GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sporazum EIB-a i HBOR-a o 200 mln eura zajmova za hrvatska poduzeća

Sporazum EIB-a i HBOR-a o 200 mln eura zajmova za hrvatska poduzeća
FINANCIJSKI PAKET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 12:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) dogovorile su financijski paket koji bi mogao omogućiti do 200 milijuna eura zajmova za brži oporavak hrvatskih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća od posljedica pandemije bolesti Covid-19.

Prema potpisanom sporazumu, EIB je HBOR-u odobrio zajam u iznosu od 100 milijuna eura, a taj zajam, uvećan za dodatna sredstva HBOR-a, činit će novi izvor u ukupnom iznosu do 200 milijuna eura koji će se koristiti za odobrenje povoljnih kredita za ulaganja i potreban obrtni kapital hrvatskim poduzećima, navodi se u četvrtak u zajedničkom priopćenju EIB-a i HBOR-a.

Iz EIB-a, kreditne institucije EU-a u izravnom vlasništvu država članica podsjećaju da je njihovo ulaganje dio ekonomske potpore EU-a za europska mala i srednja poduzeća koju je EIB odobrio u travnju ove godine, nedugo nakon izbijanja pandemije.

Pritom stiču da će se povoljnim zajmovima podržati one tvrtke koje djeluju u sektorima najviše pogođenima pandemijom.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco istaknuo je da su uspješna i rastuća mala i srednja poduzeća ključna za brži i održivi oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemije Covid-19, zbog čega su ponosni što podržavaju njihove poslovne planove novim izvorima financiranja.

"Ovaj zajam dio je sveobuhvatnog gospodarskog odgovora na pandemiju na razini cijele Unije, a EIB nastavlja pružati opipljivu i stvarnu potporu Hrvatskoj i njenom gospodarstvu u potrebitim vremenima. Također, pozdravljam nedavnu odluku hrvatske vlade da se pridruži Paneuropskom jamstvenom fondu EIB-a. Nadam se da će Hrvatski sabor donijeti odluku koja će stvoriti nove mogućnosti za brži oporavak malih, srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća u Hrvatskoj i diljem EU-a", rekao je Scannapieco u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko izjavila je da je ta razvojna banka od kraja ožujka, u okviru mjera za Covid-19, tvrtkama pogođenima pandemijom odobrila zajmove čiji ukupni iznos premašuje milijardu kuna.

"Sredstva za kredite za obrtni kapital iz izvora HBOR-a odobravaju se po kamatnoj stopi od nula posto, a danas potpisani ugovor pružit će nam dodatni izvor za nastavak provođenja tako povoljnih uvjeta kreditiranja", ustvrdila je Perko.

Od 2001. godine EIB i HBOR potpisali su 23 ugovora vrijedna oko tri milijarde eura, uključujući 17 financijskih ugovora, vrijednih više od 2,8 milijardi eura, za potporu malim, srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima, podsjeća se u priopćenju.

Tagovi: Europska investicijska banka, Tamara Perko, Dario Scannapieco, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ISTRAŽIVANJA
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ZAGREB – Covid-19 promijenio je bankarstvo i ubrzao razvoj digitalnih kanala. Šezdeset posto banaka zatvaralo je svoje podružnice ili skratilo njihovo radno vrijeme. Međutim, brojne su banke isto tako uvele nova digitalna svojstva, kao što su potpuno digitalni procesi, na primjer otvaranje računa (34 %), metode za identifikaciju i provjeru na daljinu (23 %) i metode za beskontaktno plaćanje (18 %).
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ŠTEDNJA
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ZAGREB - U sklopu međunarodne inicijative Intese Sanpaolo i Muzeja štednje u Torinu - Umjetnost štednje, Privredna banka Zagreb (PBZ), članica Intesa Sanpaolo Grupe i ove će godine povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje (koji se obilježava 31. listopada) nastaviti s brojnim aktivnostima.
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
MARŽE
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
ANALIZA - Analiza kretanja neto kamatne marže banaka u 27 europskih zemalja od kraja 2007. godine naovamo pokazuje da je neto kamatna marža hrvatskih banaka u najvećem dijelu promatranog razdoblja bila niža od prosječne neto kamatne marže u zemljama Nove Europe, kaže se u HUB analizama.
Hrvati mjesečno uštede 479 kuna
UŠTEĐEVINA
Hrvati mjesečno uštede 479 kuna
ZAGREB - Svijest hrvatskih građana o važnosti štednje nije se promijenila zadnjih godinu dana unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, te ih kao i lani 83 posto smatra da je štedjeti važno, a prosječno na mjesec uštede 479 kuna, pokazala je anketa Erste banke.
TI: Brojne europske banke izbjegavaju porezne obaveze
POREZI
TI: Brojne europske banke izbjegavaju porezne obaveze
LONDON - Upotreba poreznih oaza i agresivno izbjegavanje poreza raširena su pojava među europskim bankama, uključujući talijanske UniCredit i Intesu Sanpaolo i francuski Societe Generale, pokazalo je izvješće Transparency Internationala (TI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE