GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sporazum EIB-a i HBOR-a o 200 mln eura zajmova za hrvatska poduzeća

Sporazum EIB-a i HBOR-a o 200 mln eura zajmova za hrvatska poduzeća
FINANCIJSKI PAKET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 12:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) dogovorile su financijski paket koji bi mogao omogućiti do 200 milijuna eura zajmova za brži oporavak hrvatskih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća od posljedica pandemije bolesti Covid-19.

Prema potpisanom sporazumu, EIB je HBOR-u odobrio zajam u iznosu od 100 milijuna eura, a taj zajam, uvećan za dodatna sredstva HBOR-a, činit će novi izvor u ukupnom iznosu do 200 milijuna eura koji će se koristiti za odobrenje povoljnih kredita za ulaganja i potreban obrtni kapital hrvatskim poduzećima, navodi se u četvrtak u zajedničkom priopćenju EIB-a i HBOR-a.

Iz EIB-a, kreditne institucije EU-a u izravnom vlasništvu država članica podsjećaju da je njihovo ulaganje dio ekonomske potpore EU-a za europska mala i srednja poduzeća koju je EIB odobrio u travnju ove godine, nedugo nakon izbijanja pandemije.

Pritom stiču da će se povoljnim zajmovima podržati one tvrtke koje djeluju u sektorima najviše pogođenima pandemijom.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco istaknuo je da su uspješna i rastuća mala i srednja poduzeća ključna za brži i održivi oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemije Covid-19, zbog čega su ponosni što podržavaju njihove poslovne planove novim izvorima financiranja.

"Ovaj zajam dio je sveobuhvatnog gospodarskog odgovora na pandemiju na razini cijele Unije, a EIB nastavlja pružati opipljivu i stvarnu potporu Hrvatskoj i njenom gospodarstvu u potrebitim vremenima. Također, pozdravljam nedavnu odluku hrvatske vlade da se pridruži Paneuropskom jamstvenom fondu EIB-a. Nadam se da će Hrvatski sabor donijeti odluku koja će stvoriti nove mogućnosti za brži oporavak malih, srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća u Hrvatskoj i diljem EU-a", rekao je Scannapieco u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko izjavila je da je ta razvojna banka od kraja ožujka, u okviru mjera za Covid-19, tvrtkama pogođenima pandemijom odobrila zajmove čiji ukupni iznos premašuje milijardu kuna.

"Sredstva za kredite za obrtni kapital iz izvora HBOR-a odobravaju se po kamatnoj stopi od nula posto, a danas potpisani ugovor pružit će nam dodatni izvor za nastavak provođenja tako povoljnih uvjeta kreditiranja", ustvrdila je Perko.

Od 2001. godine EIB i HBOR potpisali su 23 ugovora vrijedna oko tri milijarde eura, uključujući 17 financijskih ugovora, vrijednih više od 2,8 milijardi eura, za potporu malim, srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima, podsjeća se u priopćenju.

Tagovi: Europska investicijska banka, Tamara Perko, Dario Scannapieco, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE