi zaštitile svoje banke od posljedica pandemije koronavirusa, izjavio je za Reuters čelnik Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) Jose Manuel Campa.

MINT: Do 5. lipnja zahtjevi za covid kredite HBOR-a u turizmu
KREDITI
MINT: Do 5. lipnja zahtjevi za covid kredite HBOR-a u turizmu

ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je u ponedjeljak da će HBOR zbog velikog interesa poduzetnika i ograničenih sredstava subvencije, zahtjeve za kredite po programu Obrtna sredstva za mala i srednja poduzeća u turističkim djelatnostima iz mjere Covid-19 primati do 5. lipnja.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE